.
Uztura bagātinātāji aptiekā
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:6.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:01.07.2024 09:54:49
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | ZFTK_041 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Medicīnas bāzes zinātne, tai skaitā farmācija; Farmakognozija | Mērķauditorija: | Farmācija | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Inga Sīle | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Lietišķās farmācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Dzirciema iela 16, zftkrsu[pnkts]lv, +371 67061547 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 8 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 16 | ||||
Nodarbības (skaits) | 8 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 16 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā lekciju kontaktstundas | 16 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 16 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Farmakognozija, neorganiskā un organiskā ķīmija, bioķīmija, normālā fizioloģija, patoloģiskā fizioloģija, farmakoloģija, latīņu valoda, angļu valoda. | ||||||||
Mērķis: | Sekmēt darbam specialitātē nepieciešamo pamatzināšanu par uztura bagātinātājiem (UB) apguvi, tostarp veicināt izpratnes veidošanu par atšķirību starp parastu pārtiku un UB; starp UB un zālēm; veicināt izpratni par uzturvērtības un veselīguma norādēm; radīt priekšstatu par UB sastāvā esošo komponentu daudzveidību. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Uztura bagātinātāju vispārīgs raksturojums | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
Nodarbības | 1.00 | E-studiju vide | |||||||
2 | Uzturvērtības un veselīguma norādes uz pārtikas produktiem | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
Nodarbības | 1.00 | E-studiju vide | |||||||
3 | UB iegādes pamanosacījumi. UB viltojumi | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
4 | UB sastāvā ietilpstošo vielu raksturojums | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
5 | Pārskats par UB izmantošanas iespējām dislipidēmijas gadījumā | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
6 | UB ražotne | Lekcijas | 2.00 | cits | |||||
Nodarbības | 2.00 | E-studiju vide | |||||||
7 | Studentu prezentācijas | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Uztura bagātinātāju vispārīgs raksturojums | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
Nodarbības | 1.00 | E-studiju vide | |||||||
2 | Uzturvērtības un veselīguma norādes uz pārtikas produktiem | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
Nodarbības | 1.00 | E-studiju vide | |||||||
3 | UB iegādes pamanosacījumi. UB viltojumi | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
Nodarbības | 1.00 | E-studiju vide | |||||||
4 | UB sastāvā ietilpstošo vielu raksturojums | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
Nodarbības | 1.00 | E-studiju vide | |||||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | UB reklāmas materiāla analīze, UB sastāvā esošo komponentu izpēte, darbs ar ES Uzturvērtības un veselīguma norāžu reģistru, EFSA datubāzi, augu monogrāfijām, prezentācijas izveide. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Sekmīgi apmeklētas lekcijas un nodarbības, sekmīgi pārbaudes darbi, mājas darbi, prezentācija. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens (Rakstisks) | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Studiju kursa apguves rezultātā studējošais spēj izskaidrot UB atšķirību no parastās pārtikas, zālēm; spēj raksturot ES un LR normatīvajos aktos UB izvirzītās prasības; spēj izskaidrot veselīguma un uzturvērtības norāžu būtību; spēj raksturot UB sastāvā esošos komponentus; spēj nosaukt oficiālus uz pierādījumiem balstītas informācijas avotus uzziņai par UB sastāvā esošiem komponentiem; spēj izskaidrot UB drošas iegādes pamatnosacījumus. | ||||||||
Prasmes: | Studiju kursa apguves rezultātā students prot izskaidrot UB un zāļu atšķirīgo ietekmi uz organisma fizioloģiskajām funkcijām; prot novērtēt UB lietošanas lietderību atkarībā no UB sastāvā esošajiem komponentiem; prot kritiski novērtēt UB lietošanas drošumu; prot izmantot oficiālus uz pierādījumiem balstītas informācijas avotus uzziņai par UB sastāvā esošajiem komponentiem. | ||||||||
Kompetences: | Studiju kursa apguves rezultātā students spēj izvērtēt UB lietderību organisma normālu funkciju nodrošināšanā; spēj novērtēt UB lietošanas drošumu. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | 01.04.1999. Patērētāju tiesību aizsardzības likums: Latvijas Republikas likums. Latvijas Vēstnesis. 104/105. (akceptējams izdevums) | ||||||||
2 | 06.03.1998. Pārtikas aprites uzraudzības likums. Latvijas Vēstnesis. 60/61. (akceptējams izdevums) | ||||||||
3 | 05.03.2015. Prasības fasētas pārtikas marķējumam: LR Ministru kabineta noteikumi Nr. 115. Latvijas Vēstnesis. 46. | ||||||||
4 | 10.12.2015. Prasības uztura bagātinātājiem: LR Ministru kabineta noteikumi Nr. 685. Latvijas Vēstnesis. 242. | ||||||||
5 | 22.06.2006. Zāļu reģistrēšanas kārtība: LR Ministru kabineta noteikumi Nr. 376. Latvijas Vēstnesis. 97. (akceptējams izdevums) | ||||||||
6 | 30.12.2006. Eiropas Parlamenta un Padomes Regula Nr. 1924/2006 (20.12.2006.) par uzturvērtības un veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem. Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis. 404. (akceptējams izdevums) | ||||||||
7 | EFSA’s Register of Questions. European Food Safety Authority. | ||||||||
8 | EU Register of nutrition and health claims made on foods. European Commission. | ||||||||
9 | Latvijas Uztura bagātinātāju reģistrs. No: Pārtikas un veterinārais dienests. | ||||||||
10 | Latvijas Republikas Zāļu reģistrs. No: Zāļu valsts aģentūra. | ||||||||
11 | Ārvalstu studentiem/For international students | ||||||||
12 | EFSA’s Register of Questions. European Food Safety Authority. | ||||||||
13 | EU Register of nutrition and health claims made on foods. European Commission. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | World Health Organization. WHO monographs on selected medicinal plants. | ||||||||
2 | ESCOP Monographs: Scientific Foundation for Herbal Medicinal Products. – 2nd ed. – 2003. | ||||||||
3 | European Medicines Agency. Herbal Medicinal products. |