Pārlekt uz galveno saturu
Konsolidācija
Konferences, semināri
removingties.lv
Sociālā antropoloģija

10.–11.oktobrī Rīgas Stradiņa universitatē notika starptautiska konference The Getaway Conference: Mobilities, Societies, the State, and Detoxing. To organizēja RSU Sociālo zinātņu pētniecības centra pētnieki projekta (R)E-TIES: mobilitātes un cilvēcisko saišu pārvaldība digitāli piesātinātās pasaulēs ietvaros sadarbībā ar FLPP projektu Removing ties. Informatīvo atbalstu pasākumam sniedza arī Starptautiskā etnoloģijas un folkloras asociācija, jo divi no organizatoriem – RSU pētniece un Sociālo zinātņu pētniecības centra vadītāja Ieva Puzo un Kārlstades Universitātes vecākais lektors Kristiāns Riters (Christian Ritter) – ir arī šīs asociācijas mobilitātes un migrācijas darba grupas vadītāji.

Kā konferences atklāšanā iezīmēja Ieva Puzo, konferences uzsaukums aicināja pētniekus dažādu sociālo zinātņu perspektīvās domāt par atraušanos un attālināšanos visdažādākajos veidos – piemēram, no vietām, procesiem un cilvēcisko attiecību saitēm. Tādējādi konferences tēma ieskicē inovatīvu un aktuālu leņķi mobilitātes pētniecībā, īpaši domājot par augsti kvalificēta darbaspēka pārrobežu kustību.

Konferences atklāšanas turpinājumā kultūras ministre Agnese Lāce norādīja: “Sabiedrības pārmaiņas, mainīgās starppersonu un starpgrupu attiecības, identitātes, piederība ir akadēmisko pētījumu virzītājspēks, bet tas vairāk nekā jebkad agrāk arī uzsver nepieciešamību nodrošināt dialogu starp pētniekiem, praktiķiem un politikas veidotājiem. Esmu bijusi visās trīs šajās lomās, un man ir liels gods, ka joprojām varu piedalīties tik intelektuāli stimulējošos forumos kā šī konference.”

Atklāšanas galveno uzrunu sniedza Londonas Metropolitēna universitātes vecākā profesore Luīze Raiena (Louise Ryan), un tās temats bija Tev vajag savu tīklu: Kā augsti kvalificēti bēgļi atjauno savus sociālos tīklus, lai veidotu kultūras kapitālu un atgūtu profesionālo identitāti (You need a network: how highly qualified refugees rebuild social networks to convert cultural capital and reclaim professional identities). Savā lekcijā, kas balstīta ilgstošos pētījumos ar afgāņu bēgļiem Londonā, viņa norādīja uz nepieciešamību uzlabot izpratni par to, kā bēgļi vai pārvietotās personas (resettled persons) var pārvarēt tīkla pārrāvumus jeb saplēstos tīklus (torn nets), apzināt šķēršļus, ar kuriem šie cilvēki saskaras, cenšoties veidot jaunas saiknes jaunās vietās, kā arī apzināt dažādu sociālo saišu lomu, bēgļiem palīdzot atgūt profesionālo identitāti, caur to veidot savu kultūras kapitālu un no jauna aktivizēt karjeru.

Konferences otrā diena bija izsmeļošu prezentāciju un aktīvu diskusiju pilna, satiekoties pētniekiem no dažādu Eiropas valstu institūcijām un pat Dienvidamerikas. Tika apspriests gan digitālais nomadisms, gan ēdiena piegādāšanas kurjeru afektīvās saites, gan ģimenes saišu ietekme uz (ne)vakcinēšanos dažādos migrācijas kontekstos, gan profesionālās un personīgās identitātes dažādu pārrobežu kustību kontekstos. Aktīvo diskusiju dienu ar impromptu uzstāšanos noslēdza tīklu pētnieks Valdis Krebs (projekts (R)E-TIES), dalījās savā industrijas pieredzē un aicināja neaizmirst svarīgu sadarbības principu: “Veidojiet saites, balstoties līdzībās, un gūstiet labumu no atšķirīgā.” (Connect on your similarities, benefit from your differences.)

Konference iezīmēja aktīvu domu apmaiņu, zināšanu pārnesi un ilgstošu nākotnes sadarbību aizmetņus. Tā noslēdzās ar kopīgus starptautisku projektu pieteikumu apspriešanu un sadarbību augstvērtīgu zinātnisko publikāciju sagatavošanā.


Projektu Nr. 5,2.1,1.i.0/2/24/I/CFLA/005 RSU iekšējās un RSU ar LSPA ārējās konsolidācijas grants finansē Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma investīcija un valsts budžets. Projekta (R)E-TIES: mobilitātes un cilvēcisko saišu pārvaldība digitāli piesātinātās pasaulēs Nr. RSU-PAG-2024/1-0017.