Pārlekt uz galveno saturu
Darbiniekiem
Tradicionālie pasākumi

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) tradicionālā Akadēmiskā sanāksme notika 19. septembrī aulā. Rektors prof. Aigars Pētersons, sākot prezentāciju par paveikto un nākotnes izaicinājumiem, pateicās augstskolas komandai par ieguldīto darbu, atzīstot, ka mēs visi "strādājam kā lauvas" un esam izcilnieki.

RSU iekšējā un ārējā konsolidācija

Attīstot RSU kā zinātnes augstskolas izcilību, RSU norisinās gan iekšējā, gan ārējā konsolidācija. Līdzšinējo deviņu fakultāšu vietā RSU tagad ir piecas – Medicīnas, Zobārstniecības, Farmācijas, Veselības un sporta zinātņu un Sociālo zinātņu fakultāte.

Tāpat ir notikusi arī zinātnes struktūrvienību konsolidācija – apvienotas un izveidotas vairākas jaunas zinātnes struktūrvienības, kas ļauj optimizēt pētniecības procesus, veicina starpdisciplinaritāti, sadarbību un resursu koplietošanu, kā arī samazina administratīvo slogu. Iekšējā konsolidācija turpināsies līdz 2027. gadam.

Vienlaikus noris RSU ārējā konsolidācija ar Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju (LSPA), kas šā gada 1. jūlijā pievienojās RSU, veidojot vienotu veselības un sporta zinātnes ekosistēmu. Ārējā konsolidācija turpināsies līdz 2026. gada 1. jūlijam.

 

Gandarījums par uzņemšanas rezultātiem

Šogad RSU vasaras uzņemšanā saņemti 10 094 vietējo studentu pieteikumi, kas ir par 25 % vairāk nekā pērn un ir augstākais rādītājs RSU vēsturē. RSU pašlaik studē 11 755 studenti, kas ir par 19 % vairāk nekā 2023. gadā – tas skaidrojam ar LSPA studējošo iekļaušanos RSU studentu saimē. Šogad augstskolai pievienojušies 2523 vietējie un 740 ārvalstu studenti. Ārvalstu studentu skaits pieaudzis par 7 %, un šobrīd to īpatsvars ir 26 % no visiem studentiem. Lielākais ārvalstu studentu skaits ir no Zviedrijas, Vācijas, Somijas un Norvēģijas.

RSU filiāle ārpus Latvijas, akreditācija un jaunas studiju programmas

Šā gada 12. septembrī Elbas slimnīcā Štādē (Vācijā) RSU atklāja savu pirmo filiāli ārpus Latvijas. Tā ir arī pirmā filiāle medicīnas studiju jomā Eiropā starp Baltijas valstīm. 

Uz maksimālo akreditācijas termiņu akreditēts studiju virziens Veselības aprūpe, kam bijis augsts ekspertu novērtējums – labi un izcili. Akreditācijas procesā ir trīs virzieni: Izglītība un pedagoģija, Socioloģija, politoloģija un antropoloģija, Iekšējā drošība un civilā aizsardzība.

Kopumā RSU ir iespēja studēt 61 studiju programmā latviešu valodā un astoņās – angļu valodā, un tiek izstrādātas piecas jaunas studiju programmas.

Mūsdienu pasaulē neiztikt bez militārās medicīnas

2023./2024. studiju gadā RSU sāka studiju kursa Militārās medicīnas pamati integrēšana studiju programmā Medicīna. Esam pirmā universitāte Baltijas valstīs, kas studentiem piedāvā šādu apmācību. Šogad šo studiju kursu jau apgūst ne tikai medicīnas, bet arī zobārstniecības studenti, topošās vecmātes, studiju programmu Fizioterapija un Māszinības studenti.

Digitālās transformācija: studiju satura modernizācija

Mūsu Pedagoģiskās izaugsmes centrs ir pirmie Latvijā, kas izstrādājuši vadlīnijas mākslīgā intelekta lietošanai. Darbojamies ar dažādiem digitālās transformācijas projektiem. Notiek ikgadējā RSU docētāju anketēšana par mākslīgā intelekta lietojumu un prasmju pilnveides vajadzībām. Pedagoģiskās izaugsmes centrs organizēs praktiskas mākslīgā intelekta mācību stacijas docētājiem. 

