.
Biežāko pārtikas nepanesību diagnostika un ārstēšana bērniem primārajā aprūpē un slimnīcas etapā, tostarp algoritmi
Īsumā par studiju kursu
Struktūrvienība: Mūžizglītības centrs
Kredītpunkti / ECTS:16 TIP /
Kursa vadītājs:Ineta Grantiņa
Mērķauditorija:māsas, ārsti, ārsta palīgi, funkcionālie speciālisti, farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu sniedzēji
Valoda:Latviešu
Laiks:16., 30.01. plkst. 9–16
Vieta:tiešsaitē, Zoom
Kursa apjoms:16 akadēmisko stundu: teorija – 10 st., prakse – 6 st.
Mērķis
Izglītības procesa rezultātā sniegt uz pierādījumiem balstītas, profesionālas teorētiskās zināšanas un pilnveidot praktiskās iemaņas par biežāko pārtikas nepanesību un pārtikas alerģijas diagnostikas metodēm un ārstēšanu bērniem primārajā aprūpē un slimnīcas etapā.
Tematiskais saturs
- Pārtikas nepanesības un pārtikas alerģijas
- Biežāk sastopamo pārtikas alergēnu raksturojums
- Govs piena olbaltuma alerģija zīdaiņiem un bērniem līdz trīs gadu vecumam
- Imunoloģiskā IgE mediētā pārtikas alerģija; Ne–IgE noteikta pārtikas alerģija
- Pārtikas alerģijas klīniskās izpausmes: IgE un ne–IgE noteikto alerģisko reakciju izpausmes dažādās orgānu sistēmās
- Pārtikas alerģijas diagnostika un terapija
- Akūta nātrene un anafilakse
- Atopiskais dermatīts
- Polivalenta pārtikas alerģija
- Eozinofīlās kuņģa un zarnu trakta saslimšanas
- Uztura rekomendācijas
- Govs piena olbaltuma alerģija un gremošanas trakts
- Glutēnatkarīgās saslimšanas