Pārlekt uz galveno saturu

Uztura terapijas praktiskie aspekti

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:4.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:50:58
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_165LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:Ārstniecība
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Laila Meija
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Rehabilitācijas katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, suukatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)6Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas12
Nodarbības (skaits)6Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas12
Kopā kontaktstundas24
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Anatomijā, fizioloģijā un iekšķīgo slimību pamatos, valsts valodas zināšanas, angļu valodas lasītprasme.
Mērķis:
Kursa mērķis ir apgūt pamatzināšanas par klīniskās barošanas pamatprincipiem, tās ietekmi uz slimības gaitu un iznākumu, kā arī uztura terapijas praktiskos aspektu dažādos dzīves posmos un dažādās klīniskās situācijās.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Uztures novērtēšana dažādos vecuma posmos un dažādās klīniskās situācijās.Lekcijas1.00auditorija
Nodarbības1.00auditorija
2Biežākās ar uzturu saistītās problēmas bērniem.Lekcijas1.00auditorija
Nodarbības1.00auditorija
3Uzturs sievietes veselībai: pusaudža gadi, grūtniecība, laktācija, menopauze.Lekcijas1.00auditorija
Nodarbības1.00auditorija
4Uztura terapija senioriem: biežākās problēmas un risinājumu veidi.Lekcijas1.00auditorija
Nodarbības1.00auditorija
5Metabolā sindroma uztura terapijas praktiskie aspekti.Lekcijas1.00auditorija
Nodarbības1.00auditorija
6Aktualitātes diētu izvēlē: dažādu diētu priekšrocības un trūkumi.Lekcijas1.00auditorija
Nodarbības1.00auditorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Tiek organizēts individuāli un / vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām, starppārbaudījumiem, gala pārbaudījumam, studēt ar kursa tēmām saistītu literatūru.
Vērtēšanas kritēriji:
Studenta vērtējumu veido Starppārbaudījumi: 1) 2 prezentācijas (25%); 2) 2 rakstiski sagatavoti darbi (25%) Noslēguma pārbaudījums: 3) Eksāmens, kas sastāv no rakstiskās un mutiskās daļas (50%).
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:1.Izprot uztures novērtēšanu cilvēkiem dažādos dzīves posmos. 2.Izskaidro vecuma un slimības ietekmi saistībā ar uzturvielu vajadzībām. 3.Izprot dažādus uztura terapijas un dažādu diētu veidus.
Prasmes:1.Veic uztures skrīningu un novērtēšanu; 2.Izveido pamata uztura rekomendācijas cilvēkiem dažādās vecuma grupās, konkrētu slimību gadījumos cilvēkiem ar dažādiem ēšanas paradumiem.
Kompetences:Students spēj veikt uztures un uzturvielu vajadzības novērtēšanu un sniegt uztura rekomendācijas cilvēkam ar dažādiem ēšanas paradumiem dažādos dzīves posmos.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Charney, P., Malone, A. Academy of Nutrition and Dietetics Pocket Guide to Nutrition Assessment 4th Revised edition. Diana Faulhaber, Publisher, 2021
2Heyward, V. H., Wagner, D. R. Applied body composition assesment, Human Kinetics. 2004 (akceptējams izdevums)
3Mahan, L. Kathleen, Escott-Stump, Sylvia and Raymond, Janice L. Krause's Food & the Nutrition Care Process.13th Edition. 2012. (akceptējams izdevums)
4Mann J, Truswell AS. Essentials of Human Nutrition, Oxford University Press, 2002 (akceptējams izdevums)
5Sobotka, Luboš, and Alastair Forbes. Basics in clinical nutrition. Vol. 1. No. 5th. Galen, 2019
Papildu literatūra
1Danilāns, A. Gastroenteroloģija. Nacionālais apgāds, 2007
2Advanced Nutrition and Dietetics in Nutrition Support. Editions Mary Hickson, and Sara Smith. John Wiley & Sons, Incorporated, 2018. ProQuest Ebook Central.
3Kasper, H. Ernärungsmedizin und Diätetik. Urban & Fischer, 2014
4Pender, F. Clinical Cases in Dietetics. Blackwell Publishing, 2008
5Clinical Nutrition. Edited by Rebecca J. Stratton, et al. John Wiley & Sons, Incorporated, 2013.
6Vilsa, Judīte. Bērnu uzturs. Jāņa Rozes apgāds, 2009
7Width, M., Reinhard, T. The Essential Pocket Guide for Clinical Nutrition. 3rd Edition, 2020
8Zariņš, Z., Neimane, L., Bodnieks, E. Uztura mācība. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2021. 422 lpp.
9Starptautiskās uztura konferences “Nutrition and health” mājas lapa, kur pieejami kopsavilkumi
Citi informācijas avoti
1Clinical Nutrition. An International Journal Devoted to Clinical Nutrition and Metabolism
2European Journal of Nutrition
3The American Journal of Clinical Nutrition
4British Jounal of Nutrition
5PubMed (datu bāze)
6www.espen.org https://www.bda.uk.com/
7http://www.eatright.org/
8http://www.eufic.org/
9http://nihseniorhealth.gov/
10www.eatright.org