Pārlekt uz galveno saturu
Sabiedrības veselība

Retāk ir regulārs sekss, mazāk gadījuma attiecību un mazāk seksuālo partneru – tās ir tikai dažas tendences, ko izgaismo vērienīgs pētījums par seksuālo un reproduktīvo veselību Latvijā, salīdzinot situāciju pirms desmit, divdesmit un divdesmit pieciem gadiem.

seksa_petijums_lead.png

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asociētā profesore Anda Ķīvīte-Urtāne stāsta plašāk par pašreizējām seksuālās dzīves tendencēm, kādas tās atklāj Pētījums par Latvijas iedzīvotāju seksuālās un reproduktīvās veselības ietekmējošiem faktoriem un paradumiem. Tas ir jau ceturtais šāda veida pētījums mūsu valstī (iepriekšējie veikti 1997., 2003. un 2011. gadā). Asoc. prof. Ķīvīte-Urtāne ir pētījuma vadošā pētniece.

Vecums pirmā seksa laikā īpaši nemainās

Palūkosimies uz seksuālo dzīvi dažādos vecumposmos.

Nav tiesa, ka jaunieši Latvijā 20 gadu griezumā arvien agrāk sāktu dzimumattiecības. "Ja sabiedrībā satraucas, ka jaunieši arvien jaunākā vecumā sāk nodarboties ar seksu, šādas bažas neatbilst realitātei. Proti, gan 2023., gan 2011. un 2003. gadā veiktie pētījumi atklāj, ka jaunieši vecumā no 20 līdz 24 gadiem pirmo seksuālo pieredzi vidēji guvuši 17 gadu vecumā. Izmaiņas ir nebūtiskas: vidēji pirmo seksu jaunieši piedzīvoja 17,64 gados 2003. gadā un 17,09 gados – 2023. gadā," saka asoc. prof. A. Ķīvīte-Urtāne.

Vidējais dzimumdzīves sākšanas vecums 15–64 gadus vecu iedzīvotāju vidū ir 18,1 gads.

Pētniece stāsta par vēl citu starptautisku pētījumu Health behaviour of school children, kur 44 valstīs Eiropā, Centrālajā Āzijā un Kanādā noskaidrota agrīnā seksuālā pieredze. Proti, 15 gadus veciem bērniem jautāts, vai viņiem bijis dzimumakts. "Procentuāli atbildēs citu valstu vidū mēs īpaši neizceļamies," vērtē pētniece, "vairāk pat esam starp tiem, kur agro seksuālo attiecību procents ir retāks. Piemēram, ja Latvijā 15 gadus vecu jauniešu vidū 11 % meiteņu un 17 % zēnu ir guvuši pirmo pieredzi, Grenlandē tie ir 46 % meiteņu un 31 % zēnu, Bulgārijā – attiecīgi 25 % un 37 %, Polijā – 10 % un 16 %. Turklāt Latvijā agro dzimumattiecību kļūst mazāk, raugoties pāris gadu griezumā."

Zināms, ka daļa sabiedrības iebilst pret izglītojošiem pasākumiem, kuros dala prezervatīvus – tas varot veicināt pāragras vai nepārdomātas dzimumattiecības. Savukārt pētījuma dati liek aizdomāties, ka nebūtu nemaz slikti, ja jaunietim, kuram vēl nav bijusi seksuālā pieredze, somā būtu prezervatīvs, jo trešā daļa (!) jauniešu savās pirmajās dzimumattiecībās nav izsargājušies. Tiesa, mūsdienu jaunieši šajā ziņā ir izglītotāki, jo cilvēku grupā no 50 līdz 64 gadiem, atskatoties uz dzīves pirmo seksu, neizsargājās vēl vairāk – teju 70 %.

Apmierinātība ar seksuālajām attiecībām

Kā šobrīd mainās seksuālās dzīves tendences? Ir mazinājies cilvēku īpatsvars, kuriem ir regulāra dzimumdzīve, cilvēki vairāk izvēlas būt seksuālajās attiecībās ar vienu cilvēku – partneru skaits ir mazāks nekā iepriekšējo pētījumu gados.

Kam sekss ir biežāks, kam – retāks?

Regulāra dzimumdzīve – reizi nedēļā un biežāk – ir 59 % iedzīvotājiem reproduktīvajā vecumā, un tas ir mazāks procents nekā 2011. gadā, īpaši kritums vērojams vīriešiem.

Pilnu rakstu lasi portālā Delfi