Kulinārais sveiciens Latvijai dzimšanas dienā. RSU darbinieki un studenti piedalās deserta meistarklasē
Valsts svētku noskaņā 13. novembrī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) darbinieki un studenti RSU centrālās ēkas ēdnīcā piedalījās rupjmaizes kārtojuma meistarklasē.
“Ja ir dzimšanas diena, tad vajag arī saldo ēdienu, un latvieši, protams, desertu prot pagatavot pat no rupjmaizes,” par savu radošo ideju pastāstīja pasākuma organizatore – Komunikācijas departamenta Sabiedrisko attiecību nodaļas iekšējās komunikācijas projektu vadītāja Roberta Vītola.
“Rudzu maizes drupačas, gaisīgais biezpiena krēms un sulīgais ķiršu ievārījums saplūda kārtu kārtās, radot unikālu garšas buķeti un Latvijas karoga sarkanbaltsarkano desertu.”
Meistarklase – gards un aizraujošs piedzīvojums
Meistarklasi vadīja uzturzinātnes maģistrante Valērija Orlova un uzturzinātnes studentu zinātniskā pulciņa dalībnieki. Visas deserta sastāvdaļas iepriekš bija sagatavotas RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra mācību virtuvē, līdz ar to meistarklases dalībniekiem atlika tikai tās skaisti sakārtot burciņās un izdekorēt.
Pasākumā piedalījās vairāk nekā 100 dalībnieku, no kuriem vairākums bija sievietes. No studentiem lielāku interesi izrādīja tieši ārvalstu studenti, jo viņi gribēja uzzināt, kādas ir mūsu svētku svinēšanas kulinārās tradīcijas.
Meistarklases dalībnieku atsauksmes
- “Prieks un pārsteigums par sen zināmo rupjmaizes kārtojumu. Šādā veidā tas ir īpaši gards un skaisti pasniegts, nevis kā bērnībā ēdnīcā.”
- “Atkal iemīlējos rupjmaizes kārtojumā!”
- “Līdz šim rupjmaizes kārtojums negaršoja, bet šis ir izcils!”
- “Šādu meistarklasi noteikti organizēšu saviem mīļajiem radiniekiem, svinot svētkus, lai katrs var izveidot savu vēlamo sastāvdaļu proporciju.”
- “Šis deserts tāpat kā Latvija – tā mums katram sava, tomēr visiem kopīga un gardi svinīga.”
Rupjmaizes kārtojums
Sastāvdaļas (10 porcijas)
- 400 g rudzu maize
- 200 ml saldais krējums
- 60 g medus
- 60 g cukurs
- 540 g vājpiena biezpiens
- 500 g ievārījums
- 10 g rūgtā šokolāde
- Dekorēšanai: svaigas dzērvenes
Uzturvielas (uz 100 g)
- Olbaltumvielas: 7,3 g
- Tauki: 4,5 g
- Piesātinātie tauki: 2,9 g
- Ogļhidrāti: 29,3 g
- Kcal: 186,7
Gatavošana
- Maizi sagriez šķēlēs un izkaltē cepeškrāsnī 150°C 10–15 minūtes. Atdzesē, sablendē drupačas un sajauc ar medu.
- Sakul saldo krējumu ar cukuru un biezpienu.
- Kārto traukā: krējuma kārta, rīvmaize, ievārījums. Atkārto, līdz trauks pilns.
- Beigās pārkaisi rīvmaizi, kapāto tumšo šokolādi un dzērvenes.