Pārlekt uz galveno saturu

Uzturs sportā un fitnesā

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:2.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:02.11.2022 09:27:41
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_263LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Sporta zinātneMērķauditorija:Sporta treneris
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Māra Kampara
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Sporta un uztura katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, suukatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)10Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas20
Nodarbības (skaits)6Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas12
Kopā kontaktstundas32
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)10Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)1Kopā lekciju kontaktstundas10
Nodarbības (skaits)6Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)1Kopā nodarbību kontaktstundas6
Kopā kontaktstundas16
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Pamatzināšanas fizioloģijā un bioķīmijā.
Mērķis:
Iepazīstināt studējošos ar zinātniski pamatotām atziņām uztura zinību jomā saistībā ar veselību veicinošu fizisko slodzi un sportu.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads studiju kursā. Uzturs veselīgā dzīvesveidā. Uztura vadlīnijasLekcijas1.00auditorija
2EnerģijaLekcijas1.00auditorija
3OgļhidrātiLekcijas1.00auditorija
4OlbaltumvielasLekcijas1.00auditorija
5TaukiLekcijas1.00auditorija
6Informācija pārtikas produktu marķējumā. Izvēlētā produkta analīzeNodarbības2.00auditorija
7VitamīniLekcijas1.00auditorija
8MinerālvielasLekcijas1.00auditorija
9ŪdensLekcijas1.00auditorija
10Uzturs fiziski aktīviem cilvēkiemLekcijas1.00auditorija
11Uztura novērtēšana – Uztura dienasgrāmatas analīzeNodarbības2.00auditorija
12Uzturs grūtniecības un laktācijas periodāLekcijas1.00auditorija
13Apgūtā studiju materiāla atkārtojumsNodarbības1.00auditorija
14Zināšanu pārbaudeNodarbības1.00auditorija
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads studiju kursā. Uzturs veselīgā dzīvesveidā. Uztura vadlīnijasLekcijas1.00auditorija
2EnerģijaLekcijas1.00auditorija
3OgļhidrātiLekcijas1.00auditorija
4OlbaltumvielasLekcijas1.00auditorija
5TaukiLekcijas1.00auditorija
6Informācija pārtikas produktu marķējumā. Izvēlētā produkta analīzeNodarbības2.00auditorija
7VitamīniLekcijas1.00auditorija
8MinerālvielasLekcijas1.00auditorija
9ŪdensLekcijas1.00auditorija
10Uzturs fiziski aktīviem cilvēkiemLekcijas1.00auditorija
11Uztura novērtēšana – Uztura dienasgrāmatas analīzeNodarbības2.00auditorija
12Uzturs grūtniecības un laktācijas periodāLekcijas1.00auditorija
13Apgūtā studiju materiāla atkārtojumsNodarbības1.00auditorija
14Zināšanu pārbaudeNodarbības1.00auditorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Patstāvīga speciālās literatūras studēšana un analīze; praktisku uzdevumu veikšana un prezentēšana.
Vērtēšanas kritēriji:
Kumulējošais vērtējums: Dalība lekcijās – 10%, nodarbībās – patstāvīgo darbu savlaicīga un kvalitatīva izpilde, apgūto zināšanu un sava viedokļa demonstrēšana – 30%; seminārs I (prezentēšana) – 30%; seminārs II (tests) – 30%.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Eksāmens
Studiju rezultāti
Zināšanas:Studējošie spēj parādīt uztura un sporta uztura zinātnes jomai raksturīgās pamata zināšanas, kā arī svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni.
Prasmes:Studējošie prot izmantot zināšanas, veicot praktiskus uzdevumus, formulēt un analizēt informāciju, problēmas un risinājumus uztura jomā, un argumentēti diskutēt.
Kompetences:Studējošie spēj aprakstīt un analizēt praktiskas problēmas uztura jomā, atlasīt nepieciešamo informāciju un izmantot to vispārīgu problēmu risināšanai.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. 8. izd.; LU Akadēmiskais apgāds, Rīga, 2021
Papildu literatūra
1Bean A. The Complete Guide to Sports Nutrition. 9th ed., Bloomsbury, 2022 (8th ed., 2017)
2Daries H. Nutrition for Sport and Exercise. Somerset, NJ, USA: John Wiley & Sons, 2012. Ebook Central (ProQuest)
3Jeukendrup A.E., Gleeson M. Sport Nutrition. 3rd ed. Champaign, IL: Human Kinetics; 2019
4Lutz C. A., Mazur E., Litch N. Nutrition and Diet Therapy. 6th ed. Philadelphia, PA, USA: F. A. Davis, 2014. Ebook Central (ProQuest)
5Rosenbloom C.A., Coleman E.J. Sports Nutrition. A Practice Manual for Professionals. 5th ed. Academy of Nutrition and Dietetics, 2012. EBSCOhost
Citi informācijas avoti
1Pen: Practice-based Evidence in Nutrition
2The British Dietetic Association
3European Food Safety Authority
4Academy of Nutrition and Dietetics
5American College of Sports Medicine
6American Council on Exercise
7International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism
8Journal of the International Society of Sports Nutrition
9The Australian Institute of Sport