Pārlekt uz galveno saturu

Īsumā par studiju kursu

Kredītpunkti / ECTS:2 / 3
Kursa vadītājs:Inga Sīle
Studiju tips:Pilna laika, Nepilna laika
Līmenis:1. cikla (Bakalaura)
Mērķauditorija:Medicīnas pakalpojumi
Valoda:Latviešu
Studiju kursa aprakstsPilns apraksts, Pilna laika, Nepilna laika
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; Uzturzinātne

Mērķis

Sekmēt darbam specialitātē nepieciešamo pamatzināšanu par uztura bagātinātājiem (UB) apguvi, tostarp veicināt izpratnes veidošanu par atšķirību starp parastu pārtiku un UB; starp UB un zālēm; veicināt izpratni par uzturvērtības un veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem; radīt priekšstatu par UB sastāvā esošo dabas vielu daudzveidību un to iespējamo iedarbi uz cilvēka organismu.

Priekšzināšanas

Neorganiskās un organiskās ķīmijas, bioķīmijas, normālās un patoloģiskās fizioloģijas, farmakoloģijas pamati; pārtikas ķīmija, medicīnas terminoloģija, latīņu un angļu valoda, pārtikas likumdošana.

Rezultāti

Zināšanas

Sekmīgi apgūta studiju kursa rezultātā students spēj:
• izskaidrot UB atšķirību no parastas pārtikas, funkcionālas pārtikas, alopātiskām un homeopātiskām zālēm;
• izskaidrot atšķirību starp UB, tautas, tradicionālās un zinātniskās medicīnas un homeopātijas lietošanas un iespēju atšķirībām;
• nosaukt ES un LR ar UB saistītos normatīvos aktus un raksturot tajos UB izvirzītās prasības;
• izskaidrot veselīguma norāžu uz pārtikas produktiem būtību, šīm norādēm izvirzītās prasības;
• nosaukt un klasificēt UB sastāvā ietilpstošo komponentu galvenās grupas, to ieguves avotus;
• raksturot UB sastāvā biežāk ietilpstošo dabas produktu raksturīgākās aktīvo vielu grupas un paskaidrot to nozīmi cilvēka organisma normālā funkcionēšanā/funkciju normalizēšanā;
• nosaukt oficiālus (nekomerciālus) uz pierādījumiem balstītas un ticamas informācijas avotus uzziņai par UB sastāvā esošiem dabas produktiem;
• izskaidrot UB drošas iegādes pamatnosacījumus.

Prasmes

Sekmīgi apgūta studiju kursa rezultātā students prot:
• saskatīt atšķirību starp UB un zālēm un izskaidrot to atšķirīgo ietekmi uz organisma fizioloģiskajām funkcijām;
• izskaidrot UB lomu un vietu cilvēka organisma normālā funkcionēšanā/tās nodrošināšanā;
• kritiski novērtēt UB lietošanas lietderību atkarībā no to sastāvā ietilpstošo bioloģiski aktīvo vielu īpašībām;
• kritiski novērtēt UB iegādes un lietošanas drošumu (nekaitīgumu);
• atrast nekomerciālus, uz pierādījumiem balstītus informācijas avotus uzziņai par UB sastāvā esošiem dabas produktiem un tos pilnvērtīgi izmantot.

Kompetences

Veiksmīgas studiju kursa apguves rezultātā students spēj:
• izvērtēt UB lomu un lietderību cilvēka organisma normālas funkcionēšanas nodrošināšanā;
• paredzēt/novērtēt UB lietošanas drošumu (nekaitīgumu) atkarībā no tā iegādes veida un informācijas par to;
• patstāvīgi pilnīgot zināšanas par UB un tās izmantot profesionālajā darbībā.

Plānojums

Kursa plāns patreiz nav pieejams.