Pārlekt uz galveno saturu

Veselīga un ilgtspējīga diēta

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:2.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:56:13
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_295LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; Veselības aprūpeMērķauditorija:Tiesību zinātne; Tiesību zinātne; Veselības vadība; Rehabilitācija; Pedagoģija; Medicīnas tehnoloģijas; Bioloģija; Ārstniecība; Psiholoģija; Informācijas un komunikācijas zinātne; Vadībzinātne; Sociālā antropoloģija; Personu un īpašuma aizsardzība; Māszinības; Medicīnas pakalpojumi; Dzīvās dabas zinātnes; Farmācija; Vecmāšu zinības; Politikas zinātne; Uzņēmējdarbības vadība; Sporta treneris; Klīniskā farmācija; Sociālā labklājība un sociālais darbs; Tirgzinības un reklāma; Civilā un militārā aizsardzība; Zobārstniecība; Sabiedrības veselība; Komunikācijas zinātne; Socioloģija
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Rehabilitācijas katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, spkatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)4Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas8
Nodarbības (skaits)12Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas24
Kopā kontaktstundas32
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)4Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas8
Nodarbības (skaits)12Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas24
Kopā kontaktstundas32
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Anatomijā, fizioloģijā un iekšķīgo slimību pamatos, uztura pamatos, angļu valodas zināšanas.
Mērķis:
Kursa mērķis ir apgūt pamatzināšanas par ilgtspējīgas diētas kritērijiem, attīstīt prasmi kritiski vērtēt diētas un pārtikas produktus no ilgtspējas aspekta, kā arī attīstīt spēju integrēt ilgtspējas aspektus ar uzturu saistītās rekomendācijās, ņemot vērā cilvēka veselības stāvokli dažādos dzīves posmos.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ilgtspējīgas diētas kritēriji (veselības, ekoloģiskie, sociālie, ekonomiskie un politiskie kritēriji)Lekcijas2.00cits
2Diētu izvērtējums pēc ilgtspējas kritērijiem (vegānisms, veģetārisms, Vidusjūras diēta, Rietumu diēta, Keto diēta, u.c.)Lekcijas2.00cits
3Ilgtspējīgas pārtikas produktu veidiNodarbības2.00auditorija
4Ilgtspējīgas diētas ietekme uz veselību (diabēta risku, mirstību, aptaukošanos, KVS, vēzi, u.c.)Nodarbības2.00auditorija
5Ilgtspējīga uztura lietojuma ierobežojumi (celiakija, kairinātu zarnu sindroms, alerģijas, u.c.)Nodarbības2.00auditorija
6Ilgtspējīga uztura trūkumi (aizkavēta augšana, slikta kaulu attīstība un anēmija, u.c.)Nodarbības2.00auditorija
7Ilgstpējīgas diētas iespējas Latvijas apstākļos visos gadalaikosNodarbības4.00auditorija
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ilgtspējīgas diētas kritēriji (veselības, ekoloģiskie, sociālie, ekonomiskie un politiskie kritēriji)Lekcijas2.00cits
2Diētu izvērtējums pēc ilgtspējas kritērijiem (vegānisms, veģetārisms, Vidusjūras diēta, Rietumu diēta, Keto diēta, u.c.)Lekcijas2.00cits
3Ilgtspējīgas pārtikas produktu veidiNodarbības2.00auditorija
4Ilgtspējīgas diētas ietekme uz veselību (diabēta risku, mirstību, aptaukošanos, KVS, vēzi, u.c.)Nodarbības2.00auditorija
5Ilgtspējīga uztura lietojuma ierobežojumi (celiakija, kairinātu zarnu sindroms, alerģijas, u.c.)Nodarbības2.00auditorija
6Ilgtspējīga uztura trūkumi (aizkavēta augšana, slikta kaulu attīstība un anēmija, u.c.)Nodarbības2.00auditorija
7Ilgstpējīgas diētas iespējas Latvijas apstākļos visos gadalaikosNodarbības4.00auditorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Studējošo pastāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot sagatavot prezentāciju par ilgtspējīgas diētas iespējām Latvijas apstākļos visos gadalaikos, ņemot vērā cilvēka veselības stāvokli un dzīves posmu. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā.
Vērtēšanas kritēriji:
Studenta vērtējumu veido starppārbaudījums: 1) prezentācija (50%); 2) aktīva dalība semināros (20%) un noslēguma pārbaudījums: 3) rakstisks eksāmens (tests) (30%)
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Eksāmens
Studiju rezultāti
Zināšanas:Pēc sekmīgs kursa apguves studenti spēs: 1. Izprast ilgtspējīgas diētas kritērijus. 2. Izprast ilgtspējīgas diētas ietekmi uz veselību. 3. Izprast ilgtspējīgas diētas trūkumus un lietošanas ierobežojumus.
Prasmes:Studenti spēs: 1. Veikt diētu novērtējumu pēc ilgtspējas kritērijiem. 2. Veikt pārtikas produktu salīdzinājumu pēc ilgtspējas kritērijiem. 3. Izveidot rekomendācijas par ilgtspējīgu uzturu Latvijas apstākļiem, ņemot vērā cilvēka veselības stāvokli un dzīves posmu.
Kompetences:Students spēj novērtēt diētas saskaņā ar ilgtspējas kritērijiem un sniegt rekomendācijas par ilgtspējīgu uzturu, ņemot vērā cilvēka veselības stāvokli dažādos dzīves posmos.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Riccardo Valentini, John L. Sievenpiper, Marta Antonelli, Katarzyna Dembska. “Achieving the Sustainable Development Goals Through Sustainable Food Systems”. 2019, Springer Cham
2Walter Leal Filho, Anabela Marisa Azul, Luciana Brandli, et.al. “Responsible Consumption and Production”. 2020, Springer Cham
3Joachim von Braun, Kaosar Afsana, Louise O. Fresco, Mohamed Hag Ali Hassan. “Science and Innovations for Food Systems Transformation”. 2023, Springer Cham
4Aakriti Grover, Anju Singh, R. B. Singh. “Sustainable Health Through Food, Nutrition, and Lifestyle”. 2023, Springer Singapore
5Qaisar Mahmood. “Sustainable Plant Nutrition under Contaminated Environments”. 2022, Springer Cham
6Jessica Fanzo, Claire Davis. “Global Food Systems, Diets, and Nutrition”. 2021, Palgrave Macmillan Cham
7Luca Serventi. “Sustainable Food Innovation”. 2023, Springer Cham