Pārlekt uz galveno saturu
Sociālais darbs
Studentiem
Darbiniekiem
Skolēniem

Innovators’ Valley sadarbībā ar organizācijām no Latvijas un Ukrainas īsteno projektu Open Kitchen – sociālā restorāna izveidi, kura galvenais mērķis ir vienot cilvēkus ar un bez funkcionālajiem traucējumiem, proti, restorānā būtu universāls dizains, kas pieejams ikvienam darbiniekam un apmeklētājam.

No 9. līdz 15. decembrim mazā Lietuvas ciematā Antalieptē norisinājās pilotprojekta izstrāde, kurā piedalījās Ukrainas, Lietuvas un Latvijas jaunieši gan ar invaliditāti, gan bez, kuru vidū bija arī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) sociālā darba 1. un 2. kursa studenti Laima Smilškalne, Markuss Veselis un Liene Ratniece.

Jaunieši galvenokārt uzturējās vienā no Innovators’ Valley ēkām, taču pusdienošana notika netālu esošajā klosterī. Bija arī iespēja doties apskatīt pašu ciematu, baznīcu un bijušo skolas ēku, kurā ir izveidota kokapstrādes darbnīca. Projekta pirmajās dienās jaunieši iesaistījās iepazīšanās un saliedēšanās aktivitātēs, kuru laikā sadalījās trīs grupās, lai strādātu pie galvenā uzdevuma – sociālā restorāna idejas – un noslēgumā modelētu restorāna atvēršanu.

Dalībnieki sadalījās mārketinga, interjera dizaina un ēdiena gatavošanas grupā. Ēdiena gatavošanas grupa izdomāja ēdienkarti, kuras īpašais elements bija katra ēdiena noformēšana iesaistīto valstu (Latvija, Lietuva, Ukraina) karogu krāsās. Piemēram, Latvijas karogu simbolizēja dzērveņu ķīselis ar rīsu un putukrējuma krēmu. Restorāna modelēšanas dienā jaunieši paši gatavoja šos ēdienus, kurus baudīja uzaicinātie viesi.

Mārketinga grupa strādāja pie Open Kitchen logo izstrādes, Facebook konta izveides un publikācijām, lai iepazīstinātu cilvēkus ar projektā notiekošo, kā arī vizuāli noformēja ēdienkarti. Jaunieši ģenerēja idejas par to, kādam jābūt restorānam, proti, apkopoja idejas par to, ka ir svarīga telpu atmosfēra, personāla attieksme, lai tiktu izmantota bioloģiskā pārtika, ekoloģiskie materiāli utt. Jaunieši, kuri bija atbildīgi par interjera dizainu, paši veidoja koka galdus, koka salvešu turētājus un paplātes.

No sociālā darba perspektīvas bija vērtīgi iesaistīties mārketinga grupā, strādājot pie ēdienkartes vizuālās noformēšanas, ko darīja arī Markuss un Liene, jo varēja uzzināt par universālu dizainu rakstībā un tekstos: kā atvieglot lasīšanu cilvēkiem ar redzes traucējumiem, izmantojot pēc iespējas vienkāršākus un salasāmākus šriftus, krāsas. Jauniešiem radās ideja izveidot arī audio ēdienkarti trīs valodās, kurai iespējams piekļūt ar QR kodu. Papildu tradicionālai un audio ēdienkartei tika izveidota bilžu ēdienkarte, kurā uzsvars ir ēdiena attēlam, nevis nosaukumam, lai atvieglotu izvēli cilvēkam ar lasīšanas grūtībām.

Kad pienāca laiks uzņemt viesus, prezentēt restorāna ideju un pagatavotos ēdienus, visi iesaistījās, lai vakars būtu izdevies un viesi apmierināti – saliedētība bija jūtama.

Katra diena projektā iesākās ar pārrunām par iepriekšējo dienu lielā aplī, kurā ikviens drīkstēja paust domas. Kad restorāna ideja bija prezentēta un viesi uzņemti, nākamajā dienā, kas arī bija pēdējā dienā pirms atvadīšanās, visi bija gandarīti par padarīto un mazliet skumīgi, ka jāatvadās.

Tā kā projektā iesaistījās arī jaunieši ar invaliditāti, vairāki projekta dalībnieki atzina, ka viņiem ir mainījies viedoklis par vidi, kurā dzīvojam, jo kādam tā ir pieejama, taču kādam ne. Arī dzīvojot kopā ar jauniešiem, kuriem ir garīgās attīstības traucējumi, ir nācies paskatīties uz pasauli citādāk, saprotot, ka būtībā katrs ikdienā dzīvo savā burbulī, neiedziļinoties, kādi šķēršļi dzīvē ir citiem.

Sociālā darba studentiem šī bija vērtīga pieredze, lai apdomātu, ar kādām mērķa grupām varētu strādāt nākotnē, kā arī pieredzētu, kā tiek veidots sociālais pakalpojums

un kā tiek likti pamata ķieģelīši kādam nozīmīgam projektam. Šīs nedēļas laikā tika izdarīts ļoti daudz, taču šis ir tikai pirmais solis – nozīmīgs un nepieciešams, lai atbalstītu cilvēkus ar funkcionālajiem traucējumiem un veicinātu izpratni sabiedrībā.

Raksta autore: bakalaura studiju programmas Sociālais darbs 2. kursa
pilna laika klātienes studente Liene Ratniece