.
Uzturs veselībai dažādos dzīves posmos, funkcionālā pārtika
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:6.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:48:37
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_134 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Anatomija | Mērķauditorija: | Ārstniecība | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Laila Meija | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, suukrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 8 | ||||
Kopā kontaktstundas | 16 | ||||||||
Pilns laiks - 2. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 8 | ||||
Kopā kontaktstundas | 16 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Anatomijā, fizioloģijā un patoloģiskajā fizioloģijā. Valsts valodas zināšanas. Angļu valodas lasītprasme. | ||||||||
Mērķis: | Studiju kursa mērķis ir iepazštināt studentus ar pamatzināšanām par uzturu dažādos dzīves posmos, par uztura izvēli un funkcionālo pārtiku, lai šīs zināšanas varētu pielietot profesionālajā darbā, sniedzot uz pierādījumiem balstītas uztura rekomendācijas, ieskaitot ieteikumus veselīgas pārtikas izvēlē gan pacientiem, gan dažāda vecuma sabiedrības grupām. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Pamatuzturvielas un mikroelementi. Pārtikas produktu grupas | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Pamatuzturvielas un mikroelementi. Pārtikas produktu grupas | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Bērnu uzturs dažādos vecuma posmos: zīdaiņa, mazuļa, pirmskolas un skolas vecumā | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Bērnu uzturs dažādos vecuma posmos: zīdaiņa, mazuļa, pirmskolas un skolas vecumā | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Sievietes uzturs dažādos dzīves posmos: grūtniecības, laktācijas periods un perimenopauze | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Sievietes uzturs dažādos dzīves posmos: grūtniecības, laktācijas periods un perimenopauze | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
7 | Uztura probēmas senioriem | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
8 | Uztura problēmas senioriem | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
9 | Funkcionālās pārtika Latvijā un pasaulē | Lekcijas | 1.00 | MITC | |||||
10 | Funkcionālās pārtika Latvijā un pasaulē | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
11 | Pārtikas produktu marķējums, vieda ēdiena izvēle | Lekcijas | 1.00 | MITC | |||||
12 | Pārtikas produktu marķējums, vieda ēdiena izvēle | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
13 | Ēdiena pārstrādāšanas un, glabāšanas ietekme uz veselību. | Lekcijas | 1.00 | MITC | |||||
14 | Ēdiena pārstrādāšanas un glabāšanas ietekme uz veselību | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
15 | Dažādi uztura paradumi – problēma vai harmoniskas dzīves daļa | Lekcijas | 1.00 | MITC | |||||
16 | Dažādi uztura paradumi – problēma vai harmoniskas dzīves daļa | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Konkrēti definēti praktiski uzdevumi analizēt uzturu cilvēkiem dažādās vecuma grupās: • uztura ieradumu novērtēšana; • pārtikas produktu kvalitatīvā un kvantitatīvā novērtēšana dažādās uzturproduktu grupās; • pārtikas produktu novērtēšana tirdzniecības vietās; • uztura novērtēšana sabiedriskās ēdināšanas vietās; • vispārēja uztura ieteikumu sagatavošana cilvēkiem dažādās vecuma grupās. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Obligāts nodarbību apmeklējums ar aktīvu līdzdalību. Patstāvīgais darbs: tiek gatavota prezentācija, kas jāprezentē un jāaizstāv 2 seminārnodarbībās -50%. Eksāmens: 3 jautājumi, rakstiskas atbildes, kas jāizstāv mutiski -50%. Vērtējums tiek izlikts 10 ballu sistēmā. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Pēc sekmīgas studiju kursa apguves, studenti pamatzināšanu līmenī izprot: • uztura novērtēšanu bērniem dažādās vecuma grupās, pieaugušiem cilvēkiem un senioriem; • informācijas nozīmi uz pārtikas iepakojuma; • dažādus uztura gatavošanas veidus, izvērtējot ēdiena gatavošanas tehnoloģijas ietekmi uz uzturvērtību un ķīmiskās pārvērtības ēdiena gatavošanas laikā. | ||||||||
Prasmes: | • Sniegt uztura rekomendācijas bērniem dažādās vecuma grupās, pieaugušiem cilvēkiem un senioriem, ņemot vērā arī ēšanas ieradumus (veģetārisms, svaigēšana u.c.); • apmācīt pacientus izvēlēties veselīgu uzturu tirdzniecības vietās, ņemot vērā informāciju uz iepakojuma; • ieteikt veselīgu uztura gatavošanu pacientiem. | ||||||||
Kompetences: | Studiju programmas apguves procesā studējošie būs attīstījuši kompetences un spēs novērtēt konkrēta cilvēka uztura paradumus un sniegt pamata uztura ieteikumus atbilstoši vecuma grupai un ēšanas ieradumiem, kā arī izvēlēties veselīgu pārtiku tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas vietās. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Soldavini, Jessica. "Krause's food & the nutrition care process." Journal of Nutrition Education and Behavior 51.10. 2019: 1225. | ||||||||
2 | Webster-Gandy, Joan, Angela Madden, and Michelle Holdsworth, eds. Oxford Handbook of Nutrition and Dietetics. 3rd ed. Oxford University Press, 2020. | ||||||||
3 | Datu bāze /Database PEN | ||||||||
4 | https://www.bda.uk.com/ | ||||||||
5 | http://nihseniorhealth.gov/ | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | http://www.eatright.org/ | ||||||||
2 | http://www.eufic.org/ | ||||||||
3 | http://www.efsa.europa.eu/ | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | ESPEN guidelines | ||||||||
2 | ESPEN LLL courses |