.
Uztura mācības pamati
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:4.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:57:21
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_299 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 6.00 | ECTS: | 9.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | Medicīnas pakalpojumi; Rehabilitācija | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Māra Kampara | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, suukrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 15 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 30 | ||||
Nodarbības (skaits) | 6 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 24 | ||||
Kopā kontaktstundas | 54 | ||||||||
Pilns laiks - 2. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 13 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 26 | ||||
Nodarbības (skaits) | 7 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 28 | ||||
Kopā kontaktstundas | 54 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 15 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 30 | ||||
Nodarbības (skaits) | 6 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 24 | ||||
Kopā kontaktstundas | 54 | ||||||||
Nepilns laiks - 2. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 13 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 26 | ||||
Nodarbības (skaits) | 7 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 28 | ||||
Kopā kontaktstundas | 54 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Bioloģijā, anatomijā, fizioloģijā, ķīmijā, bioķīmijā. | ||||||||
Mērķis: | 1. Iepazīstināt studējošos ar zinātniski pamatotām atziņām uztura zinību jomā. 2. Veidot izpratni par informācijas iegūšanas un apstrādāšanas metodēm un to analītisku novērtējumu. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads kursā „Uztura mācības pamati”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Uztura produktu grupas. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
2 | Informācijas par uzturu resursi. Uzticama informācija. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | datorklase | |||||||
3 | Enerģija. Indivīdam nepieciešamā enerģijas daudzuma aprēķināšana. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Ogļhidrāti. Saldinātāji. Balastvielas. | Lekcijas | 1.50 | auditorija | |||||
5 | Olbaltumvielas. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Tauki. | Lekcijas | 1.50 | auditorija | |||||
7 | Ūdens. Elektrolīti. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
8 | Pārtikas produktu uzturvērtības norādes. Marķējuma analīze. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | datorklase | |||||||
9 | Uztura novērtēšana. Uztura dienasgrāmata. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
10 | Vitamīni. | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
11 | Minerālvielas. | Lekcijas | 1.50 | auditorija | |||||
12 | Zināšanu atkārtošana un pārbaude par uzturvielām. | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
13 | Fiziski aktīvu cilvēku uztura principi. | Lekcijas | 1.50 | auditorija | |||||
14 | Aktuāla informācija uztura jomā. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
15 | Ģenētiski modificēti organismi, ģenētiski modificēta pārtika. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
16 | Uzturs veciem cilvēkiem. | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
17 | Referāts par aktuālu/interesējošu uztura tēmu. | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
18 | Veģetārisms. Vegānisms. Svaigēšana. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
19 | Ēdienkartes sastādīšanas un veselīga ēdiena pagatavošanas pamatprincipi. Uzturs slimību profilaksē. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
20 | Ēdināšanas pakalpojumu organizācija un kompleksās ēdienkartes plānošanas pamatprincipi izglītības iestādēs. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
21 | “Zaļais iepirkums” – izmaksas, ietekme uz vidi, prasības pārtikas produktu kvalitātei. Kvalitatīvi pārtikas produkti. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
