Pārlekt uz galveno saturu

Īsumā par studiju kursu

Kredītpunkti / ECTS:2 / 3
Kursa vadītājs:Dite Liepa
Studiju tips:Pilna laika
Mērķauditorija:Rehabilitācija; Medicīnas pakalpojumi; Pedagoģija; Sociālā labklājība un sociālais darbs; Komunikācijas zinātne; Sabiedrības veselība
Valoda:Latviešu
Zinātnes nozare:Valodniecība

Mērķis

Kurss sniedz zināšanas, prasmes un kompetences par valodu kā rīku iekļaujošas sabiedrības veidošanā. Izmantojot latviešu valodu kā avotvalodu, kurss piedāvā apgūt praktiskas prasmes teksta tulkošanai vieglajā valodā, tādējādi palīdzot nozares speciālistam nodrošināt informācijas pieejamību cilvēkiem ar pastāvīgi vai īslaicīgi ierobežotu lasītprasmi. Kurss paredzēts visiem tiem rehabilitācijas, komunikācijas zinātnes (sabiedrisko attiecību un žurnālistikas), sabiedrības veselības, sociālās jomas un pedagoģijas specialitāšu studentiem, kas profesionālajā darba vidē un komunikācijā potenciāli varētu izmantot vieglo valodu kā rīku saziņā ar mērķauditoriju atbilstošā vieglās valodas līmenī.

Priekšzināšanas

Latviešu valodas zināšanas B2/C1 līmenī.

Rezultāti

Zināšanas

1) izprot iekļaujošas sabiedrības jēdzienu; 2) raksturo informācijas pieejamības kritērijus; 3) izprot vieglās un vienkāršās valodas atšķirības; 4) raksturo vieglās valodas pamatprincipus; 5) nosauc pieejamās komunikācijas tekstu adresātus (Latvijas mērķgrupas).

Prasmes

6) veido viegli uztveramus un saprotamus, situācijai atbilstošus tekstus vieglajā valodā cilvēkiem ar komunikācijas traucējumiem; 7) izvērtē lietotāju komunikatīvās vajadzības un izstrādā vajadzībām atbilstošus risinājumus vieglajā valodā; 8) prot profesionāli izvēlēties vieglajai valodai atbilstošus valodas līdzekļus un formas (vārddarināšanā, morfoloģijā, leksikā un sintaksē).

Kompetences

9) patstāvīgi un pamatoti izvēlas kontekstam atbilstošu valodas stilu saskaņā ar pastāvošajām sociokultūras valodas lietojuma normām; 10) pārzina lietišķas komunikācijas principus un valodas līdzekļu atlasi; 11) kritiski izvērtē un pamato dažādu tulkošanas un teksta izstrādes risinājumu lietojumu.

Plānojums

Plānošanas periods:2024. gada rudens semestris
Studiju programmaStudiju semestrisProgrammas līmenisStudiju kursa kategorijaDocētājiGrafiks
Brīvās izvēles studiju kursi, C-kursi 1Free choice