Pārlekt uz galveno saturu
Pētniecība

Fundamentālo un lietišķo pētījumu projekts “Uz pierādījumiem balstītu kariesa kontroles stratēģiju ieviešana bērnu zobārstniecībā Latvijā – pierādījumu pārneses pētījums (IEVA)” ir veicis nozīmīgu progresu, lai uzlabotu bērnu zobu veselību Latvijā. 

Latvijā zobārstniecības pakalpojumu pieejamība bērniem ir zema, un tas rada nopietnas problēmas bērnu zobu veselībai, kā norāda Rīgas Stradiņa universitātes pētniece Ilze Maldupa, projekta vadītāja.  Tikai aptuveni trešdaļa bērnu Latvijā apmeklē zobārstu vismaz reizi gadā, un pat tad šīs vizītes bieži vien ir nepietiekamas, lai pilnībā ārstētu kariesu. Viens no iemesliem ir ierobežotais valsts apmaksāto vizīšu skaits, kā arī sabiedrības nepietiekamās zināšanas par zobu veselības uzturēšanu. Projekts ir nozīmīgs ceļā uz pierādījumos balstītu kariesa ārstēšanu ar minimāli invazīvām kariesa ārstēšanas metodēm.  Pētniece papildina

"Projekta IEVA pierādījumu pārneses pētījumi un ieviešanas pasākumi ir ievērojami paplašinājuši uz pierādījumiem balstīto efektīvo un bērniem draudzīgo kariesa ārstēšanas metožu lietošanu."

Latvijā, demonstrējot, kā koordinēta rīcība gan zinātnes, gan politikas līmenī, izmantojot pētījumos gūtos datus, var radīt jūtamus uzlabojumus sabiedrības veselības aprūpē. 

Galvenie sasniegumi:

  • Publikācijas: Publicēti 3 raksti starptautiskos zinātniskos žurnālos par mākslīgā intelekta izmantošanu zobārstniecībā un kariesa profilakses stratēģijām. 
  • Datu kopas: Izveidotas un publiski pieejamas 3 nozīmīgas datu kopas, tostarp par bērnu zobārstniecības pieejamību Latvijā. 
  • Zinātniskās prezentācijas: Uzstāšanās ar 4 referātiem prestižos starptautiskos kongresos par bērnu zobārstniecības inovatīvām metodēm un agrīnas profilakses nozīmi. 
  • Konferenču organizēšana: Tika organizēts  27. Eiropas Sabiedrības veselības zobārstniecības asociācijas kongress un 10. Starptautiskā profilakses konference. Tajos tika apspriesti aktuāli zobārstniecības aprūpes jautājumi un ilgtspējīgas prakses ieviešana Latvijā. 
  • Jaunu projektu izstrāde: Tika sagatavoti  un iesniegti vairāki projektus nacionālā un starptautiskā mērogā, lai turpinātu attīstīt bērniem draudzīgas zobārstniecības metodes. 
  • Sabiedrības un speciālistu izglītošana: Tika organizētas lekcijas zobārstiem, zobu higiēnistiem, kā arī citiem medicīnas speciālistiem par kariesa profilaksi, zīdīšanas nozīmi un uz pierādījumiem balstītām ārstēšanas metodēm. Plaša sabiedrība tika informēta arī caur intervijām un rakstiem. 

Projekts “IEVA” turpina apvienot pētniekus, veselības aprūpes speciālistus un politikas veidotājus, lai Latvijā ieviestu efektīvas, uz pierādījumiem balstītas kariesa kontroles stratēģijas, nodrošinot ilgtspējīgu un pieejamu bērnu zobārstniecības aprūpi. 

Vairāk informācijas par projektu RSU tīmekļa vietnē.