.
Uzturs sportā
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:2.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:08.07.2024 10:50:38
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | LSPA_323 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Sporta zinātne | Mērķauditorija: | Rehabilitācija; Sporta treneris | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Signe Rinkule | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | LSPA, Brīvības gatve 333, Rīga, LV-1006 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 8 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 16 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 8 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Bakalaura līmeņa zināšanas cilvēka anatomijā, normālajā un patoloģiskajā fizioloģijā, bioķīmijā, pamazināšanas uzturmācībā. | ||||||||
Mērķis: | Apgūt zināšanas par sportistu uzturu, veidot izpratni par pareizā uztura izvēli pie dažādām sportiskajām/fiziskām aktivitātēm un to ietekmējošiem faktoriem. Apgūt zināšanas par ēdienkartes izveidošanu dažāda ranga un vecuma/dzimuma sportistiem, uztura bagātinātāju droša lietošana sportā. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads studiju kursā. Sportistu uzturs – novērtēšana un analīze ikdienā. | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
2 | Uzturvielu ķīmiskā uzbūve un tās ietekme uz sportistu, kā arī fiziski aktīvu cilvēku ar funkcionēšanas traucējumiem veselību. | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
3 | Nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijas atkarībā no fiziskās slodzes. Šķidruma uzņemšana. | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
4 | Veselības riska faktoru/veicinošu faktori saistībā ar uzturu, īpatnības saistītas ar vecumu un dzimumu. Uz pierādījumiem balstīto protokolu pielietošana, vadlīnijas. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
5 | Uztura bagātinātāju lietošana sportā. Antidopinga nozīme sportistu uzturā. Ēšanas traucējumi sportā, multiprofesionālā pieeja terapijā. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
6 | Seminārs – diskusija. Tests. | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Patstāvīga darba uzdevumi: zināšanu nostiprināšana par uztura īpatnībām sportā, arī cilvēkiem ar funkcionēšanas traucējumiem, ēdienkartes pielāgošana atbilstoši fiziskas slodzes veidam, ņemot vērā vecuma/dzimuma grupas, drošu uztura bagātinātāju pielietošanu sportā. Studentiem - patstāvīgi jāizveido un jāizstāv prezentācija par uz pierādījumiem balstītas ēdienkartes pielāgošanu cilvēkiem ar dažādiem veselības stāvokļiem, kas nodarbojas ar sportu/fiziskām aktivitātēm; - jāsagatavojas teorētiskam testam par uztura īpatnībām sportā, arī cilvēkiem ar funkcionēšanas traucējumiem, ēdienkartes pielāgošana atbilstoši fiziskas slodzes veidam, drošu uztura bagātinātāju pielietošanu sportā; - jāgatavojas semināram-diskusijai par uztura īpatnībām pirmssacensību, sacensību, pēcsacensību periodā – dažādu gadījumu analīze. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Gala vērtējumu veido punktu kopums, ko iegūst par izpildītiem uzdevumiem. - Prezentācijas sagatavošana un aizstāvēšana (uz pierādījumiem balstītas ēdienkartes pielāgošanu cilvēkiem ar dažādiem veselības stāvokļiem, kas nodarbojas ar sportu/fiziskām aktivitātēm). Vērtēšanas kritēriji tiek izveidoti un pieņemti ar studentiem diskusijas laikā. - Teorētiskais tests (uztura īpatnībām sportā, arī cilvēkiem ar funkcionēšanas traucējumiem, ēdienkartes pielāgošana atbilstoši fiziskas slodzes veidam, drošu uztura bagātinātāju pielietošanu sportā) - slēgta tipa jautājumi ar atbilžu variantiem. Tests tiek ieskaitīts, ja ir iegūti minimāli 4 punkti. - Seminārs – diskusija (par uztura īpatnībām pirmssacensību, sacensību, pēcsacensību periodā – dažādu gadījumu analīze) Katrā no pārbaudījuma veidiem maksimālais vērtējums ir 10 balles. Studentiem ir iespēja iegūt papildus punktus par aktīvu dalību nodarbībās (diskusijas, oponēšana utt.) | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Aprakstīt uzturvielu ķīmisko uzbūvi un ietekmi uz sportistu veselību; raksturo un salīdzina uzturu pie dažādām fiziskajām/sporta aktivitātēm; zin uztura bagātinātāju ietekmi uz sportiskajiem rezultātiem; apraksta sportista uzturu atkarībā no vecuma, dzimuma, fiziskām īpašībām un citiem saistītiem faktoriem; raksturo ēšanas traucējumu etioloģiju, patoģenēzi un simptomātiku sportā; izprot multiprofesionālo pieeju terapijā sportā. | ||||||||
Prasmes: | Analizē uzturu, kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru; interpretē nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijas atkarībā no fiziskās slodzes; aprēķinā nepieciešamā šķidruma daudzumu atbilstoši vecumam un sporta/fiziskas aktivitātes veidam; pamato pareiza uztura izvēli sportista ēdienkartē pirmssacensību, sacensību, pēcsacensību periodā; aprēķina un sagatavo sporta veidam atbilstošu uzturvielu plānojumu; atšķir uzturvielu nepieciešamību sportistiem dažādās vecuma/dzimuma/veselības stāvokļu grupās. | ||||||||
Kompetences: | Izprot dažādu sporta veidu slodzes, nepieciešamo enerģijas daudzumu, ko sniedz uzturs; spēj atrast informāciju par aizliegtajām vielām sportā; pielāgo uztura stratēģiju pie fiziskām/sporta aktivitātēm dažādām vecuma/dzimuma grupām. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Jeukendrup, A., Asker, J., & Gleeson, M. (2019). Sport Nutrition (3rd ed.). Human Kinetics. | ||||||||
2 | Karpinski, C., & Rosenbloom, C. A. (Eds.). (2017). Sports Nutrition: A Handbook for Professionals (6th ed.). Academy of Nutrition and Dietetics. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Zariņš, A., Neimane, L., Bodnieks, K., Šantare, D., Šmite, I., Lazdiņa, I., & others. (2021). Uztura mācība (Astotais, pārstrādātais un papildinātais izdevums. ed.). Latvijas Universitāte. Akadēmiskais apgāds. | ||||||||
2 | Benardot, D. (2020). Advanced Sports Nutrition (Paperback). Human Kinetics. | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | Sports Nutrition |