Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Konferences, semināri

Lai gan Latvijā vienmēr ir bijusi patiesa interese par savvaļas produktiem, citur pasaulē aizrautība ar šiem produktiem līdz šim bijusi stipri vien piezemētāka. Tas gan ir mainījies pēdējās dekādēs, kuru laikā zaļais kurss, klimata pārmaiņas un pārtikas patēriņa arvien ciešāka saikne ar dzīvesstilu ir veicinājuši, ka interese par vākšanu un savvaļu ir augusi gan sabiedrībā kopumā, gan arī zinātnē.

Lai arī sabiedrības aizrautību ar šiem produktiem ir vieglāk novērot, tieši zinātnē jaunatklātā interese par savvaļu ir radījusi īpaši interesantu dinamiku, veidojot jaunu sadursmes punktu, kurā šķietami nesavietojamiem redzējumiem par savvaļu – tādiem, kuri prioratizē kultūru, dabas aizsardzību, estētiku, ekonomiku, ētiku, utt. ir jāatrod kopsaucēji. Šis uzdevums ir izaicinošs, bet tā atrisināšana sola nozīmīgus ieguvumus – kā piemēram, iespēju padarīt pārtikas sistēmas labāk salāgotas ar ekosistēmu vajadzībām, veicināt iedzīvotāju dziļāku izpratni par ekosistēmām un klimatu, radīt jaunus mežu un savvaļas apsaimniekošanas modeļus, utt. Šie jautājumi pēdējās dekādēs ir ieņēmuši nozīmīgu lomu gan politiķu, gan zinātnieku dienaskārtībā.

Latvijas iedzīvotāju, nevalstisko organizāciju un zinātnieku interese, un pieredze ar savvaļas produktiem ļauj mums atrasties šo diskusiju centrā un arī tās moderēt. RSU pētnieki ir aktīvi iesaistīti šo diskusiju virzīšanā un šā gada 3. oktobrī organizē starptautisku simpoziju “Wild Things”. Šis simpozijs ir veltīts, lai palīdzētu veicināt izpratni par savvaļas produktiem un meklētu starpdisciplināru skatījumu, kas veicinātu daudzdimensionālu izpratni par sabiedrības un savvaļas produktu mijiedarbības dažādām šķautnēm un ieguvumiem.

RSU pētnieki Rīgā organizē savvaļas produktiem veltītu starptautisku simpoziju “Wild Things”

Šī unikālā simpozija ietvaros Latviju apmeklēs zinātnieki no Skotijas, Zviedrijas, Somijas, Polijas, Lietuvas un Igaunijas. Dalībnieki prezentēs pētījumu rezultātus, kas aplūko savvaļas produktu vākšanas nozīmi kultūrā, tradīcijās un mākslā, analizē saikni starp savvaļas produktiem un mūsdienu dzīvesstilu, un brīvā laika aktivitātēm, meklē jaunus savvaļas produktu komercializācijas veidus un risinājumus to apstrādei un pārstrādei, kā arī veic savvaļas produktu uzskaiti un monitorēšanu. Šīs tēmas gan ilustrē dažādos veidus, kā runāt par savvaļas produktiem, gan arī paredz dažādu terminoloģiju un metodoloģiskus risinājumus, ievācot datus un prezentējot pētījumu rezultātus. Šī simpozija rezultātā tiks meklēti kopsaucēji, kas ļauj salāgot dažādos skatījumus, dodot jaunu atspērienu dziļākai teorētiskai un konceptuālai izpratnei par sabiedrības mijiedarbību ar savvaļas produktiem.

Simpozijs būs publiski pieejams un to varēs apmeklēt jebkurš interesents. Aktualitātēm par simpozija norisi Jūs varat sekot līdzi RSU mājas lapā.