Uztura bagātinātāji (ZFTK_060)
Īsumā par studiju kursu
Mērķis
Sekmēt darbam specialitātē nepieciešamo pamatzināšanu par uztura bagātinātājiem (UB) apguvi, tostarp veicināt izpratnes veidošanu par atšķirību starp parastu pārtiku un UB; starp UB un zālēm; veicināt izpratni par uzturvērtības un veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem; radīt priekšstatu par UB sastāvā esošo dabas vielu daudzveidību un to iespējamo iedarbi uz cilvēka organismu.
Priekšzināšanas
Neorganiskās un organiskās ķīmijas, bioķīmijas, normālās un patoloģiskās fizioloģijas, farmakoloģijas pamati; pārtikas ķīmija, medicīnas terminoloģija, latīņu un angļu valoda, pārtikas likumdošana.
Rezultāti
Sekmīgi apgūta studiju kursa rezultātā students spēj:
• izskaidrot UB atšķirību no parastas pārtikas, funkcionālas pārtikas, alopātiskām un homeopātiskām zālēm;
• izskaidrot atšķirību starp UB, tautas, tradicionālās un zinātniskās medicīnas un homeopātijas lietošanas un iespēju atšķirībām;
• nosaukt ES un LR ar UB saistītos normatīvos aktus un raksturot tajos UB izvirzītās prasības;
• izskaidrot veselīguma norāžu uz pārtikas produktiem būtību, šīm norādēm izvirzītās prasības;
• nosaukt un klasificēt UB sastāvā ietilpstošo komponentu galvenās grupas, to ieguves avotus;
• raksturot UB sastāvā biežāk ietilpstošo dabas produktu raksturīgākās aktīvo vielu grupas un paskaidrot to nozīmi cilvēka organisma normālā funkcionēšanā/funkciju normalizēšanā;
• nosaukt oficiālus (nekomerciālus) uz pierādījumiem balstītas un ticamas informācijas avotus uzziņai par UB sastāvā esošiem dabas produktiem;
• izskaidrot UB drošas iegādes pamatnosacījumus.
Sekmīgi apgūta studiju kursa rezultātā students prot:
• saskatīt atšķirību starp UB un zālēm un izskaidrot to atšķirīgo ietekmi uz organisma fizioloģiskajām funkcijām;
• izskaidrot UB lomu un vietu cilvēka organisma normālā funkcionēšanā/tās nodrošināšanā;
• kritiski novērtēt UB lietošanas lietderību atkarībā no to sastāvā ietilpstošo bioloģiski aktīvo vielu īpašībām;
• kritiski novērtēt UB iegādes un lietošanas drošumu (nekaitīgumu);
• atrast nekomerciālus, uz pierādījumiem balstītus informācijas avotus uzziņai par UB sastāvā esošiem dabas produktiem un tos pilnvērtīgi izmantot.
Veiksmīgas studiju kursa apguves rezultātā students spēj:
• izvērtēt UB lomu un lietderību cilvēka organisma normālas funkcionēšanas nodrošināšanā;
• paredzēt/novērtēt UB lietošanas drošumu (nekaitīgumu) atkarībā no tā iegādes veida un informācijas par to;
• patstāvīgi pilnīgot zināšanas par UB un tās izmantot profesionālajā darbībā.