Projektā Augsta līmeņa digitālo prasmju attīstība Latvijā augstas veiktspējas skaitļošanas jomā izstrādātie studiju kursi, piem., Mākslīgais intelekts attēldiagnostikā, tiks paplašināti iekļauti RSU studiju programmās.
Borisa un Ināras Teterevu fonda mērķstipendijas saņēmuši 24 docētāji, kas devis viņiem iespēju modernizēt 15 studiju kursus.

Strādājam pie jauniem RSU studiju kvalitātes indikatoriem, atbalstot nepārtrauktu studiju programmu kvalitātes pilnveides kultūru, lai nodrošinātu izcilu, starpdisciplināru, starptautisku un pētniecībā balstītu izglītību. Prieks, ka uzlabojusies studiju kursu novērtēšanas anketas aizpildīšanas dinamika – par 2023./2024. studiju gadu to aizpildīja 67,64 % studenti.

IT sistēmu aktualitātes

Ieviesti vairāki jauni IT analītikas risinājumu, piem., studējošo skaita analītika un studējošo datu monitoringa rīks. RSU darbojas virtuālā asistente Ieva, kas pārzina RSU iekšējos normatīvos aktus un kuras zināšanu bāze pašlaik ietver aptuveni 700 dažādus dokumentus un materiālus. Ieviesta rezidentu e-grāmata, izveidots darbinieku portāls my.rsu.lv.

Zinātnes sasniegumi

2023. gadā sākti vairāk nekā 25 jauni starptautiski un vietēja mēroga, kā arī industrijas finansēti projekti, kas kopumā RSU piesaistījuši aptuveni 6 miljonus eiro. 2024. gadā uzsākta deviņu jaunu Apvārsnis (HORIZON) Eiropa projektu un sešu fundamentālo un lietišķo pētījumu projektu īstenošana, kas kopumā RSU pētniecībai ienes 2,5 miljonus eiro.

Pašlaik RSU strādā četri tenūrprofesori, un drīzumā viņiem pievienosies vēl trīs.

Finanses

Strādājam ar stabilu finanšu izaugsmi. Mūsu ieguldījums tautsaimniecībā 2024. gadā ir 141 miljons eiro, un aprēķināts, ka nākamajos sešos gados (2024. –2029.) ieguldījums sasniegs jau vairāk nekā miljardu eiro. 

Infrastruktūras attīstība un ilgtspēja

RSU Sporta kompleksa attīstību Cigoriņu ielā 3 plānots pabeigt 2026. gada beigās. Iecerēts celt jaunu RSU studiju un zobārstniecības ēku un Dārza ielā veidot RSU Ģimenes veselības centru. Turpinās būvniecība Kuldīgas ielā, un paveikti dažādi ēku, koplietošanas telpu un teritorijas labiekārtošanas darbi.

Daudz padarīts un iecerēts ieguldīt augstskolas ilgtspējas attīstībā, piem., 2024./2025. tiks uzstādīti saules paneļi vēl 12 RSU objektos. Veikti vides pieejamības uzlabojumi – lifta un pandusu ierīkošana anatomikumā, lifta nomaiņa dienesta viesnīcā u. c.

Balvas un sasniegumi

Lepojamies ar iegūtajām balvām un augsto novērtējumu dažādās jomās. RSU ir labākais darba devējs valsts sektorā jau otro gadu pēc kārtas, bet jau astoto gadu esam augstskola ar labāko reputāciju Latvijā. Esam saņēmuši Latvijas ilgstpējīgas pārvaldības balvu 2023 un ieguvām 1. vietu Latvijas izglītības inovāciju konkursā. Daudz balvu, atzinību un pateicību saņēmuši arī mūsu docētāji, pētnieki un administratīvie darbinieki.

RSU zīmola atjaunināšana

Ir sākusies un 2025. gadā turpināsies RSU zīmola atjaunināšana, kas sevī ietver tirgus un mērķauditorijas izpēti, zīmola stratēģijas un vadlīniju izstrādi, kā arī mājaslapas atjaunināšanu.

Pasākuma neformālā daļa

Pēc rektora prezentācijas klātesošos ar savu muzikālo priekšnesumu līdz asarām aizkustināja Shipsea. Saviesīgā daļa aizritēja sarunās RSU ēdnīcas zālē.