Pārlekt uz galveno saturu
Ilgtspējīgas attīstības mērķi
Studentiem
Darbiniekiem

No 16. līdz 20. septembrim Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrā (MITC) norisinājās starptautiskā simulācijas nedēļa SimWeek 2024. Tās laikā, 20. septembrī, Latvijas Republikas Veselības ministrijā notika darba grupas sanāksme, kurā diskutēja par simulācijā balstītas izglītības stratēģiju medicīnas un veselības aprūpes izglītībā Latvijā (2025.–2027.).

Mūsdienu medicīnas un veselības aprūpes izglītības process nav iedomājams bez simulācijā balstītas izglītības pieejas integrācijas. RSU jau vairāk nekā pirms 10 gadiem, apzinoties simulāciju aizvien pieaugošo nozīmīgumu un pozitīvo ietekmi uz veselības aprūpes kvalitāti un drošību, sāka mērķtiecīgi ieviest simulāciju tehnoloģijas un integrēt tās medicīnas un veselības aprūpes izglītības programmās. Šodien varam lepoties, ka esam lielākais simulāciju centrs ne vien Baltijā, bet arī Ziemeļeiropā.

Šis stratēģiski svarīgais solis ir veicinājis to, ka topošajiem ārstiem, māsām un citiem veselības aprūpes jomas pārstāvjiem ir iespēja drošā un kontrolētā vidē apgūt jaunas, pilnveidot iepriekš apgūtas un praktizēt reti pielietotas tehniskās un netehniskās prasmes, sagatavoties gan ikdienas praksē bieži sastopamām, gan retām un sarežģītām klīniskajām situācijām, kā arī stiprināt savu profesionālo kompetenci, nepakļaujot kaitējuma riskam pacientus.

simweek_strategija_04.jpg

simweek_strategija_00.jpg

aigars_petersons_sq_dec2023.png

Simulācija medicīnas un veselības aprūpē ir nākotne, un simulācijām nav jābūt privilēģijai, bet gan ierastai praksei. Tādēļ ir svarīgi veidot visiem saprotamu šīs jomas ekosistēmu valsts mērogā.

Prof. Aigars Pētersons, RSU rektors

RSU apzinās savas līdera pozīcijas simulācijā balstītas izglītības jomā un tas uzliek pienākumu uzņemties atbildību par tās attīstību nacionālā līmenī. Īstenotā darba grupas diskusija ir turpinājums iniciatīvai, kas aizsākās 2023. gada 7. decembrī, kad tika parakstīts sadarbības memorands starp Veselības ministriju, RSU, Latvijas Universitāti, Latvijas Ārstu biedrību, Latvijas Jauno ārstu asociāciju, Latvijas Māsu asociāciju, Latvijas Ārstniecības personu profesionālo organizāciju savienību un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu par nacionālas simulācijā balstītas izglītības attīstības stratēģijas medicīnas un veselības aprūpes izglītībā izstrādi.

Stratēģijas virsmērķis ir izveidot simulācijā balstītas medicīnas un veselības aprūpes izglītības attīstības un pārvaldības modeli Latvijā un stiprināt esošo un nākotnes medicīnas un veselības aprūpes jomas profesionāļu kompetenci, spējas un gatavību rīcībai.

Stratēģijā tiek ietverti trīs darbības virzieni – prakse simulāciju mācību vidē atzīšana, prakse simulāciju mācību vidē pārvaldības modeļa izveide un prakses simulāciju mācību vidē integrācija visu līmeņu medicīnas un veselības aprūpes izglītības programmās. Dokumentu plānots sagatavot un iesniegt LR Veselības ministrijai līdz šā gada decembrim tālākai virzīšanai uz Ministru kabinetu.

RSU MITC direktora vietniece un stratēģijas dokumenta Simulācijā balstītas izglītības stratēģiju medicīnas un veselības aprūpes izglītībā Latvijā (2025.–2027.) izstrādes darba grupas vadītāja Andreta Slavinska norāda: "Simulācijā balstītas izglītības pieejas integrācija visu līmeņu medicīnas un veselības aprūpes izglītībā ir investīcija veselības aprūpes kvalitātē. Tā ietver gan pacientu, gan ārstniecības personu drošību, un šīs jomas attīstība ir visu iesaistīto pušu kopīga atbildība.

simweek_strategija_03.jpg

Stratēģiskā dokumenta izstrādes darba grupas vadītāja A. Slavinska sanāksmes laikā

Varam būt gandarīti, ka ir izdevies kopīgam mērķim vienot nozīmīgas medicīnas un veselības aprūpes jomu ietekmējošas organizācijas, lai veidotu vienotu un iekļaujošu simulācijā balstītas medicīnas un veselības aprūpes izglītības ekosistēmu."

simweek_strategija_01.jpg

Dokumenta Simulācijā balstītas izglītības stratēģiju medicīnas un veselības aprūpes izglītībā Latvijā (2025.–2027.) izstrādes darba grupu veido A. Slavinska (darba grupas vadītāja, RSU), Antra Laumane (darba grupas vadītājas vietniece, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Pieaugušo neformālās izglītības iestādes Kompetenču attīstības centrs vadītāja), Evita Grigoroviča (RSU), prof. Ilze Grope (RSU), Zane Liepiņa (Latvijas Ārstniecības personu profesionālo organizāciju savienība), prof. Vilnis Lietuvietis (Latvijas Ārstu biedrība), Agita Melbārde-Kelmere (Latvijas Māsu asociācija), Ina Mežiņa-Mamajeva (Latvijas Universitāte), prof. Eva Strīķe (Latvijas Ārstu biedrība), Ieva Šlēziņa (RSU), Antra Valdmane (Veselības ministrija) un Rūdolfs Vilde (Latvijas Jauno ārstu asociācija).

3-merkis.jpg

4-merkis.jpg