.
Aptaukošanās un tās ārstēšana
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:5.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:51:24
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_174 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna | Mērķauditorija: | Sabiedrības veselība; Medicīnas pakalpojumi; Sociālā labklājība un sociālais darbs; Rehabilitācija | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Lolita Vija Neimane | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, suukrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 2 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 16 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 2 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 16 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Anatomijā, normālajā fizioloģijā, bioķīmijā. | ||||||||
Mērķis: | Apgūstot kursu studenti iegūst padziļinātu izpratni un zināšanas par aptaukošanos un tās ārstēšanu. Kursa nozīmību nosaka straujais aptaukošanās pieaugums Latvijā pēdējos gados. Viens no kursa galvenajiem mērķiem ir dot zināšanas par aptaukošanās etioloģiju, aptaukošanās klasifikāciju, metabolo sindromu, aptaukošanās ietekmi uz veselību un dzīvildzi. Īpaši uzsvērta kā ļoti nozīmīga šobrīd Latvijā bērnu un pusaudžu aptaukošanās. Tiek izklāstītas aptaukošanās ārstēšanas metodes (uztura terapija, alternatīvās diētas, medikamentozā un ķirurģiskā ārstēšana), kā arī Latvijas Diētas ārstu asociācijas izstrādātie ieteikumi aptaukošanās ārstēšanā. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Aptaukošanās, tās etioloģija un epidemioloģija, ar to saistītie riski veselībai. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem. Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||||
3 | Svara redukcijas nostiprināšana, jo - jo efekta novēršanas pasākumi.Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars. | Lekcijas | 0.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Aptaukošanās, tās etioloģija un epidemioloģija, ar to saistītie riski veselībai. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem. Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||||
3 | Svara redukcijas nostiprināšana, jo - jo efekta novēršanas pasākumi.Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars. | Lekcijas | 0.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Patstāvīgā darba organizācija: Individuālais darbs – savas ēdienkartes analīze un personas, kam ir liekais svars/aptaukošanās analīze. Kursa uzdevumi: 1) Dot zināšanas par aptaukošanās slimības ārstēšanu no praktiskā diētas ārsta viedokļa un pieredzes, 2) Dot izpratni par svara samazinošām diētām gan no vēsturiskā aspekta, gan mūsdienu viedokļa, 3) Dot vērtējumu un kritiku populārākajām diētām, izceļot uz pierādījumiem balstītas medicīnas nozīmi. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Semestra laikā ir plānotas lekcijas, semināri un kontroldarbi. Kredītpunktu iegūšanai ir jāpiedalās 4 semināros un gala pārbaudījumā, kurā studenti prezentē eksperimenta rezultātus, kurā ir veiktas ķermeņa svara korekcijas. Studiju kursa gala atzīmi veido piedalīšanās semināros, kontroldarbu rezultāti (60%) un ieskaites prezentācijas rezultāts (40%). | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Apgūstot kursu studenti spēj formulēt un izskaidrot aptaukošanās riska faktorus, sniegt piemērus, kuru slimību attīstībā noteicošais faktors ir aptaukošanās un liekais svars. Sniegt skaidras prezentācijas par svaru samazinošām diētām. • izvērtēt uzturu kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru; • interpretēt nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijas un fizisko aktivitāšu nozīmi liekā svara un aptaukošanās attīstībā, kā arī tā samazināšanā. Tiks arī dota izpratne par nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijām un fizisko aktivitāšu nozīmi liekā svara un aptaukošanās attīstībā, kā arī tā samazināšanā. Tiks arī izprasti un izskaidroti metabolā sindroma veidošanās mehānismi. | ||||||||