22 | Ārstnieciskais uzturs dažādu slimību gadījumā. Diētiskie ēdieni. Alergēni pārtikas produktos un to kontrole. Informācijas sniegšana patērētājiem. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
23 | Diētu klasifikācija Latvijas slimnīcās. Tehniskā specifikācija. Ārstnieciskās pamatēdienkartes sastādīšanas pamatprincipi. Pacientu ēdienkartes uzturvērtības aprēķina pamatprincipi. | Lekcijas | 0.50 | datorklase | |||||
24 | Praktiskais darbs – pacienta ēdienkartes plānošana. | Nodarbības | 1.00 | datorklase | |||||
25 | Pārtikas produktu pagatavošanas tehnoloģija. Diētisko ēdienu pagatavošana, saskaņā ar tehnoloģisko karti. Svaigi spiestas eļļas pagatavošana. Degustācija. (Mācību virtuvē) | Nodarbības | 1.00 | cits | |||||
26 | Ēdināšanas uzņēmuma organizācijas struktūra. Ēdināšanas pakalpojumu organizācija slimnīcā. Pasaules virtuves klasika un citu tautu uztura īpatnības. Uztura pagatavošanas metodes un ēdienu pasniegšanas tradīcijas. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
27 | Studentu patstāvīgo darbu prezentācijas. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
28 | Dažādu tautu virtuve. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
29 | Kariess. Pudeļu kariess. Zobu erozijas. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
30 | Sistēmisko slimību izpausmes mutes dobumā. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
31 | Uzturs bērniem: - pirmajā dzīves gadā, - 1-7 gadu vecumā, - skolas vecumā. | Lekcijas | 3.00 | auditorija | |||||
32 | Antropometrisko rādītāju un nepieciešamo uzturvielu izvērtēšana. Diskusijas par problēmjautājumiem bērnu vecumā. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads kursā „Uztura mācības pamati”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Uztura produktu grupas. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
2 | Informācijas par uzturu resursi. Uzticama informācija. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | datorklase | |||||||
3 | Enerģija. Indivīdam nepieciešamā enerģijas daudzuma aprēķināšana. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Ogļhidrāti. Saldinātāji. Balastvielas. | Lekcijas | 1.50 | auditorija | |||||
5 | Olbaltumvielas. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Tauki. | Lekcijas | 1.50 | auditorija | |||||
7 | Ūdens. Elektrolīti. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
8 | Pārtikas produktu uzturvērtības norādes. Marķējuma analīze. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | datorklase | |||||||
9 | Uztura novērtēšana. Uztura dienasgrāmata. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
10 | Vitamīni. | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
11 | Minerālvielas. | Lekcijas | 1.50 | auditorija | |||||
12 | Zināšanu atkārtošana un pārbaude par uzturvielām. | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
13 | Fiziski aktīvu cilvēku uztura principi. | Lekcijas | 1.50 | auditorija | |||||
14 | Aktuāla informācija uztura jomā. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
15 | Ģenētiski modificēti organismi, ģenētiski modificēta pārtika. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
16 | Uzturs veciem cilvēkiem. | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
17 | Referāts par aktuālu/interesējošu uztura tēmu. | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
18 | Veģetārisms. Vegānisms. Svaigēšana. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
19 | Ēdienkartes sastādīšanas un veselīga ēdiena pagatavošanas pamatprincipi. Uzturs slimību profilaksē. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
20 | Ēdināšanas pakalpojumu organizācija un kompleksās ēdienkartes plānošanas pamatprincipi izglītības iestādēs. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
21 | “Zaļais iepirkums” – izmaksas, ietekme uz vidi, prasības pārtikas produktu kvalitātei. Kvalitatīvi pārtikas produkti. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
22 | Ārstnieciskais uzturs dažādu slimību gadījumā. Diētiskie ēdieni. Alergēni pārtikas produktos un to kontrole. Informācijas sniegšana patērētājiem. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
