Pārlekt uz galveno saturu
Skolēniem
Topošajiem studentiem

Jauno mediķu akadēmija (JMA) ir viens no RSU veiksmes stāstiem. Dalības vietas tajā katru rudeni tiek burtiski izķertas dažu minūšu laikā no pieteikšanās sākuma. Puse RSU Medicīnas fakultātes studentu ir JMA absolventi, tātad izgājuši šo sagatavošanās posmu studijām un pārliecinājušies par izvēles pareizību. Kā izdevās šī JMA sezona, jautājam tās vadītājam, Medicīnas fakultātes prodekānam Ingum Skadiņam.

JMA ir senas tradīcijas. Vai šogad bija kas jauns?

Šī bija pirmā sezona pēc COVID-19 pandēmijas noteiktajiem ierobežojumiem, kurā mācības notika gandrīz tikai klātienē. Attālināto nodarbību formu izmantojām dažām teorētiskām lekcijām, bet daudzās praktiskās nodarbības, kas īpaši piesaistīja skolēnus, bija klātienē. Tā ir RSU studiju procesā sevi pierādījusi un ļoti efektīva kombinācija.

JMA ir vārdos grūti aprakstāma, burvīga gaisotne, kuru rada jauno kolēģu aizrautība, entuziasms, degsme un spīdums acīs.

Šo gaisotni atklāja jauniešu aktīvā iesaiste nodarbībās un daudzie ieinteresētie jautājumi. JMA ir par to, lai skolēni saņemtu atbildes uz katru sarežģītu vai varbūt ārēji vienkāršu jautājumu.

Kādas ir absolventu atsauksmes?

18. maijā bija noslēdzošā nodarbība, kurā pārrunājām paveikto, un skolēnu novērtējums bija ļoti augsts. Pēdējo gadu JMA sezonās studenti no dažādiem zinātniskajiem pulciņiem iesaistās arvien vairāk, un skolēni viņus vienmēr sirsnīgi un ieinteresēti sagaida. Esam sapratuši, ka iemesls ir vienkāršs.

jma_2024_nosleguma_nodarbiba.png

Jauno mediķu akadēmijas noslēguma nodarbība 2024. gada 18. maijā

Studenti, kuri piedalījās jau kā nodarbību vadītāji un jaunie mācību spēki, ir tie, kuri pirms vairākiem gadiem paši bija JMA audzēkņi. Tādējādi viņi pēc savas pieredzes zina, kas skolēnus interesē, cik padziļināti un detalizēti jāskaidro un kā jāmāca, lai skolēniem būtu interesanti, viņi stāstījumu saprastu un praktiskos piemērus spētu izpildīt.

Jauniešiem ir svarīgi, lai saruna būtu jauniešu valodā.

Tie, kas šogad beidz JMA, ir nākamie medicīnas studenti, tad rezidenti un ārsti, kuri rūpēsies par mūsu un bērnu veselību. JMA ir pirmais posms medicīnas izglītības ķēdē. Kad students dzird jautājumu, viņš atceras, ka pirms četriem vai pieciem gadiem pats tādu uzdeva.  

Protams, arī pieredzējušie profesori turpina vadīt nodarbības un dalīties ar savām zināšanām un pieredzi.  

Apņēmība kāda procesa sākumā un beigās bieži vien atšķiras. Cik apzinīgi bija JMA audzēkņi?

JMA šogad pabeidza un sertifikātu saņēma 90 % no klātienē uzņemtajiem skolēniem.

Šī sezona bija viena no vislabāk apmeklētākajām akadēmijas vēsturē.

Rudenī skolēni tika uzņemti arī neklātienes Zoom grupā, kuru pabeidza teju 70 % dalībnieku. Attālinātām mācībām tas ir augsts rādītājs.

Pačukstēšu, ka kopā ar JMA dalībniekiem gatavojam pārsteigumu. Tomēr, lai tas būtu pārsteigums, plašāk nestāstīšu.   

Jau trešo gadu kopā ar Jauno mediķu akadēmiju ir arī Farmācijas skola, kurā skolēni iepazīstas ar nozares plašajām un daudzpusīgajām iespējām, kā arī var pārbaudīt sevi, vai iecerētā profesija tik tiešām interesē un ir pa spēkam.

Arī šajā iesaukumā dalībnieku vietas tika aizpildītas dažu minūšu laikā. Farmācijas skolu vada RSU Farmācijas fakultātes dekāne Dace Bandere.

Kā vērtējat šogad paveikto?

Esam ļoti apmierināti ar rezultātiem. Nodarbības bija gan platformā Zoom, gan klātienē. No 100 dalībniekiem, kuri pieteicās, sertifikātus saņēma 80 jaunieši. Gan šogad, gan visus iepriekšējos gadus ieinteresētība par skolu bija liela un pieteikšanās strauja. Dalībnieku skaitu ierobežojam apzināti, lai kvalitatīvi varētu novadīt praktiskās nodarbībās.

Kāds ir kopējais nodarbību mērķis?

Mūsu mērķis ir parādīt, ka farmācija ir ļoti daudzpusīga, ar plašām iespējām.

Tā ir piemērota gan cilvēkiem, kam patīk komunicēt un strādāt komandā, gan arī tiem, kuriem labāk patīk individuāls darbs laboratorijās pie zāļu izstrādes. Kādam vairāk patīk ķīmija, kādam augi.

Pirmajā nodarbībā izstāstu zāļu ceļu no izgudrošanas līdz pacientam. Kādi ir galvenie posmi. Kuros no tiem farmaceits ir iesaistīts, bet kuros nav. Mācībās piedalās zinātnieki, kuri stāsta par jaunu zāļu atklāšanu un izpēti, par zāļu formām, kāpēc tās ir tik dažādas. Par augiem, par farmakoloģiju.

Skaidrojam skolēniem, ko zāles organismā īsti dara.

Iepazīstinām ar farmakokinētiku, kas pēta zāļu ievadīšanu organismā, to uzsūkšanos, izplatīšanos un izvadīšanos no organisma. Vienmēr cenšamies, lai praktiskās nodarbības būtu skolēniem interesantas. Stāstām, ka farmācija ir nozare, kurā darbs būs vienmēr, jo cilvēkiem vienmēr vajadzēs zāles.

Vai jauno studentu vidū ir Farmācijas skolas absolventi?

Ir, un, es teiktu, daudz. Mēs viņus uzreiz atpazīstam. Šogad skolas vienu praktisko nodarbību apvienojām ar RSU Atvērto durvju dienu.

Parasti Atvērto durvju dienu mūsu fakultātē apmeklē 50–70 jauniešu, bet šoreiz bija vairāk nekā 200.

Tas noteikti bija arī skolas nopelns, jo daudzi dalībnieki bija Farmācijas skolas bērni.

Liela daļa no skolas absolventiem iestājas mūsu fakultātē. Tie parasti ir motivēti, informēti un centīgi studenti, kuri savu izvēli ir pārbaudījuši jau skolas laikā.