Pārlekt uz galveno saturu

Uzturmācība

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:2.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:30.09.2022 10:44:19
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_236LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:Sabiedrības veselība
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Māra Kampara
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Sporta un uztura katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, suukatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)4Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas8
Nodarbības (skaits)6Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas24
Kopā kontaktstundas32
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)4Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas8
Nodarbības (skaits)6Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas24
Kopā kontaktstundas32
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Bioloģijā, anatomijā, fizioloģijā, ķīmijā, bioķīmijā.
Mērķis:
1. Iepazīstināt studējošos ar zinātniski pamatotām atziņām uztura zinību jomā. 2. Veidot izpratni par informācijas iegūšanas un apstrādāšanas metodēm un to analītisku novērtējumu.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads kursā „Uzturmācība”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Enerģija.Lekcijas2.00auditorija
2Ogļhidrāti. Balastvielas. Olbaltumvielas.Lekcijas2.00auditorija
3Tauki. Jautājumi par enerģiju, ogļhidrātiem un olbaltumvielām.Nodarbības1.00auditorija
4Produktu marķējums – sāls, cukurs, tauki, šķiedrvielas Izvēlētā produkta analīze. Ūdens.Nodarbības1.00auditorija
5Vitamīni un minerālvielasNodarbības1.00E-studiju vide
6Uzticama informācija par uzturu. Jautājumi pat vitamīniem un minerālvielām.Nodarbības1.00auditorija
7Uzturs grūtniecības un laktācijas periodā.Nodarbības1.00auditorija
8Apgūtās vielas atkārtojums.Nodarbības1.00auditorija
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads kursā „Uzturmācība”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Enerģija.Lekcijas2.00auditorija
2Ogļhidrāti. Balastvielas. Olbaltumvielas.Lekcijas2.00auditorija
3Tauki. Jautājumi par enerģiju, ogļhidrātiem un olbaltumvielām.Nodarbības1.00auditorija
4Produktu marķējums – sāls, cukurs, tauki, šķiedrvielas Izvēlētā produkta analīze. Ūdens.Nodarbības1.00auditorija
5Vitamīni un minerālvielasNodarbības1.00auditorija
6Uzticama informācija par uzturu. Jautājumi pat vitamīniem un minerālvielām.Nodarbības1.00auditorija
7Uzturs grūtniecības un laktācijas periodā.Nodarbības1.00auditorija
8Apgūtās vielas atkārtojums.Nodarbības1.00auditorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Patstāvīga zinātniskās literatūras studēšana un analīze; praktisku uzdevumu veikšana un prezentēšana.
Vērtēšanas kritēriji:
Lekciju/nodarbību apmeklējums – 10%. Dalība semināros, patstāvīgo darbu savlaicīga un kvalitatīva izpilde, apgūto zināšanu un sava viedokļa demonstrēšana – 10%. Eksāmena vērtējums - 80%.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Eksāmens
Studiju rezultāti
Zināšanas:Studējošie spēs parādīt uztura zinātnes jomai raksturīgās pamata zināšanas, kā arī svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni.
Prasmes:Studējošie pratīs formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus uztura jomā un argumentēti diskutēt.
Kompetences:Studējošie spēs patstāvīgi iegūt, analizēt un izmantot informāciju, lemt un risināt problēmas attiecīgajā jomā.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. 7. izd.; LU Akadēmiskais apgāds, Rīga, 2018 (2015)
Papildu literatūra
1Mann J., Truswell A.S. Essentials of Human Nutrition, 4th ed. Oxford University Press, 2012
2Mahan L. K., Escott – Stump S., Raymond J. L. Krause's Food & the Nutrition Care Process, 14th ed., Elsevier, 2017
3Caballero B., Allen L., Prentice A. (ed.) Encyclopedia of Human Nutrition, 3th ed., Elsevier, 2013
4Lutz C. A., Mazur E., Litch N. Nutrition and Diet Therapy, 6th ed. Philadelphia, PA, USA: F. A. Davis, 2014
Citi informācijas avoti
1www.vm.gov.lv
2http://www.pennutrition.com/index.aspx
3https://www.bda.uk.com/
4https://www.efsa.europa.eu/
5http://www.eatrightpro.org/