Pārlekt uz galveno saturu

Uztura mācības pamati

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:4.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:57:21
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_299LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:6.00ECTS:9.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:Medicīnas pakalpojumi; Rehabilitācija
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Māra Kampara
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Rehabilitācijas katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, suukatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)15Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas30
Nodarbības (skaits)6Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas24
Kopā kontaktstundas54
Pilns laiks - 2. semestris
Lekcijas (skaits)13Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas26
Nodarbības (skaits)7Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas28
Kopā kontaktstundas54
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)15Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas30
Nodarbības (skaits)6Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas24
Kopā kontaktstundas54
Nepilns laiks - 2. semestris
Lekcijas (skaits)13Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas26
Nodarbības (skaits)7Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas28
Kopā kontaktstundas54
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Bioloģijā, anatomijā, fizioloģijā, ķīmijā, bioķīmijā.
Mērķis:
1. Iepazīstināt studējošos ar zinātniski pamatotām atziņām uztura zinību jomā. 2. Veidot izpratni par informācijas iegūšanas un apstrādāšanas metodēm un to analītisku novērtējumu.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads kursā „Uztura mācības pamati”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Uztura produktu grupas.Lekcijas1.00auditorija
Nodarbības1.00auditorija
2Informācijas par uzturu resursi. Uzticama informācija.Lekcijas0.50auditorija
Nodarbības1.00datorklase
3Enerģija. Indivīdam nepieciešamā enerģijas daudzuma aprēķināšana.Lekcijas1.00auditorija
4Ogļhidrāti. Saldinātāji. Balastvielas.Lekcijas1.50auditorija
5Olbaltumvielas.Lekcijas1.00auditorija
6Tauki.Lekcijas1.50auditorija
7Ūdens. Elektrolīti.Lekcijas1.00auditorija
8Pārtikas produktu uzturvērtības norādes. Marķējuma analīze.Lekcijas0.50auditorija
Nodarbības1.00datorklase
9Uztura novērtēšana. Uztura dienasgrāmata.Nodarbības1.00auditorija
10Vitamīni.Lekcijas2.00auditorija
11Minerālvielas.Lekcijas1.50auditorija
12Zināšanu atkārtošana un pārbaude par uzturvielām.Nodarbības2.00auditorija
13Fiziski aktīvu cilvēku uztura principi.Lekcijas1.50auditorija
14Aktuāla informācija uztura jomā.Lekcijas1.00auditorija
15Ģenētiski modificēti organismi, ģenētiski modificēta pārtika.Lekcijas1.00auditorija
16Uzturs veciem cilvēkiem.Lekcijas2.00auditorija
17Referāts par aktuālu/interesējošu uztura tēmu.Nodarbības2.00auditorija
18Veģetārisms. Vegānisms. Svaigēšana.Lekcijas1.00auditorija
19Ēdienkartes sastādīšanas un veselīga ēdiena pagatavošanas pamatprincipi. Uzturs slimību profilaksē.Lekcijas1.00auditorija
20Ēdināšanas pakalpojumu organizācija un kompleksās ēdienkartes plānošanas pamatprincipi izglītības iestādēs.Lekcijas1.00auditorija
21“Zaļais iepirkums” – izmaksas, ietekme uz vidi, prasības pārtikas produktu kvalitātei. Kvalitatīvi pārtikas produkti.Lekcijas1.00auditorija
22Ārstnieciskais uzturs dažādu slimību gadījumā. Diētiskie ēdieni. Alergēni pārtikas produktos un to kontrole. Informācijas sniegšana patērētājiem.Lekcijas1.00auditorija
23Diētu klasifikācija Latvijas slimnīcās. Tehniskā specifikācija. Ārstnieciskās pamatēdienkartes sastādīšanas pamatprincipi. Pacientu ēdienkartes uzturvērtības aprēķina pamatprincipi.Lekcijas0.50datorklase
24Praktiskais darbs – pacienta ēdienkartes plānošana.Nodarbības1.00datorklase
25Pārtikas produktu pagatavošanas tehnoloģija. Diētisko ēdienu pagatavošana, saskaņā ar tehnoloģisko karti. Svaigi spiestas eļļas pagatavošana. Degustācija. (Mācību virtuvē)Nodarbības1.00cits
