Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Bibliotēka
PVO

Pasaules veselības diena tiek svinēta katru gadu, vēršot uzmanību uz īpašu veselības tēmu, kas rada bažas cilvēkiem visā pasaulē.

7. aprīli tiek atzīmēta PVO dibināšanas gadadiena 1948. gadā.

Pandēmijas laikā – piesārņotas planētas, pieaugošas slimības, piemēram, vēzis, astma, sirds slimības, – 2022. gada Pasaules veselības dienā, PVO pievērsīs pasaules uzmanību neatliekamām darbībām, kas nepieciešamas, lai nodrošinātu cilvēku un planētas veselību, un veicinās kustību, lai radītu sabiedrības, kas vērstas uz labklājību.
 
PVO informē, ka ik gadu pasaulē vairāk nekā 13 miljoni nāves gadījumu ir saistīti ar novēršamiem vides cēloņiem. Tas attiecas arī uz klimata krīzi, kas ir viens no lielākajiem veselības apdraudējumiem cilvēcei. Klimata krīze ir arī veselības krīze. Šī gada sauklis: "Mūsu planēta, mūsu veselība".

Cilvēku politiskie, sociālie un komerciālie lēmumi veicina klimata un veselības krīzi. Vairāk nekā 90 % cilvēku elpo neveselīgu gaisu, kas rodas, sadedzinot fosilo kurināmo. “Uzkarsusī” pasaule piedzīvo, kā odu pārnēsētās slimības izplatās arvien ātrāk nekā jebkad agrāk. Ārkārtēji laika apstākļi, zemes degradācija un ūdens trūkums ietekmē cilvēku veselību vistiešāk. Piesārņojums un plastmasa atrodas visdziļāko okeānu gultnēs, augstākajos kalnos, un plastmasa ir iegājusi pārtikas ķēdēs. Sistēmas, kas ražo pārstrādātu, neveselīgu pārtiku un dzērienus, veicina cilvēku aptaukošanos, palielina vēža un sirds slimības, vienlaikus radot trešo daļu no pasaules siltumnīcefekta gāzu emisijām.

(WHO, 2022. Health Promotion for Well-being, Equity and Sustainable Development)

Vairāk informācijas:
WHO World Health Day 2022
Let's reimagine a world where clean air, water and food are available to all. Q&A 
Our planet, our health