Pārlekt uz galveno saturu
Inovācijas
Studentiem

15. maijā Baltijā vērienīgākās zinātņietilpīgo tehnoloģiju konferences Deep Tech Atelier ietvaros norisinājās pirmais Riga Biohack hakatons. Hakatons ir intensīvs jaunuzņēmumu un spin-off uzņēmumu attīstīšanas pasākums ar mērķi kopīgi rast risinājumus problēmām un sekmēt projektu tālāku izaugsmi.

Riga Biohack visas dienas garumā pulcēja starptautisku pētnieku grupu, industrijas pārstāvjus, studentus, investorus un veiksmīgus uzņēmējus, lai kopīgiem spēkiem attīstītu biomedicīnas un biotehnoloģiju inovācijas. Pirmais biotehnoloģijām veltītais hakatons Rīgā norisinājās Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Arhitektūras un dizaina institūta telpās.

biohack_riga_2024.png

Hakatona dalībnieki

Pasākuma ievadā pētnieki no vadošajām zinātniskajām institūcijām Latvijā prezentēja savus projektus, dalībniekiem bija iespēja tuvāk iepazīties ar diviem no tiem un pašiem izvēlēties, pie kura pētījuma attīstīšanas strādāt atlikušo dienas daļu. Hakatons deva iespēju pētniekiem pārliecināties par savu projektu komerciālo dzīvotspēju un kopā ar pieredzējušiem mentoriem izvērtēt pētījumu rezultātu pielietojumu jomas un tirgus potenciālu. Pasākuma ietvaros dalībnieki varēja papildināt savas zināšanas klausoties ekspertu lekcijās par tādām tēmām kā R&D stratēģija, finansējuma piesaistes iespējas un veiksmīgu biotehnoloģiju uzņēmēju pieredzes stāsti.

Riga Biohack ar saviem projektiem piedalījās arī vairāki Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pārstāvji, tostarp dr. Džale Amirjana (Jhaleh Amirian) un prof. dr. med. Zanda Daneberga: “Piedalīšanās biohakatonā bija neierasta, bet vērtīga pieredze. Šis pasākums sniedza iespēju uzklausīt dažādus viedokļus un izvērtēt mūsu pētījuma tālākas attīstības iespējas. Ļoti novērtēju radošo atmosfēru un iespēju sadarboties ar profesionāļiem, kuriem rūp inovācijas un ir kompetences biotehnoloģiju jomā.”

Onkoloģijas un molekulārās ģenētikas institūta direktora vietnieces molekulārās onkoloģijas jautājumos prof. Danebergas pētījums tiek veikts Valsts pētījumu programmas biomedicīnā, medicīnas tehnoloģijās un farmācijā (BioMedPharm, nr. VPP-EM-BIOMEDICINA-2022/1-0001) projekta ietvaros.

biohack_riga_2024_amirian.pngPasākuma noslēgumā pētnieki prezentēja dienas laikā paveikto rūpīgi atlasītai žūrijas komisijai. Visaugstāk novērtētajiem projektu izstrādātājiem tika dota iespēja vēlāk prezentēt sesijā Deep Tech Atelier Science meet Business. To vidū bija arī Baltijas Biomateriālu ekselences centra pētniece un RSU vadošā viespētniece dr. Amirjana (attēlā), kas iepazīstināja klātesošos ar savu pētījumu Lab-grown resorbable screws and plates. Dr. Amirjanas pētījums piedāvā inovatīvu metodi, lai risinātu klīniskās komplikācijas pēc lūzumiem, kas saistītas ar skrūvju un plākšņu lietošanu.

Kopumā pasākums bija patiesi vērtīgs, jo ļāva interesentiem no dažādām nozarēm ieraudzīt, ar kādām problēmām saskaras citi biotehnoloģiju attīstītāji. Risinājumi tika rasti kopā, ieklausoties dažādos, iespējams iepriekš neapsvērtos, viedokļos. Pasākums deva iespēju iesaistīties ikvienam, sākot no vadošo universitāšu inovāciju centru pārstāvjiem un biotehnoloģiju investoriem līdz jurisprudences studentiem, kuri interesējas par jauno tehnoloģiju patentēšanas juridiskajiem aspektiem.

Riga Biohack daudziem kalpoja kā platforma, kur apmainīties ar idejām un pieredzi, satikties ar domubiedriem un potenciālajiem investoriem, kas ir neatsverams atbalsts jebkura projekta realizācijā. Pasākuma produktīvā un inteliģentā atmosfēra parādīja, ka Latvijai ir ievērojams potenciāls attīstīties biotehnoloģiju jomā, ja vien tas tiek darīts sadarbojoties un citam citu atbalstot.

Deep Tech Atelier, Riga Biohack #1: Biomedicine Edition [tiešsaiste, skatīts 24.05.2024]

Pasākumu rīkoja Baltijas Biomateriālu ekselences centrs, kurā ietilpst Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Organiskās sintēzes institūts, Rīgas Stradiņa universitāte un RSU Stomatoloģijas institūts sadarbībā ar Biocatalyst Foundation un RTU Zinātnes un inovāciju centru.
Projekts ir saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas Horizon 2020 (nr. 857287).