.
Mūsdienu aktualitātes dietoterapijā
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:6.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:42:22
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_046 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | Sabiedrības veselība; Medicīnas pakalpojumi | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Edgars Bodnieks | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, spkrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 8 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 16 | ||||
Nodarbības (skaits) | 8 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 16 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 8 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 16 | ||||
Nodarbības (skaits) | 8 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 16 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Anatomija, fizioloģija, patoloģiskā fizioloģija, bioķīmija, uztura mācība. | ||||||||
Mērķis: | Veicināt zināšanu apguvi par pacientu barojuma novērtēšanu stacionārā, prast novērtēt malnutrīcijas riskus un klasificēt smaguma pakāpes. Prast izskaidrot iespējamo barošanas veidu (virtuves ēdiena diētu variācijas, zondes barošanas iespējas un parenterālās barošanas iespējas). | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Mūsdienu aktualitātes dietoterapijā | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
2 | Uztura novērtēšanas skrīnings | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
3 | Anēmijas | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
4 | 2. tipaCD diētas principi | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
5 | Īsās zarnas sindroms | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
6 | Pre- , probiotikas | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
7 | Nieru slimnieku uztura principi | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
8 | Celiakija | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Mūsdienu aktualitātes dietoterapijā | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
2 | Uztura novērtēšanas skrīnings | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
3 | Anēmijas | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
4 | 2. tipaCD diētas principi | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
5 | Īsās zarnas sindroms | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
6 | Pre- , probiotikas | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
7 | Nieru slimnieku uztura principi | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
8 | Celiakija | Lekcijas | 1.00 | cits | |||||
Nodarbības | 1.00 | cits | |||||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Klīnisko piemēru analīze. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Mutisks eksāmens 50%, darbs semināros 50% | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens (Mutisks) | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens (Mutisks) | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Apgūt zināšanas par metabolisma procesiem noteiktās slimībās. Definēt katabolisma izmaiņas: malnutrīcija, sarkopēnija, kaheksija. Atšķirt enterālos un parenterālos maisījumus, kāarīinterpretēt to īpatnības (sastāvs, iepakojuma veidi, ievades veidi). | ||||||||
Prasmes: | Izskaidrot barošanas veidu iespējas un novērtēt priekšrocības notiektās slimnieku grupās - ķirurģijas, terapijas un ITN nodaļās: 1) enterālā barošana – nazogastrāla zonde, PEG, PEJ, operācijas stomas. Prast paskaidrot par zondu aprūpes iespējām; 2) parenterālā barošana: definēt jēdzienu – perifērās vēnas ievade, centrālās vēnas ievade. | ||||||||
Kompetences: | Atpazīt un paskaidrot specifisku diētu nozīmi un iespējas noteiktās slimību grupās – iekaisīgās zarnu slimības, aizkuņģa dziedzera slimības, hroniskās aknu un žults ceļu, nieru slimības, mukoviscidoze (plaušu, aizkuņģa dziedzera, aknu, nieru policistoze), vielmaiņas slimības (hemohromatoze, Vilsona slimība, podagra, homocisteinēmija), perioperatīvajā periodā. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Basics in Clinical Nutrition. 5th Edition. Editor-in Chief Luboš Sobotka; Associate Editors Simon P. Allison, Peter Fϋrst Remy Meier, Marek Pertkiewicz, Peter Soeters. 2019. | ||||||||
2 | Oxford Handbook of Nutrition and Dietetics. 2020. Edited by: Joan Webster-Gandy, Angela Madden, Michelle Holdsworth. | ||||||||
3 | Clinical Nutrition. 26, 389–399. „Loss of skeletal muscle mass in aging: Examining the relationship of starvation, sarcopenia and cachexia.” David R. 2007. (akceptējams izdevums) |