Pārlekt uz galveno saturu

Īsumā par studiju kursu

Struktūrvienība: Rehabilitācijas katedra
Kredītpunkti / ECTS:2 / 3
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju tips:Nepilna laika, Pilna laika
Līmenis:1. cikla (Bakalaura)
Mērķauditorija:Sabiedrības veselība
Valoda:Latviešu
Studiju kursa aprakstsPilns apraksts, Nepilna laika, Pilna laika
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna

Mērķis

Apgūstot kursu studenti iegūst padziļinātu izpratni un zināšanas par aptaukošanos un tās ārstēšanu. Kursa nozīmību nosaka straujais aptaukošanās pieaugums Latvijā pēdējos gados. Viens no kursa galvenajiem mērķiem ir dot zināšanas par aptaukošanās etioloģiju, aptaukošanās klasifikāciju, metabolo sindromu, aptaukošanās ietekmi uz veselību un dzīvildzi. Īpaši uzsvērta kā ļoti nozīmīga šobrīd Latvijā bērnu un pusaudžu aptaukošanās. Tiek izklāstītas aptaukošanās ārstēšanas metodes (uztura terapija, alternatīvās diētas, medikamentozā un ķirurģiskā ārstēšana), kā arī Latvijas Diētas ārstu asociācijas izstrādātie ieteikumi aptaukošanās ārstēšanā.

Priekšzināšanas

Anatomijā, normālajā fizioloģijā.

Rezultāti

Zināšanas

Apgūstot kursu studenti spēj formulēt un izskaidrot aptaukošanās riska faktorus, sniegt piemērus, kuru slimību attīstībā noteicošais faktors ir aptaukošanās un liekais svars. Sniegt skaidras prezentācijas par svaru samazinošām diētām.
• izvērtēt uzturu kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru;
• interpretēt nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijas un fizisko aktivitāšu nozīmi liekā svara un aptaukošanās attīstībā, kā arī tā samazināšanā. Tiks arī dota izpratne par nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijām un fizisko aktivitāšu nozīmi liekā svara un aptaukošanās attīstībā, kā arī tā samazināšanā. Tiks arī izprasti un izskaidroti metabolā sindroma veidošanās mehānismi.

Prasmes

Kursa apguves gaitā studenti prot analizēt ēdienkarti, ņemot vērā veselīga uztura ieteikumus veselam indivīdam un indivīdam ar lieko svaru, ņemot verā vecumu, dzimumu un fizisko aktivitāšu koefiecientu. Studenti arī iegūs pārliecinošas zināšanas par veselīgu uzturu un tā pielietojumu.

Kompetences

Studenti pārzinās pārtikas produktu sastāvu un to enerģētisko vērtību, ieteicamāko produktu klāstu svaru samazinošām diētām.

Plānojums

Plānošanas periods:2024. gada rudens semestris
Studiju programmaStudiju semestrisProgrammas līmenisStudiju kursa kategorijaDocētājiGrafiks
Uzturs, RFUN7BakalaursIerobežota izvēleLolita Vija Neimane
Plānošanas periods:2025. gada pavasara semestris
Studiju programmaStudiju semestrisProgrammas līmenisStudiju kursa kategorijaDocētājiGrafiks
Uzturs, RFU6BakalaursIerobežota izvēle
Uzturs, RFUN6BakalaursIerobežota izvēle