Veselīgas un ilgtspējīgas pārtikas sistēmas
Pētnieku grupas izaicinājumi
Saiknes starp pārtikas ražošanu un pieprasījumu
Pārtikas sagādes sistēmas un pārtikas patēriņš ir ļoti atšķirīgas sociālas struktūras. Šīs abas struktūras regulē atšķirīgi iekšējie noteikumi. Mūsu pētījumos mēs tiecamies saistīt šīs abas pārtikas sistēmas puses, lai tādējādi veicinātu plašākas pārtikas sistēmas transformācijas.
Ilgtspējīgas no noturīgas pārtikas sistēmas
Pārtikas sistēmai ir jāmainās. Tas gan nevar notikt pats no sevis – šīs sistēmas ir nepieciešams iztēloties un vadīt. Mūsu grupa analizē, kā pārtikas sistēmas varētu kļūt ilgtspējīgas un noturīgas, vienlaikus veicinot kultūras un ekonomiskās vietējo un globālo kopienu saiknes ar pārtikas sistēmu.
Pārtikas sistēmu regulējums
Pētnieku grupa pēta jaunus risinājumus, kas palīdzētu izmantot regulējumu, lai veicinātu pārtikas sistēmu ilgtspēju, kā arī vērtē esošā regulējuma efektivitāti. Grupa velta padziļinātu uzmanību zaļajam publiskajam iepirkumam, pilsētu pārtikas stratēģijām un veidiem, kā politikas veidotāji atbalsta pāreju uz ilgtspējīgām praksēm.
Patēriņš, uzturs un pārtikas prakses
Indivīdu pārtikas patēriņš ir saistīts ar plašu spektru vides un veselības izaicinājumu. Papildus tam tiek sagaidīts, ka patērētāju izvēles būs viens no virzītājspēkiem pārējā uz ilgtspējīgām pārtikas sistēmām. Pētījuma grupa analizē pārtikas patēriņa paradumus un primāros un sekundāros faktorus, kas nosaka patērētāju pārtikas prakses, un meklē risinājumus, kas palīdzētu patērētājiem veidot veselīgus un ilgtspējīgus pārtikas paradumus.
Pārtikas kultūra un ar kultūru saistīti pārtikas aspekti
Ēdiens un maltītes ieņem centrālu vietu mūsu dzīvēs. Mēs uzņemam barības vielas fizioloģisku iemeslu dēļ, bet veids, kā mēs to darām ir individuālu izvēļu un sociālu priekšnoteikumu rezultāts. Maltītes atspoguļo identitātes, attiecības, rituālus utt. Grupa pēta pārtikas saikni ar kultūru un kā pārtikas kultūras izpausmes ietekmē plašākus procesus pārtikas sistēmās.
Dzimte pārtikas ražošanas sistēmās un patēriņā
Ar pārtiku saistītās prakses – gan ražotāja līmenī, gan arī patēriņa līmenī, ir cieši saistītas ar dzimtes jautājumiem. Pārtikas pētījumu grupa pēta šīs attiecības, uzlūkojot varas attiecības pārtikas sistēmās.
Grupas dalībnieki
Projekti
- FoodCityBoost – integrēts pilsētas saimniecību ietekmes un politikas novērtējums, lai veicinātu ilgtspējīgu pilsētlauksaimniecības attīstību, saistot urbānu, periurbānu un rurālu vidi
FoodCityBoost projekts veic holistisku pilsētas saimniecību ilgtspējas ietekmes un politiku izvērtējumu, lai veicinātu pilsētlauksaimniecības attīstību. - TransformERS – Transformations International Experience and Research Network for Sustainable Futures
Transformers atbalsta pētniekus, politikas veidotājus un praktiķus ar informāciju par pāreju uz godīgākām pārtikas sistēmām mainīgā globālajā kontekstā. Transformers to dara, tīklojot pārmaiņās nozīmīgus pētniekus. - Augu aģence un laikmetīgā māksla: ilgtspējīgas attiecības ar vairāk-kā-cilvēka pasauli
Pēcdoktorantūras pētījuma mērķis ir izstrādāt fitoestētikas vadlīnijas, kas nostiprinātas augu aģences jēdzienā. Projektā tiek analizēts augu motīvu izmantojums Latvijas laikmetīgajā mākslā, pievēršot uzmanību ekoapzinīgām mākslinieciskām stratēģijām. Augu aģences atzīšana un novērtēšana rosina atteikties no antropocentriska skatījuma uz dabu un veicina horizontālas, savstarpējas un ilgtspējīgas attiecības ar vairāk-kā-cilvēka pasauli. Fitoestētika pamato laikmetīgās kultūras nozīmi un lomu klimata krīzes skaidrošanā un risinājumu meklēšanā.
Aktivitātes
- ESRS kongresa organizācija
- Pētījumu grupa ir nodrošinājusi, ka viens no lauku un pārtikas pētnieku lielākajiem kongresiem – Eiropas Lauku sociologu asociācijas regulārais pētnieku kongress – 2025. gadā norisināsies Rīgā. Pašlaik notiek aktīva gatavošanās šim kongresam.
- Semināru sērija Teorētiskās un metodoloģiskās aktualitātes
Pētījumu grupa uztur regulāru semināru ciklu, kura ietvaros tiek prezentēti aktuālākie ar pārtiku saistītie pētījumi. Semināru sēriju apmeklē pētnieki no visas Latvijas un ārzemēm. - Pilsoņzinātnes aktivitātes datu vākšanai un sabiedrības informēšanai
Pētījumu grupa meklē jaunus tehnoloģiskus risinājumus, kā iesaistīt sabiedrību pētniecībā un kā veicināt sabiedrības interesi par pētījumu rezultātiem. 2024. gadā pētnieku grupa ir uzsākusi pilsoņzinātnes aktivitāti, kuras ietvaros tiek uzkrāti cilvēku pieredzes stāsti, vācot savvaļas veltes. Iegūtie stāsti ir brīvi pieejami tiešsaistē ikvienam interesantam un veido unikālu pētniecisko materiālu. - Savvaļas produktu pētniecība
Viena no starptautiski unikālajām tēmām, kurā pētnieku grupai ir ekspertīze, ir saiknes starp mūsdienu sabiedrībām un savvaļas produktiem. Pētnieki aktīvi turpina pētīt un iesaistīties starptautiskās ar savvaļas produktu pētniecību saistītās aktivitātēs. Piemēram, 2024. gadā pētnieku grupa organizē starptautisku simpoziju par šo tēmu, kuru apmeklēs pētnieki no visas Eiropas. Tāpat kopā ar starptautisku aktīvistu grupu veidojam argumentāciju un oficiālo dokumentāciju, lai nodrošinātu, ka vākšana tiek atzīta par Eiropas līmeņa kultūras mantojumu. - IFSA kongress Itālijā
Grupa piedalās Starptautiskās lauksaimniecības sistēmu asociācijas (International Farming Systems Association, IFSA) kongresa organizēšanā Sicīlijā, Itālijā (kongress norisināsies 2024. gada vasarā). - Pilsētas pārtikas stratēģija
Pētījumu grupa veido Rīgas pilsētas pārtikas stratēģiju. - Klimata un enerģētikas ministrijas konsultācijas
- Ar gidu uz tirgu
Publikācijas un intervijas
Kurš izlemj, ko es ēdīšu? (Delfi, 27.06.2024.)
Sēnes, ogas un augi mežā. Kā zināšanas par dabas veltēm nodot bērniem? (LSM, 28.07.2024.)