.
Uzturs slimību profilaksē
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:5.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:47:30
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_110 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Pārtikas zinātne; Pārtikas procesi un iekārtas | Mērķauditorija: | Medicīnas pakalpojumi; Sabiedrības veselība | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Lolita Vija Neimane | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, spkrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 6 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 12 | ||||
Nodarbības (skaits) | 6 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 12 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Ķīmija, fizioloģija. | ||||||||
Mērķis: | Saprast un apgūt veselīga uztura ieteikumus un ieteicamās uzturvielu devas, kas izstrādāti pamatojoties uz PVO dokumentiem; saprast un izvērtēt uztura būtisko nozīmi slimību profilaksē. Dot zināšanas par neinfekciozajām slimībām, pārsvarā hroniska rakstura, kas mūsdienās ir galvenais saslimšanas un mirstības cēlonis. Dot izpratni par uztura terapiju jeb diētām gan no vēsturiskā aspekta, gan mūsdienu viedokļa. Dot vērtējumu populārākajām dietām un uztura ieteikumiem. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Praktisko iemaņu nostiprināšana, analizējot riska faktorus dažādu hronisku neinfekciozu saslimšanu profilaksē. | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
2 | VM izstrādātie veselīga uztura ieteikumi un uzturvielas un enerģijas devas Latvijas iedzīvotājiem, to saistība ar diētām, kas piemērojamas konkrētajām saslimšanām. Uzturs kā profilakses faktors. | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
3 | Izveidot sabalansētu ēdienkarti veselam pieaugušajam, par pamatu ņemot savu vienas dienas ēdienkarti. | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
4 | Uzturs, kas var veicināt un kavēt onkoloģisko saslimšanu attīstību. | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
5 | Uzturs sirds asinsvadu sistēmas saslimšanām. | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
6 | Ieskaites nodarbība. | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Studentiem patstāvīgi jāsameklē lekcijās un semināros apgūto tēmu nostiprinoši pētījumi, tie jāprot apkopot un izveidot prezentāciju. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Vērtējot un izliekot eksāmena atzīmi, tiek ņemta vērā studenta apmeklējumu regularitāte, aktīva dalība semināros (60%) un noslēguma prezentācija (40%). | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Apgūstot kursu studenti iegūst padziļinātu izpratni un zināšanas par dažādu slimību profilaksi un to ārstēšanu ar uzturu. Izglītības procesa rezultātā kurss dod iespējas pārzināt tiešo un netiešo saistību starp slimībām un uzturu. Izvērtēt uzturu kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru. Akadēmiskās zināšanas: 1) Iegūtas un nostiprinātas zināšanas par 13 dažādu slimību grupu un slimību patoģenēzi un to saistību ar uzturu. 2) Iegūtas un nostiprinātas zināšanas par konkrētu diētu izstrādāšanu. Profesionālās kompetences: 1) Studenti pārzina pārtikas produktu sastāvu kā slimību veicinošu faktoru (tauki, sāls, cukurs). 2) Studentiem ir izpratne par to, kā nozīmēt diētu pacientiem, kuri sirgst ar dažādām saslimšanām. | ||||||||
Prasmes: | Studenti prot izvērtēt uzturu kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru. | ||||||||
Kompetences: | Iegūtas un nostiprinātas kompetences par galveno slimību grupu un slimību patoģenēzi un to saistību ar uzturu. Studenti pārzina pārtikas produktu sastāvu kā slimību veicinošu faktoru (tauki, sāls, cukurs). | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Zariņš, Zigurds. Uztura mācība / Zigurds Zariņš, Lolita Neimane. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2021, 464 lpp. | ||||||||
2 | Handbook of nutrition and food / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. Third edition. [2013], 2014. xxi, 1113 pages | ||||||||
3 | Kasper, Heinrich Ernährungsmedizin und Diätetik / Heinrich Kasper ; unter Mitarbeit von Walter Burghardt. 12., überarb. Aufl. München : Elsevier/Urban & Fischer, 2014. XVI, 652 lpp. | ||||||||
4 | Krause's food & the nutrition care process / [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Janice L. Raymond. 13th ed. St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders, 2012. xix, 1227 lpp. (akceptējams izdevums) | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Cardiovascular diseases : nutritional and therapeutic interventions / edited by Nilanjana Maulik. Boca Raton, FL : CRC Press/Taylor & Francis, 2013. xxviii, 586 lpp. | ||||||||
2 | Handbook of clinical nutrition and stroke / Mandy L. Corrigan, Arlene A. Escuro, Donalds F. Kirby, editors. New York : Humana Press, 2013. xxix, 310 lpp. : il., tab. Nutrition and Health . | ||||||||
3 | Skutelis, Antons. Zāļu un uztura mijiedarbība un blaknes / Antons Skutelis, Ilze Bārene. Rīga : Medicīnas apgāds, 2013 54 lpp. | ||||||||
4 | Lejnieks, Aivars. Viss par sāli : pārmēra sāls lietošanas kaitējumi veselībai / Aivars Lejnieks, Andrejs Kalvelis. [Rīga] : Latvijas Hipertensijas biedrība, 2011. 33 lpp. | ||||||||
5 | Advancing dietetics and clinical nutrition / edited by Anne Payne, Helen Barker. Edinburgh ;New York : Churchill Livingstone/Elsevier, 2010. xiii, 382 lpp. | ||||||||
6 | Rubana, Inta Māra. Uzturs fiziskā slodzē / Inta Māra Rubana. [Rīga] : RaKa, [2010]. 200 lpp. | ||||||||
7 | Sirds un virtuve / [Andreja Ērgļa un Ivetas Mintāles redakcijā]. Rīga : Latvijas Inovatīvās medicīnas fonds, 2010. 141 lpp. | ||||||||
8 | Selga, Guntars. Enterālā ēdināšana / Guntars Selga. [Jūrmala : GSE], 2009 320 lpp. | ||||||||
9 | The challenge of obesity in the WHO European Region and the strategies for response. Проблема ожирения в Европейском регионе ВОЗ и стратегии ее решения / Всемирная организация здравоохранения. Европейское региональное бюро ; под редакцией: Francesco Branca, Haik Nikogosian и Tim Lobstein. Копенгаген | ||||||||
10 | Европейское региональное бюро ВОЗ, 2009. xiii, 392 lpp. : diagr. | ||||||||
11 | Wills, Judith. Bērnu uzturs / Judīte Vilsa ; no angļu valodas tulkojusi Ilona Brīvmane. Rīga : Jāņa Rozes apgāds, c2009 286 lpp. | ||||||||
12 | Aivars, Juris Imants. Fizioloģisko funkciju regulācija cilvēka organismā : starpaugstskolu akadēmiskā maģistra studiju programma "Uzturzinātne" : mācību materiāls / Juris Imants Aivars, Līga Ozoliņa-Moll. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, c2008. 147 lpp. | ||||||||
13 | Oxford handbook of gastrointestinal nursing / edited by Christine Norton ... [et al.]. Oxford; New York : Oxford University Press, 2008. xvii, 734 lpp. : il., tab. Oxford handbooks in nursing . | ||||||||
14 | The essential handbook of eating disorders / edited by Janet Treasure, Ulrike Schmidt, Eric van Furth. Southern Gate, Chichester ;Hoboken, NJ : Wiley, c2005. xxi, 238 lpp. |