Uzturs
Programma sagatavo konkurētspējīgus uztura speciālistus profesionālai darbībai sfērās, kas saistītas ar uzturu, veselības uzlabošanu un nostiprināšanu, kā arī slimību profilaksē un ārstēšanā.
Īsumā par programmu
veselības aprūpe
akreditēta līdz
profesionālais bakalaura grāds veselības aprūpē un uztura speciālista kvalifikācija
4,5 gadi *
9.00–18.00
C., Pk. 9.00–19.00*
12 budžeta
36 maksas
32 maksas*
3300 EUR/gadā*
*Nepilna laika studijas
Studiju saturs un metodes
Studiju saturs
Mūsu studiju programmas rezultāti atbilst Latvijas uztura speciālista profesijas standartā aprakstītajām zināšanām, prasmēm un kompetencēm. Tie formulēti atbilstoši Eiropas kvalifikācijas ietvarstruktūras piektā līmeņa studijām noteiktajiem studiju rezultātiem, kā arī veidoti saskaņā ar Eiropas Uztura speciālistu federācijas standartiem un rekomendācijām. Studējošo noslodze studiju programmas apguvei atbilst 40 akadēmisko stundu darbam par vienu kredītpunktu. Apgūstamā prakse (organizācija un vadīšana, prakses uzdevumu formulēšana, instrukciju un norādījumu pieejamība) ir ciešā un saturiskā saistībā ar programmā apgūstamo teorētisko daļu.
- 1. studiju gads
Pamatā ievads specialitātē, apgūstot teorētiskos pamata kursus, medicīnas pamatdisciplīnas – anatomiju, fizioloģiju, histoloģiju, bioloģiju / ģenētiku, kā arī plašāku kontekstu, kas nākotnē būs svarīgs tev kā uztura speciālistam – filozofiju, psiholoģiju un valodas.
- 2. studiju gads
Apgūstama bioķīmija, mikrobioloģija, pārtikas ķīmija, patoloģiskā fizioloģija, farmakoloģija, propedeitika un iekšķīgo slimību pamati, sabiedrības veselība un epidemioloģija, sporta pedagoģija un saskarsmes psiholoģija, veicams pētnieciskais darbs pārtikas ķīmijā. Savas profesionālās prasmes varēsi nostiprināt praksē. Tā būs novērojumu prakse Veselības ministrijā un zinātniski pētnieciskajā institūtā Bior, kur varēsi iepazīties ar uzturpolitikas virzieniem un iespējām, ko nodrošina šis lielākais zinātniski pētnieciskais institūts pārtikas nozarē Latvijā.
- 3. studiju gads
Priekšmetu cikli universitātes klīnikās – ķirurģiskās slimības, toksikoloģija un parenterālā barošana, infekcijas slimības, psihiatrija un narkoloģija, sievietes veselība un uzturs, uztura gatavošanas tehnoloģija praksē – pārtikas produktu ražošana, pārtikas piedevas un kvalitāte.
- 4. studiju gads
Apgūstama uzturpolitika un pārtikas likumdošana, uztura bagātinātāji, pedagoģija, kā arī bakalaura darba izstrāde un klīniskā prakse ārstniecības iestādēs, slimnīcās vai rehabilitācijas centros – Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, Nacionālajā rehabilitācijas centrā Vaivari, kūrorta rehabilitācijas centrā Jaunķemeri, Rīgas Veselības centrā.
- Apgūstamie studiju kursi
Studiju programmas Uzturs galvenās prakses vietas
- Latvijas Republikas Veselības ministrija
- Nacionālais rehabilitācijas centrs Vaivari
- Sanare – KRC Jaunķemeri
- Bērnu klīniskā universitātes slimnīca
- Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts Bior
- Rīgas Veselības centrs
- Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca
Pēc studiju programmas apguves būsi ieguvis vispusīgas un specializētas zināšanas uztura terapijā un izpratni, kas tev ļaus aprakstīt un izskaidrot medicīniskās un uztura terapijas koncepcijas, kas attiecas uz uztura speciālista praksi, un salīdzināt un novērtēt uztura terapijas attīstības vēsturi un mūsdienu jaunākos sasniegumus tajā.
Studiju metodes
Studiju programmas apguves rezultātā pratīsi novērtēt pacientu un klientu veselības stāvokli savas kompetences ietvaros, izstrādāt un realizēt uztura terapijas plānu saskaņā ar profesionālās ētikas prasībām, strādājot patstāvīgi vai multiprofesionālas komandas sastāvā. Izvēloties metodes darbā ar dažādām klientu/pacientu grupām, piemērot uz pierādījumiem balstīto praksi uztura terapijā. Pratīsi veikt ar uzturu un pārtiku saistītus pētījumus, plānošanu un analīzi, izmantojot zināšanas ēdināšanas organizēšanai rehabilitācijas centros, bērnudārzos, skolās, stacionāros un pansionātos. Varēsi novērtēt uztura terapijas izmantošanas efektivitāti klientu / pacientu veselības nostiprināšanā un uzlabošanā, un pamatot izdarītos lēmumus, kā arī patstāvīgi virzīt savu kompetenču pilnveidi un tālāku mācīšanos.
