Uzturs sportā (LSPA_323)
Īsumā par studiju kursu
Mērķis
Apgūt zināšanas par sportistu uzturu, veidot izpratni par pareizā uztura izvēli pie dažādām sportiskajām/fiziskām aktivitātēm un to ietekmējošiem faktoriem. Apgūt zināšanas par ēdienkartes izveidošanu dažāda ranga un vecuma/dzimuma sportistiem, uztura bagātinātāju droša lietošana sportā.
Priekšzināšanas
Bakalaura līmeņa zināšanas cilvēka anatomijā, normālajā un patoloģiskajā fizioloģijā, bioķīmijā, pamazināšanas uzturmācībā.
Rezultāti
Aprakstīt uzturvielu ķīmisko uzbūvi un ietekmi uz sportistu veselību; raksturo un salīdzina uzturu pie dažādām fiziskajām/sporta aktivitātēm; zin uztura bagātinātāju ietekmi uz sportiskajiem rezultātiem; apraksta sportista uzturu atkarībā no vecuma, dzimuma, fiziskām īpašībām un citiem saistītiem faktoriem; raksturo ēšanas traucējumu etioloģiju, patoģenēzi un simptomātiku sportā; izprot multiprofesionālo pieeju terapijā sportā.
Analizē uzturu, kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru; interpretē nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijas atkarībā no fiziskās slodzes; aprēķinā nepieciešamā šķidruma daudzumu atbilstoši vecumam un sporta/fiziskas aktivitātes veidam; pamato pareiza uztura izvēli sportista ēdienkartē pirmssacensību, sacensību, pēcsacensību periodā; aprēķina un sagatavo sporta veidam atbilstošu uzturvielu plānojumu; atšķir uzturvielu nepieciešamību sportistiem dažādās vecuma/dzimuma/veselības stāvokļu grupās.
Izprot dažādu sporta veidu slodzes, nepieciešamo enerģijas daudzumu, ko sniedz uzturs; spēj atrast informāciju par aizliegtajām vielām sportā; pielāgo uztura stratēģiju pie fiziskām/sporta aktivitātēm dažādām vecuma/dzimuma grupām.