Pārlekt uz galveno saturu
Inovācijas
Studentiem
Attīstība
Darbiniekiem

Foto no BKUS arhīva

Piektdien, 11. oktobrī, parakstīts sadarbības memorands starp Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu (BKUS) un Rīgas Tehnisko universitāti. Tā mērķis ir veicināt un atbalstīt Latvijas veselības pētniecības un inovāciju ekosistēmas attīstību, virzīt Latviju uz līdera pozīcijām pacientu centrētu medicīnas tehnoloģiju un veselības aprūpes inovāciju jomā, kā arī attīstīt sadarbību starp veselības aprūpi, akadēmiskām iestādēm un privāto sektoru.

Šī partnerība veicinās starpdisciplināru medicīnas tehnoloģiju inovāciju attīstību, atbalstīs jaunu veselības aprūpes risinājumu izstrādi un komercializāciju un uzlabos mūsdienīgu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību Latvijas iedzīvotājiem.

sadarbibas_memorands_par_lv_veselibas_ekosistemas_attistibu00.jpg

RSU prorektors akadēmiskajā darbā asoc. prof. Dins Šmits (foto centrā) uzsver: “Memorandā iezīmētās trīs pušu sadarbības virsmērķis ir radīt struktūru – ekosistēmu, kurā sadarbojas pētnieki, ārstniecības iestādes, valsts pārvaldes institūcijas un tehnoloģiju sektors, lai veicinātu tehnoloģiju pārnesi un inovāciju attīstību.

RSU šajā partnerībā pārstāv akadēmisko un pētniecisko ekspertīzi veselības un sociālo zinātņu jomās, kā arī tehnoloģiju pārneses veikšanā.

Veselības jomā ir milzums izaicinājumu, kuru risināšanā liela nozīme ir tehnoloģiskām inovācijām. Pašlaik Latvijā veselības tehnoloģiju pārneses apjoms ir ļoti zems, un uzskatām, ka šī sadarbība ļaus to attīstīt.”

sadarbibas_memorands_par_lv_veselibas_ekosistemas_attistibu02.jpg

BKUS, RTU un RSU sadarbība sākās gandrīz pirms diviem gadiem kā projekts Rīgas Biznesa skolas (RBS) Izglītības inovāciju laboratorijassadarbības programmā ar ASV Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtu (MIT). "Man ir gandarījums redzēt šī nozīmīgā sadarbības projekta ieiešanu nākamajā attīstības fāzē,” atzīst RBS Padomnieku konventa loceklis un programmas mentors Viesturs Kuļikovskis. “Programmas ietvaros visi iesaistītie veidoja jaunu pieeju jēgpilnai sadarbībai projektā, kuram jākļūst par vienu no stūrakmeņiem veselības nozares inovāciju attīstībā.

Kopā ar visu iesaistīto institūciju komandu mentori no RBS un MTI palīdzēja attīstīt ideju, izveidot sadarbības noteikumus un izstrādāt nākotnes scenārijus. Šī darba rezultāts ir parakstītais memorands.”