Pārlekt uz galveno saturu

Īsumā par studiju kursu

Struktūrvienība: Rehabilitācijas katedra
Kredītpunkti / ECTS:2 / 3
Kursa vadītājs:Edgars Bodnieks
Studiju tips:Nepilna laika, Pilna laika
Līmenis:1. cikla (Bakalaura)
Mērķauditorija:Sabiedrības veselība; Medicīnas pakalpojumi
Valoda:Latviešu
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; Uzturzinātne

Mērķis

Veicināt zināšanu apguvi par pacientu barojuma novērtēšanu stacionārā, prast novērtēt malnutrīcijas riskus un klasificēt smaguma pakāpes. Prast izskaidrot iespējamo barošanas veidu (virtuves ēdiena diētu variācijas, zondes barošanas iespējas un parenterālās barošanas iespējas).

Priekšzināšanas

Anatomija, fizioloģija, patoloģiskā fizioloģija, bioķīmija, uztura mācība.

Rezultāti

Zināšanas

Apgūt zināšanas par metabolisma procesiem noteiktās slimībās. Definēt katabolisma izmaiņas: malnutrīcija, sarkopēnija, kaheksija. Atšķirt enterālos un parenterālos maisījumus, kāarīinterpretēt to īpatnības (sastāvs, iepakojuma veidi, ievades veidi).

Prasmes

Izskaidrot barošanas veidu iespējas un novērtēt priekšrocības notiektās slimnieku grupās - ķirurģijas, terapijas un ITN nodaļās:
1) enterālā barošana – nazogastrāla zonde, PEG, PEJ, operācijas stomas. Prast paskaidrot par zondu aprūpes iespējām;
2) parenterālā barošana: definēt jēdzienu – perifērās vēnas ievade, centrālās vēnas ievade.

Kompetences

Atpazīt un paskaidrot specifisku diētu nozīmi un iespējas noteiktās slimību grupās – iekaisīgās zarnu slimības, aizkuņģa dziedzera slimības, hroniskās aknu un žults ceļu, nieru slimības, mukoviscidoze (plaušu, aizkuņģa dziedzera, aknu, nieru policistoze), vielmaiņas slimības (hemohromatoze, Vilsona slimība, podagra, homocisteinēmija), perioperatīvajā periodā.

Plānojums

Plānošanas periods:2024. gada rudens semestris
Studiju programmaStudiju semestrisProgrammas līmenisStudiju kursa kategorijaDocētājiGrafiks
Uzturs, RFUN7BakalaursIerobežota izvēle
Plānošanas periods:2025. gada pavasara semestris
Studiju programmaStudiju semestrisProgrammas līmenisStudiju kursa kategorijaDocētājiGrafiks
Uzturs, RFU6BakalaursIerobežota izvēle
Uzturs, RFUN6BakalaursIerobežota izvēle