23 | Diētu klasifikācija Latvijas slimnīcās. Tehniskā specifikācija. Ārstnieciskās pamatēdienkartes sastādīšanas pamatprincipi. Pacientu ēdienkartes uzturvērtības aprēķina pamatprincipi. | Lekcijas | 0.50 | datorklase | |||||
24 | Praktiskais darbs – pacienta ēdienkartes plānošana. | Nodarbības | 1.00 | datorklase | |||||
25 | Pārtikas produktu pagatavošanas tehnoloģija. Diētisko ēdienu pagatavošana, saskaņā ar tehnoloģisko karti. Svaigi spiestas eļļas pagatavošana. Degustācija. (Mācību virtuvē) | Nodarbības | 1.00 | cits | |||||
26 | Ēdināšanas uzņēmuma organizācijas struktūra. Ēdināšanas pakalpojumu organizācija slimnīcā. Pasaules virtuves klasika un citu tautu uztura īpatnības. Uztura pagatavošanas metodes un ēdienu pasniegšanas tradīcijas. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
27 | Studentu patstāvīgo darbu prezentācijas. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
28 | Dažādu tautu virtuve. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
29 | Kariess. Pudeļu kariess. Zobu erozijas. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
30 | Sistēmisko slimību izpausmes mutes dobumā. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
31 | Uzturs bērniem: - pirmajā dzīves gadā, - 1-7 gadu vecumā, - skolas vecumā. | Lekcijas | 3.00 | auditorija | |||||
32 | Antropometrisko rādītāju un nepieciešamo uzturvielu izvērtēšana. Diskusijas par problēmjautājumiem bērnu vecumā. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Patstāvīga zinātniskās literatūras studēšana un analīze; praktisku uzdevumu veikšana un prezentēšana. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Uztura dienasgrāmata - 15%. Zināšanu pārbaudes tests par uztura ieteikumiem un uzturvielām – 15%. Referāts – 15%. Ēdienkartes un tehnoloģisko karšu prezentēšana – 15%. Zināšanu pārbaude par bērnu uztura jautājumiem – 15%. Dalība semināros, patstāvīgo darbu savlaicīga un kvalitatīva izpilde, apgūto zināšanu un sava viedokļa demonstrēšana – 15%. Lekciju/nodarbību apmeklējums – 10%. Eksāmena vērtējumā ietilpst visas iepriekšminētās pozīcijas. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Studējošie spēs parādīt uztura zinātnes jomai un uztura speciālista profesijai raksturīgās pamata zināšanas, kā arī svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni. | ||||||||
Prasmes: | Studējošie pratīs formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus uztura jomā un argumentēti diskutēt. | ||||||||
Kompetences: | Studējošie spēs patstāvīgi iegūt, analizēt un izmantot informāciju, lemt un risināt problēmas attiecīgajā jomā. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. LU Akadēmiskais apgāds, Rīga, 2021. | ||||||||
2 | Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem 2012.gada 13.marta MK noteikumi Nr.172 | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Mann J., Truswell A.S. Essentials of Human Nutrition, 4th ed. Oxford University Press, 2012 | ||||||||
2 | Mahan L. K., Escott – Stump S., Raymond J. L. Krause's Food & the Nutrition Care Process, 14th ed., Elsevier, 2012 | ||||||||
3 | Caballero B. (ed.) Encyclopedia of Human Nutrition, 4th ed., Elsevier, 2023 | ||||||||
4 | Thomas B. and Bishop J., eds. Manual of Dietetic Practice. 6th ed. Somerset, NJ, USA: John Wiley & Sons, 2019. | ||||||||
5 | Lutz C. A., Mazur E., Litch N. Nutrition and Diet Therapy, 6th ed.. Philadelphia, PA, USA: F. A. Davis, 2014 | ||||||||
6 | Souci S.W., Fachmann W., Kraut H. Food Composition and Nutrition Tables, 7th ed., MedPharm Scientific Publishers, 2008 | ||||||||
7 | Gandy, J.(ed.), Manual of Dietetic Practice, 6th ed.,Wiley, 2019. | ||||||||
8 | Jeukendrup A., Gleeson M. Sport Nutrition, 3rd ed. Human Kinetics, 2019 | ||||||||
9 | Goday P.S., Walia C. (eds.) Pediatric Nutrition for Dietitians, 1th ed. CRC Press, 2022 | ||||||||
10 | Shaw V. (ed.) Clinical Paediatric Dietetics, 5th ed. Wiley, 2020 | ||||||||
11 | Kozule V. Uzturs 1.,2.,3.,4. daļas (1999 - 2002) Mācību palīglīdzeklis LLU | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | http://www.pennutrition.com/index.aspx | ||||||||
2 | https://www.bda.uk.com/ | ||||||||
3 | https://www.efsa.europa.eu/ | ||||||||
4 | http://www.eatrightpro.org/ | ||||||||
5 | https://www.who.int/ | ||||||||
6 | https://www.espghan.org/ |