Bērnu un pusaudžu uzturs (LU_006)
Īsumā par studiju kursu
Rezultāti
1.Izprot bērna vecuma periodus, kā arī orientēsies galvenajās īpatnībās un riska faktoros saistībā ar uzturvielu prasībām katrā vecuma periodā.
2. Zina bērna fiziskās attīstības un barojuma izvērtēšanas principus.
3. Izprot bērna kuņģa zarna trakta uzbūves īpatnības un faktorus, kas ietekmē uztura izvēli un ēdienkartes sastādīšanu.
4. Izprot ēdienkartes sastādīšanas pamatprincipus grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā, kā arī zīdīšanas veicināšanas iespējas, zīdaiņa ēdināšanas principus, krūts piena aizstājēju lietošanu.
5. Izprot mazbērna, bērnu un pusaudžu ēdināšanas principus, kā arī uztura normatīvus ēdienkaršu sastādīšanai.
6. Izprot prasības ēdienkartes sastādīšanai bērniem ar dažādām kursā aplūkotajām slimībām.
7. Zina un izprot dažādu slimību izpausmes bērnu vecumā un uztura nozīmi to ārstēšanā un prevencijā
1. Patstāvīgi un/vai komandā sastāda vesela bērna ēdienkarti un novērtē tās uztura vērtību.
2. Patstāvīgi un/vai komandā sastāda bērna ēdienkarti dažādu patoloģiju gadījumā un novērtē tās uztura vērtību.
3. Novērtē mikronutrientu un makronutrientu trūksmes radītos simptomus bērniem un pusaudžiem.
1. Patstāvīgi un atbildīgi integrē zināšanas par pediatriskām slimībām ar uztura terapiju; spēj izvēlēties, kā arī diskutē un kritiski izvērtē dažādu uztura veidu izvēli bērnu slimību gadījumos.
2. Spēj veicināt uztura zinātnes nozares aktuālu, kompleksu pētniecības problēmu kritisku analīzi un izvērtēšanu.
Plānojums
Studiju programma | Studiju semestris | Programmas līmenis | Studiju kursa kategorija | Docētāji | Grafiks |
---|---|---|---|---|---|
Uzturzinātne, UM | 2 | Maģistrs | Obligāts |