Pārlekt uz galveno saturu
Lepojamies!
SHARE

Šomēnes Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā norisinājās 27. starptautiskais Ziemeļvalstu gerontoloģijas kongress, kura galvenā tēma bija novecošanās mūsdienu mainīgajā pasaulē. Rīgas Stradiņa universitātes doktorante Madara Miķelsone tajā piedalījās ar savu prezentāciju par Baltijas un Ziemeļvalstu reģionu veselīgas novecošanās indeksa atšķirībām, par ko saņēma jaunās zinātnieces balvu.

madara_mikelsone_share_stockholm.png

Madara Miķelsone (otrā no labās) kongresa stenda referātu prezentācijā

M. Miķelsone savu pētījumu balstīja SHARE (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe, Aptauja par veselību, novecošanu un pensionēšanos Eiropā) datos, lai ar veselīgas novecošanas indeksu analizētu vecāka gadagājuma cilvēku fiziskās, garīgās un funkcionālās spējas atbilstoši Pasaules veselības organizācijas konceptuālajam modelim. Pētījuma mērķis bija novērtēt veselīgu novecošanu Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Zviedrijā, Dānijā un Somijā un kongresā iekļautas vairākas tā prezentācijas. Pētījumā iesaistīti RSU pētnieki Ieva Reine, Signe Tomsone, Andrejs Ivanovs, Olga Rajevska un Ilze Koroļeva, publikāciju līdzautori ir arī Agnese Reine un Aija Bukova-Žideļūna.

Pētījuma rezultāti atklāja ievērojamas atšķirības starp Baltijas un Ziemeļvalstu reģioniem. Ziemeļvalstīs indekss ir augstāks salīdzinājumā ar Baltijas valstīm, Dānijā fiksēts visaugstākais punktu skaits, savukārt Latvijā – viszemākais. Gan Skandināvijā, gan Baltijas valstīs zemākais punktu skaits ir veselības un aktivitāšu domēnos, bet augstākais – izziņas, autonomijas un labsajūtas domēnos. Pētījuma rezultāti sniedz būtisku ieskatu, lai palīdzētu izstrādāt efektīvus priekšlikumus un rīcības plānus veselīgas novecošanas atbalstam turpmāk.