Kompetences, ko studiju programmas apguves rezultātā būsi ieguvis, ir patstāvīgi vai multiprofesionālas / interdisciplināras komandas sastāvā pielietot uztura terapijas medicīnisko tehnoloģiju, atbilstoši konkrētajai situācijai un klientu / pacientu vajadzībām. Atbilstīgi konkrētai situācijai un klienta / pacienta vajadzībām pielietot apgūtās teorijas, uztura terapijas metodes / intervences un tehnikas, nepieciešamības gadījumā izstrādāt jaunas pieejas. Pratīsi plānot un veikt pētījumus uztura terapijā, praksē īstenot ētisko atbildību, izprotot savas darbības iespējamo ietekmi uz indivīdu, grupu un pat sabiedrību, patstāvīgi formulēt un kritiski analizēt profesionālās problēmas, argumentēti izskaidrot un diskutēt par uztura terapiju gan ar nozares speciālistiem, gan plašāku auditoriju.
Studiju norises vietas
- Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrs
Modernā mācību virtuvē studenti praktiski apgūst veselīga uztura gatavošanas pamatus. - Saskaņā ar Rīgas Stradiņa universitātes un Latvijas Lauksaimniecības universitātes sadarbības līgumu trešajā studiju gadā vienu dienu nedēļā studenti mācās LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes korpusā.
Darba iespējas pēc studijām
Mūsu programmas sagatavotie speciālisti spēj efektīvi strādāt rehabilitācijas un veselības aprūpes vidē. Zināšanu un prasmju bāze nodrošina iespēju strādāt ar paaugstinātu atbildību un kompetenci pacienta / klienta veselības veicināšanas garantēšanā. Rezultāts ir kvalificēti uztura speciālisti ar medicīnā un uzturzinātnē integrētām zināšanām un prasmēm, kas ir nepieciešamas, lai spētu kvalitatīvi un efektīvi strādāt indivīda un sabiedrības labā mūsdienās, kad uzturs ieņem arvien nozīmīgāku vietu diskusijās par cilvēka veselību un labsajūtu mūža garumā.
Uztura speciālista profesionālā nodarbinātība ir skaidri noteikta veselības aprūpes vidē, kur uztura speciālists definēts kā ārstniecības persona, funkcionālais speciālists, kura manipulācija tiek apmaksāta no veselības aprūpes budžeta tad, ja tiek veikta multiprofesionāla komandas darba ietvaros.
Mūsu absolventi ir pieprasīti darba tirgū, ko var skaidrot ar mūsdienu tendencēm veselības aprūpē. Pēc Veselības ministrijas datiem, studiju programmas absolventu skaits ir mazāks nekā pieprasījums pēc uztira speciālistiem. Darba devēju atsauksmes ir ļoti pozitīvas, novērtējot absolventu zināšanas, un prasmes plašā kompetenču lokā – pārtikas ražošana, uzraudzība, veselības aprūpe, izglītība, valsts pārvalde. Mūsu darba devēji tiek regulāri aptaujāti un ir iesaistīti gan studiju programmas Kvalitātes padomes darbā, gan bakalaura darbu vadīšanā un darbu aizstāvēšanas komisijās. Saskaņā ar Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas (www.ldusa.lv) sniegtajiem datiem RSU studiju programmas Uzturs absolventi ir nodarbināti privātpraksēs, kā arī veselības aprūpes, sociālās aprūpes un ar uzturpolitiku un uzturzinātni saistītās institūcijās, piemēram, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts Bior, Latvijas Republikas Veselības ministrija, Slimību profilakses un kontroles centrs, Olimpiskā sporta komiteja u. c. Arī ārstniecības un rehabilitācijas iestādēs – Veselības centrs Vivendi, SIA Klīnika EGV, SIA Kosmetoloģijas koledža, Medicīnas sabiedrība ARS, P. Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca, Āgenskalna klīnika, Veselības centrs 4, rehabilitācijas centrs Līgatne, rehabilitācijas centrs Krimulda, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, Vidzemes slimnīca, Jūrmalas sociālās aprūpes centrs un citur, piemēram, sporta centros sporta klubs L-Studia, sporta klubs Fitland, SIA Figura Line, fitnesa klubs Sportima u. c.
Absolventi un docētāji, darbojoties Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijā un Uztura padomes darbā, aktīvi piedalās likumdošanas procesā.
Notiek sadarbība ar daudzām sabiedriskām organizācijām: Ārstu biedrību Slow food (www.slowfood.lv), celiakijas, osteoporozes, diabēta pacientu un onkoloģisko pacientu atbalsta biedrībām un Vecāku kustību. Programmas absolventi piedalās starptautiskajā uztura dienā Nutrition day (www.nutritionday.org), lai novērtētu malnutrīcijas izplatību Latvijas slimnīcās. Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija un Latvijas uzturzinātnes speciālistu biedrība ir iestājušās starptautiskajā uztura speciālistu asociācijā European Federation of the Associations of Dietitian (EFAD, www.efad.org).
