Pārlekt uz galveno saturu
Inovācijas
Konferences, semināri
EIT Health

Šonedēļ, 10. un 11. oktobrī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisinās 3. starptautiskais PMNET jeb Precīzijas medicīnas tīklošanās forums, kas ir viena no vadošajām precīzijas medicīnas platformām Ziemeļeiropā. Sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU) un Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta veselības kopienas (EIT Health) pirmo reizi PMNET foruma ietvaros notiks veselības hakatons Riga iDays, kurā studentus mudinās meklēt risinājumus izaicinājumiem personalizētajā medicīnā.

Šogad Precīzijas medicīnas tīklošanās foruma uzsvars likts uz precīzijas medicīnu un ar to saistītajām jomām, piemēram, ģenētiku, funkcionālām metodēm, dažādu valstu pieredzes apmaiņu. Forums pulcēs tos cilvēkus, kuri ir atbildīgi par nākamajiem soļiem pacientu aprūpes un medicīnas attīstībā Latvijā. Forumā tiks arī diskutēts par to, kā palielināt pacientu iesaisti un risināt jautājumu par cilvēkresursu nodrošinājumu medicīnas nozarē.

i_days_2024.pngRiga iDays hakatons dos studentiem no visas Latvijas iespēju attīstīt savas idejas veselības jomā, sadarboties ar nozares ekspertiem un veidot inovatīvus risinājumus, kas var palīdzēt risināt aktuālas veselības aprūpes sistēmas problēmas Latvijā un ārvalstīs. EIT Health un RSU rīkotais hakatons ir veselības inovāciju pasākums universitāšu bakalaura, maģistra un doktorantūras līmeņa studentiem.

Pasākums tiek rīkots, lai popularizētu veselības inovācijas augstskolu studentu vidū. Šajā hakatonā idejas vērtē to agrīnajā stadijā, tāpēc dalībniekiem nav nepieciešamas priekšzināšanas vai iepriekšēja pieredze inovāciju, uzņēmējdarbības vai veselības aprūpes jomā. Pasākuma Latvijas posma laikā divās dienās dalībnieki varēs klausīties lekcijas, piedalīties komandu sacensībās, kā arī piedalīties treniņu sesijās un saņemt mentoru palīdzību.

liga_zuka_sq.png

Kaut arī šajā hakatonā izaicinājumi saistās tieši ar precīzijas medicīnu, ticam, ka šādi pasākumi ir laba augsne arī citu ideju aizmetņiem, savukārt balvu fonds palīdzēs studentu komandām savas idejas prezentēt starptautiskā līmenī, iegūt jaunu pieredzi un, iespējams, pārvērst reālā produktā vai pakalpojumā.

Līga Žūka, RSU Inovāciju centra direktore un EIT Health centra Latvijā vadītāja

Hakatona partneri ir Bērnu klīniskās universitātes slimnīca (BKUS), kā arī biotehnoloģiju uzņēmums Roche. Partneri aicina risināt precīzijas medicīnas komunikācijas veidus, vienlaikus mudinot izveidot rīku personalizētas un paliatīvas aprūpes nodrošināšanai, kā arī veicināt digitālo laboratorijas datu līdzdalību labāku veselības rezultātu sasniegšanā.

Precīzijas medicīna ir jauna pieeja slimību ārstēšanai un profilaksei, kurā ņemta vērā katra cilvēka ģenētiskā daudzveidība, vide un dzīvesveids. Foruma mērķis ir uzlabot pacientu aprūpi un rezultātus, veicinot precīzijas medicīnas attīstību un ieviešanu klīniskajā praksē, lai tā Latvijā kļūst pieejamāka.

PMNET forumā piedalīsies lektori no ASV, Rietumeiropas, Skandināvijas, Izraēlas, Lietuvas un Igaunijas. Foruma mērogs ļauj apgalvot, ka Latvija un Rīga veidojas kā viens no Eiropas precīzijas medicīnas, pētniecības un inovācijas centriem.

PMNET foruma goda vieslektori būs Oli Kalioniemi (Olli Kalioniemi), kas ir vadošais eksperts precīzijas medicīnas, tehnoloģiju, datu un mākslīgā intelekta jomā un sniedzis lielu ieguldījumu precīzijas medicīnas pētniecībā, savukārt Štefans Fisters (Stefan Pfister) ir bērnu smadzeņu audzēju eksperts Heidelbergas Universitātes slimnīcā, Vācijas vēža izpētes centra Bērnu neiroonkoloģijas nodaļas vadītājs. Forumā runās par to, kā pasaules mērogā uzlabot pieejamību jaunākās paaudzes molekulārajai audzēju diagnostikai.