.
Uzturs sportā un fitnesā
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:9.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:02:53
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_168 | LKI līmenis: | 5. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Sporta zinātne | Mērķauditorija: | Sporta treneris | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Jānis Leitis | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Veselības psiholoģijas un pedagoģijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, suukrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 2 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 4 | ||||
Kopā kontaktstundas | 12 | ||||||||
Nepilns laiks - 2. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 6 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 12 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 8 | ||||
Kopā kontaktstundas | 20 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Sporta fizioloģijas un sporta bioķīmijas pamati. | ||||||||
Mērķis: | Iepazīstināt studējošos ar zinātniski pamatotām atziņām uztura zinību jomā saistībā ar veselību veicinošu fizisko slodzi un sportu. | ||||||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads kursā „Uzturs sportā un fitnesā”. Uztura pamati | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Veselīgs uzturs. Uztura vadlīnijas. Enerģija | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Ogļhidrāti | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Olbaltumvielas | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Produktu sastāva vērtēšana | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
6 | Tauki | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
7 | Ūdens | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
8 | Uztura novērtēšana – uztura dienasgrāmatas analīze | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
9 | Vitamīni | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
10 | Minerālvielas | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
11 | Uzturs grūtniecības un laktācijas periodā | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
12 | Sporta un fitnesa uztura mērķi, vadlīnijas | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
13 | Uzturs fiziski aktīviem cilvēkiem | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
14 | Uztura bagātinātāji sportā | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
15 | Zināšanu pārbaude | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Patstāvīga speciālās literatūras studēšana un analīze; praktisku uzdevumu veikšana un prezentēšana. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Kumulējošais vērtējums: Dalība lekcijās – 10%, nodarbībās – patstāvīgo darbu savlaicīga un kvalitatīva izpilde, apgūto zināšanu un sava viedokļa demonstrēšana – 30%; seminārs I (prezentēšana) – 30%; seminārs II (tests) – 30%. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | |||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens (Mutisks) | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Studējošie spēj parādīt uztura un sporta uztura zinātnes jomai raksturīgās pamata zināšanas, kā arī svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni. | ||||||||
Prasmes: | Studējošie prot izmantot zināšanas, veicot praktiskus uzdevumus, formulēt un analizēt informāciju, problēmas un risinājumus uztura jomā, un argumentēti diskutēt. | ||||||||
Kompetences: | Studējošie spēj aprakstīt un analizēt praktiskas problēmas uztura jomā, atlasīt nepieciešamo informāciju un izmantot to problēmu risināšanai. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. 6. izd.; LU Akadēmiskais apgāds, Rīga, 2018 (2015) | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Rubana I.M. Uzturs fiziskā slodzē. RaKa, 2010 | ||||||||
2 | Clark N. Nancy Clark’s Sports Nutrition Guidebook, 5th ed. Human Kinetics, 2014 | ||||||||
3 | Lenham-New S., Shirreffs S. and Stear S., eds. Nutrition Society Textbook : Sport and Exercise Nutrition. Wiley-Blackwell, 2011 | ||||||||
4 | Maughan R. J. Encyclopaedia of Sports Medicine : IOC Medical Commission Publication, Sports Nutrition; John Wiley & Sons, 2013 | ||||||||
5 | Rosenbloom C.A., Coleman E.J. Sports Nutrition. A Practice Manual for Professionals, 5th ed. Academy of Nutrition and Dietetics, 2012 | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | Pen: Practice-based Evidence in Nutrition http://www.pennutrition.com/index.aspx | ||||||||
2 | The British Dietetic Association https://www.bda.uk.com/ | ||||||||
3 | European Food Safety Authority https://www.efsa.europa.eu/ | ||||||||
4 | Academy of Nutrition and Dietetics http://www.eatrightpro.org/ | ||||||||
5 | American College of Sports Medicine http://www.acsm.org/ | ||||||||
6 | American Council on Exercise https://www.acefitness.org/ | ||||||||
7 | International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism http://journals.humankinetics.com/IJSNEM | ||||||||
8 | Journal of the International Society of Sports Nutrition http://www.jissn.com/ | ||||||||
9 | The Australian Institute of Sport http://www.ausport.gov.au/ais/nutrition |