RSU pievienojas zināšanu un inovāciju kopienai "EIT Food"
Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūts (European Institute of Innovation and Technology, EIT) palīdz uzņēmumiem, izglītības un pētniecības iestādēm sadarboties, lai radītu inovācijai un uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi Eiropā. EIT Food ir viena no šā institūta zināšanu un inovāciju kopienām, kas veicina inovācijas pārtikas industrijā. EIT Food kontaktpunkta Latvijā aktivitātes organizē RTU Dizaina fabrika sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), Latvijas Lauksaimniecības universitāti, Pārtikas un veterināro dienestu un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu BIOR.
EIT Food aktivitātes vērstas uz atbalstu jaunu ideju komercializācijai, nodrošinot apmācības, mentoringu, koučingu, agrīnu inkubāciju, akcelerāciju un palīdzību prototipēšanā. Būtiska ir arī industrijas, jaunuzņēmumu un zinātnieku sadarbības stiprināšana.
Iestāšanās kopienā RSU paver vairākas iespējas, piemēram, RSU studenti var piedalīties dažādos konkursos un programmās, kā arī atrast sev prakses vietu. Pašlaik ir aktuāli divi piedāvājumi.
Jaunuzņēmumu konkurss Innovation Prize
Līdz 12. maijam notiek pieteikšanās Inovāciju balvai (Innovation Prize) – jauno ideju/ jaunuzņēmēju konkursam. Aicina ideju autorus un jaunuzņēmumus piedalīties konkursā, piesakot idejas, kas radīs pievienoto vērtību pārtikas nozarei, sākot no ražošanas optimizācijas risinājumiem, jauna iepakojuma, pārtikas piedevām līdz produktu līnijām. Visiem konkursa dalībniekiem būs iespēja piedalīties Demo dienā Baltijas lielākā pārtikas industrijas izstādē Riga Food 2019, kas no 4. līdz 7. septembrim notiks starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, un prezentēt savu risinājumu plašai publikai. Divi no dalībniekiem saņems grantu – pirmās vietas ieguvējam tie būs 10 000 eiro, bet otrās vietas ieguvējam – 5000 eiro. Iegūt papildu informāciju un pieteikties dalībai iespējams mājaslapā.
Studentu prakses iespējas
Studentiem ir iespēja pretendēt uz apmaksātu praksi vadošajos Eiropas uzņēmumos, piesakoties līdz 13. maijam RIS Fellowships Internship vai RIS Talents programmā. RIS Fellowships Internship aicināti pieteikties maģistrantūras studenti, bet RIS Talents – doktorantūras studenti, kuri vēlas gūt pieredzi starptautiskos uzņēmumos pārtikas industrijā. Prakse ilgs trīs līdz sešus mēnešus no jūlija līdz decembrim.
Maģistrantūras studenti dalībai RIS Fellowships Internship saņems 1350 eiro lielu ikmēneša stipendiju, bet doktoranti dalībai RIS Talents – 2000 eiro ikmēneša stipendiju. Studenti tiks izvēlēti konkursa kārtībā.
EIT tika izveidots 2008. gadā. EIT ir unikāla ES iniciatīva – vienīgā, kas pilnībā apvieno uzņēmējdarbību, izglītību un pētniecību. Institūts visā Eiropā atbalsta dinamiskas partnerības attīstību vadošo universitāšu, pētniecisko laboratoriju un uzņēmumu starpā. Tās dēvē par inovāciju kopienām, un katra no tām velta uzmanību konkrētai globāla mēroga problēmai.
Pirmās sešas inovāciju kopienas strādā, lai mazinātu klimata pārmaiņas un pielāgotos tām (EIT Climate-KIC), paātrinātu digitālo pārveidi (EIT Digital), radītu ilgtspējīgus enerģijas avotus un palielinātu to piedāvājumu (EIT InnoEnergy), nodrošinātu ilgtspējīgu un veselīgāku pārtiku (EIT Food), atbalstītu veselīgāku un ilgāku dzīvi (EIT Health) un efektīvi, droši un ilgtspējīgi pārvaldītu mūsu planētas izejvielas (EIT RawMaterials). Kopā ar vadošajiem partneriem viņi piedāvā plašu inovāciju un uzņēmējdarbības pasākumu klāstu.