Pārlekt uz galveno saturu
Preses relīzes

Šo ceturtdien, 20. jūnijā, plkst. 14 Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sabiedrības veselības institūts aicina medijus un citus interesentus uz pētījuma Situācija dūmu un bezdūmu tabakas izstrādājumu jomā Latvijā un ieteikumi sabiedrības veselības veicināšanai rezultātu prezentāciju un ekspertu diskusiju. Pasākums notiks RSU Farmācijas studiju un pētniecības centrā Rīgā, Konsula ielā 21, un to atklās veselības ministrs Hosams Abu Meri.

RSU Sabiedrības veselības institūts ir veicis svarīgu un apjomīgu pētījumu par situāciju ar dūmu un bezdūmu tabakas izstrādājumiem. Pētījumā sniegts situācijas apskats par dažādu tabakas produktu lietošanas izplatību Latvijā.

Piemēram, pētījumā noskaidrots, ka pašreizējā smēķēšanas (cigaretes, cigāri, cigarellas, tabaka) izplatība Latvijā 2020. gadā bija 32 % (vidējais ES valstu rādītājs – 23 %). Latvijā smēķējošu vīriešu īpatsvars ir ievērojami lielāks nekā vidēji ES, savukārt sieviešu īpatsvars ir līdzīgs ES valstu vidējam rādītājam. Savukārt karsējamās tabakas lietošanas izplatība dzīves laikā vidēji ES 2020. gadā bija 6 %, Latvijā – 14 %. Lietošanas izplatība bija izteikti lielāka jauniešu vidū.

Pētījumā arī apkopota labā prakse smēķēšanas primārā profilaksē un tās atmešanā dažādās iedzīvotāju grupās. Balstoties uz pētījuma rezultātiem, tā autori sniedz rekomendācijas smēķēšanas ierobežošanai Latvijā un ieteikumus, kurus ņemt vērā, izstrādājot smēķēšanas ierobežošanas stratēģiju nākamajiem pieciem gadiem.

Papildus nozīmīgai informācijai šis pētījums demonstrē RSU Sabiedrības veselības institūta pētniecisko kvalitāti un iespējas ne tikai sabiedrības veselības tēmu pētniecībā, bet arī spēju piedāvāt pierādījumos balstītas veselības politikas veidošanu.

Papildu informācijai