.
Sportistu uzturs
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:59:40
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_270 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Sporta zinātne | Mērķauditorija: | Medicīnas pakalpojumi; Sporta treneris | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Jānis Leitis | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, spkrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā lekciju kontaktstundas | 16 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 16 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 8 | ||||
Kopā kontaktstundas | 16 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Pamatzināšanas uzturmācībā, fizioloģijā un bioķīmijā. | ||||||||
Mērķis: | Apgūt uztura pamatzināšanas, kas sekmētu sportisko rezultātu izaugsmi pie dažāda veida fiziskām slodzēm; Attīstīt izpratni par sportistu uzturu atkarībā no vecuma, dzimuma, fiziskām īpašībām un citiem saistītiem faktoriem; Gūt ieskatu antidopinga jautājumos. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads sporta uztura zinātnē | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku nozīme pie aerobās un anaerobās slodzes | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Šķidrumu un specifisku diētu nozīme sportistu uzturā | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Antidopinga nozīme sportistu uzturā; vitamīnu, minerālvielu un sporta uztura bagātinātāju nozīme sportistu uzturā | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Diskusija par lekcijās apgūto kursu; prezentāciju tēmu izvēle | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Patstāvīgais darbs: prezentācijas sagatavošana, izmantojot zinātnisko literatūru | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
7 | Izvēlētās tēmas prezentēšana; gadījumu analīze (case study) | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
8 | Piešķirtās gadījuma analīzes (case study) prezentācija | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads sporta uztura zinātnē | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku nozīme pie aerobās un anaerobās slodzes | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Šķidrumu un specifisku diētu nozīme sportistu uzturā | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Antidopinga nozīme sportistu uzturā; vitamīnu, minerālvielu un sporta uztura bagātinātāju nozīme sportistu uzturā | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Diskusija par lekcijās apgūto kursu; prezentāciju tēmu izvēle | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Patstāvīgais darbs: prezentācijas sagatavošana, izmantojot zinātnisko literatūru | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
7 | Izvēlētās tēmas prezentēšana; gadījumu analīze (case study) | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
8 | Piešķirtās gadījuma analīzes (case study) prezentācija | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Prezentāciju sagatavošana; Sportistu gadījumu izpēte. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Studiju kursa beigās ir paredzēts eksāmens, kas pārbaudīs studentu sapratni par apgūto kursu un ļaus nostiprināt iegūtās zināšanas. Gala vērtējumu veido: • Lekciju apmeklējums - 20% (iesaiste lekciju procesā, veidojot diskusijas un piedaloties testos); • Prezentācija - 20% (pēc izvēles tēmas, kas saistīta ar sporta uzturu, tiks veidota prezentācija kā patstāvīgais darbs, kas tiks prezentēta nodarbības laikā); • Gadījuma analīze - 20% (studentiem tiek piešķirts unikāls gadījums (case study), kur patstāvīgā darba ietvaros, izmantojot apgūtās zināšanas, ir jāatbild uz uzdotajiem jautājumiem un jāsastāda ēdienkarte); • Eksāmens - 40% (sastāv no divām daļām testa daļas un praktiskās daļas). | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | • Raksturo un salīdzina uzturu pie dažādām fiziskajām aktivitātēm; • Nosauc uztura bagātinātāju ietekmi uz sportiskajiem rezultātiem; • Izklāsta sportista uzturu atkarībā no vecuma, dzimuma, fiziskām īpašībām un citiem saistītiem faktoriem. | ||||||||
Prasmes: | • Aprēķina un sagatavo sporta veidam atbilstošu uzturvielu plānojumu; • Iegūst informāciju par preparātiem, kuru sastāvā ir sportā aizliegtās vielas; • Atšķir uzturvielu nepieciešamību sportistiem dažādās vecuma grupās. | ||||||||
Kompetences: | • Saprot dažādu sporta veidu slodzes, nepieciešamo enerģijas daudzumu, ko sniedz uzturs; • Orientējas un pārzina, kur atrast informāciju par aizliegtajām vielām sportā; • Pielāgo uztura stratēģiju pie fiziskām aktivitātēm dažādām vecuma grupām. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Zariņš, Neimane, Bodnieks, Šantare, Šmite, Lazdiņa, u.c. Uztura mācība. (Astotais, pārstrādātais un papildinātais izdevums. ed.). Latvijas Universitāte. Akadēmiskais apgāds, 2021. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Clark, N. (2019). Nancy Clark's sports nutrition guidebook. Human Kinetics. | ||||||||
2 | Karpinski, C., & Rosenbloom, C. A. (2017). Sports nutrition: a handbook for professionals. Academy of Nutrition and Dietetics. |