Klīniskā prakse II (SUUK_035)
Īsumā par studiju kursu
Mērķis
Papildināt teorētiskās zināšanas un iegūt praktiskās iemaņas par to, kā organizēt pētījumus, veikt pārtikas produktu instrumentālās analīzes, kvalitātes analīzes un sensoro vērtējumu; mikrobioloģiskās un parazitoloģiskās analīzes.
Papildināt teorētiskās zināšanas un iegūt praktiskās iemaņas par to, kā tiek izstrādātas slimību profilakses un veselības veicināšanas programmas un veikta to īstenošanas metodiskā vadība.
Priekšzināšanas
Sabiedrības veselība un epidemioloģija, pārtikas ķīmija, bioķīmija, mikrobioloģija, ievads uzturmācībā
Rezultāti
Nostiprināt un attīstīt studentu zināšanas par kvalitātes standartiem, patēriņa pētījumu organizēšanu, laboratorijas darba organizāciju.
Veicināt izpratni par sabiedrības veselības pamatiem, veselību noteicošiem faktoriem, veselības veicināšanas metodēm indivīda un sabiedrības līmenī, plašsaziņas līdzekļu izmantošanas principiem sabiedrības veselības veicināšanai.
Izprast uzturpolitikas norises, identificēt sabiedrības veselības rādītājus un sniegt priekšlikumus veselības politikas veidošanā. Veikt ar pārtikas patēriņa riskiem saistītu pētījumu plānošanu un sadarboties zinātnisku publikāciju veidošanā.
Izglītot sabiedrību par slimību profilakses iespējām izmantojot informāciju tehnoloģijas profesionālās darbības veikšanai.
Spēja izprast valsts institūcijas darbu, kuras uzdevumos ietilpst izstrādāt slimību profilakses un veselības veicināšanas programmas. Spēja identificēt ar uzturu saistītas sabiedrības veselības problēmas un īstenot veselības veicināšanas un profilakses pasākumus praktiski izstrādājot izglītojošus materiālus. Spēja analizēt pasākuma būtību un izstrādāt priekšlikumus darbības efektivitātes kāpināšanai un pilnveidošanai.
Spēja laborantu vadībā veikt pārtikas produktu uzturvērtības, fizikāli ķīmisko un mikrobioloģisko testēšanu. Spēja izprast pārtikas kvalitātes, drošības, ražošanas tehnoloģijas un risku novērtēšanu, infekcijas slimību un to risku, sabiedrības veselības un vides novērtēšanu. Spēja mērķtiecīgi iegūt patēriņa datus, izmantojot pārtikas produktu porciju katalogus, veikt datu analīzi, izmantojot pārtikas sastāva datubāzes, veikt uzturvērtības un veselīguma norāžu izvērtēšanu un analīzi pārtikas produktos.