26Ēdināšanas uzņēmuma organizācijas struktūra. Ēdināšanas pakalpojumu organizācija slimnīcā. Pasaules virtuves klasika un citu tautu uztura īpatnības. Uztura pagatavošanas metodes un ēdienu pasniegšanas tradīcijas.Nodarbības1.00auditorija
27Studentu patstāvīgo darbu prezentācijas.Nodarbības1.00auditorija
28Dažādu tautu virtuve.Lekcijas0.50auditorija
29Kariess. Pudeļu kariess. Zobu erozijas.Lekcijas1.00auditorija
30Sistēmisko slimību izpausmes mutes dobumā.Lekcijas1.00auditorija
31Uzturs bērniem: - pirmajā dzīves gadā, - 1-7 gadu vecumā, - skolas vecumā.Lekcijas3.00auditorija
32Antropometrisko rādītāju un nepieciešamo uzturvielu izvērtēšana. Diskusijas par problēmjautājumiem bērnu vecumā.Nodarbības1.00auditorija
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads kursā „Uztura mācības pamati”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Uztura produktu grupas.Lekcijas1.00auditorija
Nodarbības1.00auditorija
2Informācijas par uzturu resursi. Uzticama informācija.Lekcijas0.50auditorija
Nodarbības1.00datorklase
3Enerģija. Indivīdam nepieciešamā enerģijas daudzuma aprēķināšana.Lekcijas1.00auditorija
4Ogļhidrāti. Saldinātāji. Balastvielas.Lekcijas1.50auditorija
5Olbaltumvielas.Lekcijas1.00auditorija
6Tauki.Lekcijas1.50auditorija
7Ūdens. Elektrolīti.Lekcijas1.00auditorija
8Pārtikas produktu uzturvērtības norādes. Marķējuma analīze.Lekcijas0.50auditorija
Nodarbības1.00datorklase
9Uztura novērtēšana. Uztura dienasgrāmata.Nodarbības1.00auditorija
10Vitamīni.Lekcijas2.00auditorija
11Minerālvielas.Lekcijas1.50auditorija
12Zināšanu atkārtošana un pārbaude par uzturvielām.Nodarbības2.00auditorija
13Fiziski aktīvu cilvēku uztura principi.Lekcijas1.50auditorija
14Aktuāla informācija uztura jomā.Lekcijas1.00auditorija
15Ģenētiski modificēti organismi, ģenētiski modificēta pārtika.Lekcijas1.00auditorija
16Uzturs veciem cilvēkiem.Lekcijas2.00auditorija
17Referāts par aktuālu/interesējošu uztura tēmu.Nodarbības2.00auditorija
18Veģetārisms. Vegānisms. Svaigēšana.Lekcijas1.00auditorija
19Ēdienkartes sastādīšanas un veselīga ēdiena pagatavošanas pamatprincipi. Uzturs slimību profilaksē.Lekcijas1.00auditorija
20Ēdināšanas pakalpojumu organizācija un kompleksās ēdienkartes plānošanas pamatprincipi izglītības iestādēs.Lekcijas1.00auditorija
21“Zaļais iepirkums” – izmaksas, ietekme uz vidi, prasības pārtikas produktu kvalitātei. Kvalitatīvi pārtikas produkti.Lekcijas1.00auditorija
22Ārstnieciskais uzturs dažādu slimību gadījumā. Diētiskie ēdieni. Alergēni pārtikas produktos un to kontrole. Informācijas sniegšana patērētājiem.Lekcijas1.00auditorija
23Diētu klasifikācija Latvijas slimnīcās. Tehniskā specifikācija. Ārstnieciskās pamatēdienkartes sastādīšanas pamatprincipi. Pacientu ēdienkartes uzturvērtības aprēķina pamatprincipi.Lekcijas0.50datorklase
24Praktiskais darbs – pacienta ēdienkartes plānošana.Nodarbības1.00datorklase
25Pārtikas produktu pagatavošanas tehnoloģija. Diētisko ēdienu pagatavošana, saskaņā ar tehnoloģisko karti. Svaigi spiestas eļļas pagatavošana. Degustācija. (Mācību virtuvē)Nodarbības1.00cits
26Ēdināšanas uzņēmuma organizācijas struktūra. Ēdināšanas pakalpojumu organizācija slimnīcā. Pasaules virtuves klasika un citu tautu uztura īpatnības. Uztura pagatavošanas metodes un ēdienu pasniegšanas tradīcijas.Nodarbības1.00auditorija
27Studentu patstāvīgo darbu prezentācijas.Nodarbības1.00auditorija
28Dažādu tautu virtuve.Lekcijas0.50auditorija
29Kariess. Pudeļu kariess. Zobu erozijas.Lekcijas1.00auditorija
30Sistēmisko slimību izpausmes mutes dobumā.Lekcijas1.00auditorija
31Uzturs bērniem: - pirmajā dzīves gadā, - 1-7 gadu vecumā, - skolas vecumā.Lekcijas3.00auditorija
32Antropometrisko rādītāju un nepieciešamo uzturvielu izvērtēšana. Diskusijas par problēmjautājumiem bērnu vecumā.Nodarbības1.00auditorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Patstāvīga zinātniskās literatūras studēšana un analīze; praktisku uzdevumu veikšana un prezentēšana. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā.
