Pārlekt uz galveno saturu

Ģimenes ārstu dzīvesspēka veicināšana Latvijā: izaicinājumi un risinājumi

Projekta/līguma nr.
VPP-VM-Sabiedrības_Veselība-2024/1-0002
Projekta finansējums
300 725,00 EUR
Projekta vadītājs
Projekta īstenošana
01.09.2024. - 31.12.2025.

Mērķis

Izpētīt, kādi faktori Latvijā ietekmē jaunās paaudzes ārstu piesaisti un noturi valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sektoram ģimenes ārsta specialitātē vērtībās balstītas veselības aprūpes laikmetā un sniegt rīcībpolitikas rekomendācijas.

Apraksts

Atbilstīgi plānota un attīstīta primārā veselības aprūpe ir būtiska labi funkcionējošas, augstas veiktspējas veselības aprūpes sistēmas sastāvdaļa. Tomēr Latvijā pastāv problēmas ar cilvēkresursu piesaisti ģimenes ārsta specialitātei publiskajā sektorā, ko iespējami rada trūkstošas intervences līdzdiploma un pēcdiploma studiju posmā, variabli sociālekonomiskie faktori un nepietiekami efektīvi stimuli valsts un pašvaldību līmenī.

Izmantojot multidisciplināru, starptautisku, uz sadarbību vērstu perspektīvu, plānots radīt jaunas zināšanas, izvērtējot valsts un pašvaldību stimulus, starptautiskus un lokālus faktorus, kas veicina studentu piesaisti un noturēšanu ģimenes ārsta specialitātē Latvijā, tajā skaitā fokusējoties uz reģionālajiem aspektiem.

Pamatojoties uz pētījuma rezultātiem, tiks formulētas īstermiņa un ilgtermiņa politikas rekomendācijas iesaistītajām pusēm, jauno ārstu piesaistei ģimenes ārsta specialitātei publiskajā sektorā un noturēšanai profesijā, kā arī tiks definēta rekomendāciju ietekme uz valsts budžetu. Projekta rezultāti sekmēs ilgtspējīgu pieeju veselības aprūpes un sabiedrības veselības pakalpojumu nodrošināšanai valstī, atbalstot Veselības ministriju un citas ieinteresētās puses ar pierādījumos balstītām rekomendācijām.