Prasmes: | Kursa apguves gaitā studenti sastāda ēdienkarti, ņemot vērā veselīga uztura ieteikumus veselam indivīdam un indivīdam ar lieko svaru, ņemot verā vecumu, dzimumu un fizisko aktivitāšu koefiecientu. Studenti arī iegūs pārliecinošas zināšanas par veselīgu uzturu un tā pielietojumu veselam un slimam indivīdam. | ||||||||
Kompetences: | Studenti pārzinās pārtikas produktu sastāvu un to enerģētisko vērtību, ieteicamāko produktu klāstu svaru samazinošām diētām, gūs izpratni par to, kā nozīmēt mazkaloriju diētu pacientiem, kuri sirgst ar dažādām pavadošām saslimšanām, mācēs izvērtēt ķermeņa tauku noteikšanas metodes, pārzinās dažādus aptaukošanās ārstēšanas veidus. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Katz, David L. Nutrition in clinical practice: a comprehensive, evidence-based manual for the practitioner. / David L. Katz (ed). Prevention Research Center, Yale University School of Public Health, Griffin Hospital. 2015 | ||||||||
2 | Handbook of nutrition and food. / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 3rd edition. Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, 2014. xxi, 1113 p. | ||||||||
3 | Medical nutrition and disease: a case-based approach. / edited by Lisa Hark, Darwin Deen; Gail Morrison. 5th edition. 1411 xiv, 584 p. 2014 | ||||||||
4 | Clinical nutrition. / edited by Marinos Elia, et.al. 2nd ed. Chichester, West Sussex: Wiley-Blackwell, 2013. xiv, 526 p. Nutrition Society textbook. | ||||||||
5 | Krause's food & the nutrition care process. / edited by L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Janice L. Raymond. 13th ed. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders, 2012. xix, 1227 p. (akceptējams izdevums) | ||||||||
6 | Zariņš, Z., Neimane, L., Bodnieks, E. Uztura mācība. / redaktore Anna Šmite. Rīga, 2021 | ||||||||
7 | Oxford handbook of nutrition and dietetics. / edited by Joan Gandy, Angela Madden, Michelle Holdsworth. 2nd ed. New York: Oxford University Press, USA, 2012 xxi, 818 p. Oxford handbooks (akceptējams izdevums) | ||||||||
8 | Using price policies to promote healthier diets. / World Health Organization. Regional Office for Europe. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe, 2015. vi, 42 p. | ||||||||
9 | Physical Activity, Fitness, Nutrition and Obesity. During Growth Bentham Science Publishers, 2015 | ||||||||
10 | Stewart, L., Thompson, J. Early Years Nutrition and Healthy Weight. John Wiley & Sons, Incorporated, 2015. ISBN: 9781118792445 | ||||||||
11 | Nutrition and Diet Research: Appetite and Weight Loss (Nutrition and Diet Research Progress). Shartava, Tsisana. Nova Science Publishers, Inc. 2011 ISBN: 9781612091310. (akceptējams izdevums) | ||||||||
12 | Israeli, S., Merrick, J. Food, Nutrition and Eating Behavior. New York: Nova Science Publishers, 2014. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Lejnieks, Aivars. Viss par sāli: pārmēra sāls lietošanas kaitējumi veselībai. Rīga: Latvijas Hipertensijas biedrība, 2011. 33 lpp. | ||||||||
2 | Advancing dietetics and clinical nutrition. / edited by Anne Payne, Helen Barker. New York: Churchill Livingstone/Elsevier, 2010. xiii, 382 p. | ||||||||
3 | Sirds un virtuve. / Andreja Ērgļa un Ivetas Mintāles redakcijā. Rīga: Latvijas Inovatīvās medicīnas fonds, 2010. 141 lpp. | ||||||||
4 | The challenge of obesity in the WHO European Region and the strategies for response. Проблема ожирения в Европейском регионе ВОЗ и стратегии ее решения / Всемирная организация здравоохранения. Европейское региональное бюро; под редакцией: Francesco Branca, Haik Nikogosian и Tim Lobstein. Копенгаген : Европейское региональное бюро ВОЗ, 2009. xiii, 392 lpp. | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | www.vm.gov.lv | ||||||||
2 | http://www.who.int/en/ | ||||||||
3 | www.ldusa.lv | ||||||||
4 | http://www.ldusa.lv/ | ||||||||
5 | http://www.obesity.org/obesity/resources/facts-about-obesit… | ||||||||
6 | http://www.espen.org/ | ||||||||
7 | http://www.rsu.lv/biblioteka/resursi/brivpieejas-e-resursi/… | ||||||||
8 | http://www.pennutrition.com.db.rsu.lv/Home.aspx |