Pārlekt uz galveno saturu

Īsumā par studiju kursu

Kredītpunkti / ECTS:4 / 6
Kursa vadītājs:Ieva Reine
Studiju tips:Pilna laika
Līmenis:2. cikla (Maģistra)
Mērķauditorija:Dzīvās dabas zinātnes
Valoda:Latviešu
Zinātnes nozare:Matemātika; Varbūtību teorija un matemātiskā statistika

Mērķis

Kursā aprakstīti un izskaidroti epidemioloģijas pamatjēdzieni un metodes ar uzskatāmiem piemēriem un statistiskiem paskaidrojumiem. Iekļauti visi būtiskie aspekti: cilvēku un iedzīvotāju skaits, variācija, kļūdas, neobjektivitāte, maldinoši faktori, cēloņsakarība, slimības spektrs, „aisberga” jēdziens, risks un tā saistība ar slimības biežumu, pētījuma plāns un, visbeidzot, daži aspekti par to, kā nozare ir attīstījusies un, iespējams, turpinās attīstīties to cilvēku dzīves laikā, kuri tagad sāk veidot karjeru šajā jomā.

Kursa mērķis ir iepazīstināt ar biostatistiku medicīnas zinātnē, liekot uzsvaru uz teoriju, idejām un epidemioloģiskajām aksiomām. Kursā ir iekļauti vairāki uzdevumi, kuru izpildei nepieciešanas zināšanas par matemātikas pamatjēdzieniem un aprēķiniem. Kursa mērķis ir iepazīstināt ar biostatistikas praktisko pielietojumu medicīnas zinātnē. Sniegtie piemēri ir no mūsdienu pētījumiem un sabiedrības veselības prakses, ieskaitot veselības aprūpes politiku un plānošanu. Mērķis ir nodrošināt, ka students gūst pietiekami labas zināšanas, lai tos apzināti izmantotu. Uzsvars tiek likts uz izpratnes gūšanu, nevis tikai uz aprēķiniem, izņemot gadījumus, kad tie ir būtiski izpratnei.

Priekšzināšanas

Pamatzināšanas statistikā un par medicīnas zinātnes pamatjēdzieniem.

Rezultāti

Zināšanas

Studējošie pratīs meklēt, atlasīt un lasīt zinātniskās publikācijas medicīnas zinātnes biostatistikā, un kritiski vērtēs mūsdienu pētījumus un veselības aizsardzības praksi, ieskaitot veselības aprūpes politiku un plānošanu. Kurss sniegs zināšanas epidemioloģijas jēdzienu izmantošanai un to izpratnei, kas nodrošina pamatu radošai pētniecībai, tai skaitā darbojoties dažādu jomu saskarē.

Prasmes

Studējošie spēs patstāvīgi pielietot sociālo zinātņu teorijas, jēdzienus un metodes veselības aizsardzības praksē un politikas veidošanā, kā arī izmantot atbilstošās statistikas metodes. Studējošais arī spēs izmantot biostatistikas rīku kopumu, pareizi izprotot epidemioloģijas mērķus, teorijas, principus un nepilnības. Iegūtās prasmes ietver statistisko metožu izmantošanu vienlaicīgos, gadījuma kontroles un kohortas pētījumos, piemērota teorētiskā un statistiskā modeļa izvēli un iegūto rezultātu interpretāciju.

Kompetences

Studējošajam būs padziļinātas zināšanas, lai izprastu datus un izvēlētos labākās statistiskā novērtējuma metodes un veiktu pētījumus. Studējošais spēs arī analizēt un interpretēt dažādu veidu pētījumu rezultātus, ieskaitot eksperimentāla un kvazieksperimentāla rakstura pētījumus, kurus bieži izmanto medicīnas pētījumos, uzņemties atbildību par darba rezultātiem un to analīzi.

Plānojums

Plānošanas periods:2024. gada rudens semestris
Studiju programmaStudiju semestrisProgrammas līmenisStudiju kursa kategorijaDocētājiGrafiks
Biostatistika, MFBS3MaģistrsObligātsIeva Reine