Pārlekt uz galveno saturu
Doktorantiem
Iekšējā konsolidācija
Pētniecība

Septembra sākumā Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) ir noslēdzies Doktorantūras grantu konkurss*, kas tika izsludināts šā gada 11. maijā. Granta mērķis ir finansēt doktorantu pētniecības veikšanu, kas saistīta ar doktorantūras studiju procesa, promocijas darba vai doktora teorētiskā pētījuma un mākslinieciskās jaunrades darba sekmīgu izstrādi. Konkursa rezultātā tiek atbalstīti 46 doktorantu pētnieciskie darbi.

doktoranturas_grantu_konkurss_depositphotos02-lead.jpg

Atbalstīto pētnieku darbu tēmas aptver plašu loku – gan ļoti šauri specializētus medicīnas jautājumus, gan plašāka spektra tēmas par veselīgu novecošanu, personalizētas medicīnas pieeju tuberkulozes ārstēšanā, antibakteriālo terapiju bērniem u. c. Tāpat doktoranti pētīs virkni jautājumu sporta zinātnē, piemēram, vecāku atbalsta sistēmas jaunatnes hokejā, jauniešu karjeras stratēģijas pārejā uz pieaugušo futbolu, metodes balss saišu noguruma mazināšanai skolotājiem, labas pārvaldības principu piemērošanu jauniešu hokejistu, hokeja klubu un hokeja attīstībā Latvijā, kā arī citas tēmas. Sociālo zinātņu jomā pētniecība būs saistīta ar jautājumiem par endogēnām un eksogēnām krīzēm Eiropas integrācijā un klimata pārmaiņām, digitālo studiju vidi augstākajā izglītībā, starppaaudžu solidaritāti ģimenē labklājības valsts kontekstā, personas datu aizsardzību darba attiecībās, kā arī virkni citu jautājumu.

Doktorantūras grantam pieteikumus iesniedza RSU un RSU Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas (LSPA) doktora studiju programmās studējošie un zinātnes doktora grāda pretendenti. Kopā tika saņemti 49 pretendentu pieteikumi, no kuriem īstenošanai tika izvērtēti un apstiprināti 26 doktora studiju programmas Veselības aprūpes, deviņi doktora studiju programmas Sociālās zinātnes un 11 LSPA doktora studiju programmas Sporta zinātnes doktoranti un grāda pretendenti.

Ar katru granta īstenotāju noslēgts darba līgums uz 12 mēnešiem, sākot no šā gada 2. septembra. Viena granta īstenošanas maksimālais finansējums 12 mēnešu periodam ir 15 504 EUR / gadā atalgojumam (ieskaitot darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas) un 6000 EUR / gadā pētniecības izmaksām.


Doktorantūras grantu īstenošana notiek projektā RSU iekšējā un RSU ar LSPA ārējā konsolidācija (nr. 5.2.1.1.i.0/2/24/I/CFLA/005). 

finanse_es_nacionalais_attistibas_plans.jpg