Vērtēšanas kritēriji:
Uztura dienasgrāmata - 15%. Zināšanu pārbaudes tests par uztura ieteikumiem un uzturvielām – 15%. Referāts – 15%. Ēdienkartes un tehnoloģisko karšu prezentēšana – 15%. Zināšanu pārbaude par bērnu uztura jautājumiem – 15%. Dalība semināros, patstāvīgo darbu savlaicīga un kvalitatīva izpilde, apgūto zināšanu un sava viedokļa demonstrēšana – 15%. Lekciju/nodarbību apmeklējums – 10%. Eksāmena vērtējumā ietilpst visas iepriekšminētās pozīcijas.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Eksāmens
Studiju rezultāti
Zināšanas:Studējošie spēs parādīt uztura zinātnes jomai un uztura speciālista profesijai raksturīgās pamata zināšanas, kā arī svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni.
Prasmes:Studējošie pratīs formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus uztura jomā un argumentēti diskutēt.
Kompetences:Studējošie spēs patstāvīgi iegūt, analizēt un izmantot informāciju, lemt un risināt problēmas attiecīgajā jomā.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. LU Akadēmiskais apgāds, Rīga, 2021.
2Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem 2012.gada 13.marta MK noteikumi Nr.172
Papildu literatūra
1Mann J., Truswell A.S. Essentials of Human Nutrition, 4th ed. Oxford University Press, 2012
2Mahan L. K., Escott – Stump S., Raymond J. L. Krause's Food & the Nutrition Care Process, 14th ed., Elsevier, 2012
3Caballero B. (ed.) Encyclopedia of Human Nutrition, 4th ed., Elsevier, 2023
4Thomas B. and Bishop J., eds. Manual of Dietetic Practice. 6th ed. Somerset, NJ, USA: John Wiley & Sons, 2019.
5Lutz C. A., Mazur E., Litch N. Nutrition and Diet Therapy, 6th ed.. Philadelphia, PA, USA: F. A. Davis, 2014
6Souci S.W., Fachmann W., Kraut H. Food Composition and Nutrition Tables, 7th ed., MedPharm Scientific Publishers, 2008
7Gandy, J.(ed.), Manual of Dietetic Practice, 6th ed.,Wiley, 2019.
8Jeukendrup A., Gleeson M. Sport Nutrition, 3rd ed. Human Kinetics, 2019
9Goday P.S., Walia C. (eds.) Pediatric Nutrition for Dietitians, 1th ed. CRC Press, 2022
10Shaw V. (ed.) Clinical Paediatric Dietetics, 5th ed. Wiley, 2020
11Kozule V. Uzturs 1.,2.,3.,4. daļas (1999 - 2002) Mācību palīglīdzeklis LLU
Citi informācijas avoti
1http://www.pennutrition.com/index.aspx
2https://www.bda.uk.com/
3https://www.efsa.europa.eu/
4http://www.eatrightpro.org/
5https://www.who.int/
6https://www.espghan.org/