.
Aptaukošanās un tās novēršana
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:5.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:48:59
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_139 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | Ārstniecība | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Lolita Vija Neimane | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, suukrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 3 | Kopā lekciju kontaktstundas | 12 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 3 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 12 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Anatomijā, normālā fizioloģijā. | ||||||||
Mērķis: | Apgūt zināšanas par aptaukošanās slimību, veidot izpratni par svara samazinošām diētām gan no vēsturiskā aspekta, gan mūsdienu viedokļa, dot vērtējumu un kritiku populārākajām diētām, izceļot uz pierādījumiem balstītas medicīnas nozīmi. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Aptaukošanās, tās etioloģija un epidemioloģija | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Aptaukošanās un ar to saistītie riski veselībai | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Metabolais sindroms | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Aptaukošanās klasifikācija. Androīdais un genoīdais aptaukošanās tips. Tauku noteikšanas metodes | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Īss ievads aptaukošanās novēršanā. Praktiskas rekomendācijas | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Bērnu un pusaudžu aptaukošanās | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
7 | Uztura ieteikumi svara redukcijas nostiprināšana, jo - jo efekta novēršanas pasākumi | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
8 | Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Individuālais darbs: savas ēdienkartes analīze un personas, kam ir liekais svars/aptaukošanās analīze; metaanalīzes par studiju kursa tēmām analīze un prezentācija; noslēguma prezentācija, kurā tiek dota rezultātu analīze un diskusija. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Semestra laikā ir plānotas lekcijas, semināri un kontroldarbi. Kredītpunktu iegūšanai ir jāpiedalās 4 semināros un gala pārbaudījumā, kurā studenti prezentē eksperimenta rezultātus, kurā ir veiktas ķermeņa svara korekcijas, kā arī patstāvīgo darbu - metaanalīžu prezentāciju. Studiju kursa gala atzīmi – eksāmena atzīmi veido piedalīšanās semināros, kontroldarbu rezultāti (60%) un ieskaites prezentācijas rezultāts (40%). | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti pratīs: • secīgi sakārtot un sistematizēt informāciju par aptaukošanos kā riska faktoru ļoti daudzu slimību attīstībā; • novērtēt tiešo un netiešo saistību starp aptaukošanos kā slimību un uzturu; • definēt un atpazīt profilaksi, pārzinot uzturvielu ķīmisko uzbūvi un ietekmi uz cilvēka veselību; • izvērtēt uzturu kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru; • interpretēt nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijas un fizisko aktivitāšu nozīmi liekā svara un aptaukošanās attīstībā, kā arī tā samazināšanā; • izskaidrot metabolā sindroma veidošanās mehānismus. | ||||||||
Prasmes: | Sastādīt ēdienkarti, ņemot vērā veselīga uztura ieteikumus veselam indivīdam un indivīdam ar lieko svaru, ņemot vērā vecumu, dzimumu un fizisko aktivitāšu koefiecientu. Pārliecinošas zināšanas par veselīgu uzturu un tā pielietojumu veselam un slimam indivīdam. | ||||||||
Kompetences: | Studenti pārzinās pārtikas produktu sastāvu un to enerģētisko vērtību, ieteicamāko produktu klāstu svaru samazinošām diētām, gūs izpratni par to, kā nozīmēt mazkaloriju diētu pacientiem, kuri sirgst ar dažādām pavadošām saslimšanām, mācēs izvērtēt ķermeņa tauku noteikšanas metodes, pārzinās dažādus aptaukošanās ārstēšanas veidus. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Zariņš, Zigurds. Uztura mācība / Zigurds Zariņš, Lolita Neimane. 8, E.Bodnieks., pārstrād. un papild. izd. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, c2020 464 lpp. | ||||||||
2 | Handbook of nutrition and food / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 3rd edition. [2013], 2014. xxi, 1113 pages | ||||||||
3 | Kasper, Heinrich Ernährungsmedizin und Diätetik / Heinrich Kasper ; unter Mitarbeit von Walter Burghardt. 12., überarb. Aufl. München : Elsevier/Urban & Fischer, 2014. XVI, 652 lpp. | ||||||||
4 | Krause's food & the nutrition care process / [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Janice L. Raymond. 13th ed. St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders, 2012. xix, 1227 lpp. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Lejnieks, Aivars, Viss par sāli : pārmēra sāls lietošanas kaitējumi veselībai / Aivars Lejnieks, Andrejs Kalvelis. [Rīga] : Latvijas Hipertensijas biedrība, 2011. 33 lpp. : | ||||||||
2 | The challenge of obesity in the WHO European Region and the strategies for response. Проблема ожирения в Европейском регионе ВОЗ и стратегии ее решения / Всемирная организация здравоохранения. Европейское региональное бюро ; под редакцией: Francesco Branca, Haik Nikogosian и Tim Lobstein. Копенгаген. | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | www.ldusa.lv | ||||||||
2 | http://www.who.int/en | ||||||||
3 | www.vm.gov.lv | ||||||||
4 | ESPEN | ||||||||
5 | PEN Nutrition |