Uzņemšanas prasības
- Obligātās prasības
- Vidējā izglītība
- CE sertifikāts latviešu valodā
- CE sertifikāts svešvalodā vai starptautiskas testēšanas institūcijas pārbaudījuma dokuments
- CE sertifikāts matemātikā
- Gada atzīme ķīmijā vai bioloģijā, vai dabaszinībās
- Dokumenti, kas jāiesniedz
- Jāaizpilda pieteikums elektroniskajā Uzņemšanas sistēmā https://uznemsana.rsu.lv un jāpievieno sekojoši dokumentu elektroniskie faili / datnes:
- Pase (datu lapa) vai personas apliecība (eID abas puses)
- Fotogrāfija (studējošā apliecībai)
- Atestāts, kas apliecina vispārējās vidējās izglītības iegūšanu
- Atestāta par vispārējo vidējo izglītību pielikums Sekmju izraksts (abas puses), kurā reflektantam, kurš vispārējo vidējo izglītību ir ieguvis laikposmā no 1997. / 98. mācību gada līdz tekošajam uzņemšanas periodam, sekmju izrakstā obligāto un izvēlēto pamatpriekšmetu vērtējums ir vismaz 4 balles 10 ballu sistēmā (atzīmes specializētajos kursos netiek ņemtas vērā)
- Centralizēto eksāmenu (turpmāk – CE) sertifikāti, kas minēti augstāk
- Dokuments, kas apliecina dokumentu reģistrēšanas pakalpojuma apmaksu
- Ja kādā no iesniedzamajiem dokumentiem ir cits personas uzvārds un / vai vārds un / vai personas kods nekā pasē, tad jāuzrāda arī dokuments, kas apliecina personas datu maiņu
- Par iestāšanās dokumentu reģistrēšanu nav jāmaksā bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem. Bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem jāuzrāda normatīvajos aktos noteiktā kārtībā izsniegta apliecība sociālo garantiju nodrošināšanai, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai
- Ja reflektants izglītības dokumentu vai akadēmisko grādu ir ieguvis ārvalstīs (izņemot Igaunijā un Lietuvā), iesniegumam pievieno Akadēmiskās informācijas centra izziņu par to, kādam Latvijā piešķirtam izglītības dokumentam vai akadēmiskajam grādam atbilst ārvalstīs iegūtais izglītības dokuments vai grāds
- Vērtēšanas kritēriji
Studiju programmas Uzturs reflektantus imatrikulē saskaņā ar konkursa rezultātiem, ko veido CE vērtējumi matemātikā, latviešu valodā, svešvalodā un gada atzīme ķīmijā vai bioloģijā, vai dabaszinībās.
Uzņemšanas rezultātu kopvērtējumu 100% sastāda:- 40% no kopējā vērtējuma ietekmē CE vērtējums Matemātikā,
- 20% no kopējā vērtējuma ietekmē CE vērtējums Latviešu valodā,
- 20% no kopējā vērtējuma ietekmē CE vērtējums svešvalodā vai starptautiskas testēšanas institūcijas pārbaudījuma vērtējums svešvalodā,
- 20% no kopējā vērtējuma ietekmē gada atzīme Ķīmijā vai Bioloģijā, vai Dabaszinībās.
Reflektantiem, kuri vidējo vispārējo izglītību ir ieguvuši pēc Valsts izglītības satura centra (VISC) īstenotā projekta “Kompetenču pieeja mācību saturā” (Skola 2030), konkursa rezultātu sastāda valsts pārbaudes darbu rezultāti šādos izglītības apguves līmeņos:
- Augstākais līmenis (reizina ar koeficientu 1.0)
- Optimālais līmenis (reizina ar koeficientu 0.75)
- Vispārīgais līmenis (reizina ar koeficientu 0.5)
Vienādu vērtējumu gadījumā priekšroku dod personām, kurām ir augstāks vērtējums CE latviešu valodā.
Papildu punkti pie kopējā konkursa rezultāta tiek piešķirti par godalgotu vietu iegūšanu (1.–3. vieta):
- Latvijas Republikas (nacionālajās) mācību priekšmetu olimpiādēs – 2 punkti,
- Starptautiskajās mācību priekšmetu olimpiādēs – 4 punkti,
- Latvijas (nacionālie) skolēnu zinātniski pētnieciskie darbi dabaszinātņu, medicīnas vai veselības zinātņu sekcijā – 1 punkts,
- Starptautiskie skolēnu zinātniski pētnieciskie darbi dabaszinātņu, medicīnas vai veselības zinātņu sekcijā – 2 punkti.
Ko studēt tālāk
Studijas iespējams turpināt RSU maģistra studiju programmās.