.
Ievads uzturmācībā
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:26.08.2024 15:57:45
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_300 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.67 | ECTS: | 4.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | Rehabilitācija; Ārstniecība | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Ilze Priedīte | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Rehabilitācijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, suukrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 10 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 20 | ||||
Nodarbības (skaits) | 7 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 28 | ||||
Kopā kontaktstundas | 48 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 10 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 20 | ||||
Nodarbības (skaits) | 7 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 28 | ||||
Kopā kontaktstundas | 48 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Nav nepieciešamas. | ||||||||
Mērķis: | Kursa mērķis ir veidot izpratni par uztura speciālista profesiju (profesijas standartu, uztura speciālista konsultācijas būtību, profesionālās kvalifikācijas pilnveidošanu), attīstīt prasmi meklēt uz pierādījumiem balstītu informāciju, kā arī apgūt atsevišķas uztura speciālista profesijā nepieciešamās zināšanas (izprast malnutrīcijas diagnozi) un praktiskās iemaņas (lietot bioimpedances metodi, ādas kroku kaliperu, lietot malnutrīcijas skrīningu). | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Uztura speciālista profesija (uztura speciālista loma starpdisciplinārā komandā, profesijas standartā noteiktie pienākumi un uzdevumi, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija, uztura speciālista ētikas kodekss, uztura speciālista sertifikācija). | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
2 | Uztura speciālista konsultācija (mērķis, paredzamie rezultāti, indikācijas, kontrindikācijas, iespējamās komplikācijas, procedūras norise, uztura speciālista konsultāciju protokoli) | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
3 | Profesionālās kvalifikācijas uzlabošanas un pilnveidošanas iespējas (E-visit) | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
4 | Zinātnisko pierādījumu hierarhija (metaanalīzes, sistemātiskie pārskati, randomizēti kontrolētie pētījumi, kohortu pētījumi, u.c.) | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
5 | Zinātnisku publikāciju analīze | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Metaanalīze (būtība, metodes, rezultātu atspoguļošana) | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
7 | Metaanalīzes rezultātu interpretācija | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
8 | Uz pierādījumiem balstītas informācijas meklēšanas iespējas dažādos resursos (LDUSA, PENnutrition, ESPEN, MEDscape, EFAD, Pubmed) | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
9 | Uz pierādījumiem balstītas informācijas meklēšana | Nodarbības | 1.00 | datorklase | |||||
10 | Uzstāšanās ar ziņojumu par pētnieciskā darba procesu un rezultātiem | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
11 | Ķermeņa kompozīcijas noteikšana ar bioimpedances metodi (metodes būtība, indikācijas, kontrindikācijas, precizitāti ietekmējošie faktori, priekšrocības, trūkumi, mērījumu rezultātu interpretācija) | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
12 | Zemādas taukaudu stāvokļa novērtējums ar ādas kroku kaliperu (metodes būtība, indikācijas, kontrindikācijas, precizitāti ietekmējošie faktori, priekšrocības, trūkumi, mērījumu rezultātu interpretācija) | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
13 | Ķermeņa kompozīcijas noteikšana ar bioimpedances metodi | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
14 | Zemādas taukaudu stāvokļa novērtējums ar ādas kroku kaliperu | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
15 | Pamatvielmaiņas noteikšana pieaugušajiem un bērniem | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
16 | Malnutrīcijas novērtējums (malnutrīcijas definīcija, malnutrīcijas veidi (nepietiekams uzturs, ar mikroelementiem saistīta malnutrīcija, liekais svars, aptaukošanās un ar uzturu saistītas neinfekcijas slimības), malnutrīcijas skrīninga rīki un to pielietojums, malnutrīcijas diagnozes fenotipiskie un etioloģiskie kritēriji) | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
17 | Malnutrīcijas novērtēšana | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Uztura speciālista profesija (uztura speciālista loma starpdisciplinārā komandā, profesijas standartā noteiktie pienākumi un uzdevumi, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija, uztura speciālista ētikas kodekss, uztura speciālista sertifikācija). | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
2 | Uztura speciālista konsultācija (mērķis, paredzamie rezultāti, indikācijas, kontrindikācijas, iespējamās komplikācijas, procedūras norise, uztura speciālista konsultāciju protokoli) | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
3 | Profesionālās kvalifikācijas uzlabošanas un pilnveidošanas iespējas (E-visit) | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
4 | Zinātnisko pierādījumu hierarhija (metaanalīzes, sistemātiskie pārskati, randomizēti kontrolētie pētījumi, kohortu pētījumi, u.c.) | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
5 | Zinātnisku publikāciju analīze | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Metaanalīze (būtība, metodes, rezultātu atspoguļošana) | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
7 | Metaanalīzes rezultātu interpretācija | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
8 | Uz pierādījumiem balstītas informācijas meklēšanas iespējas dažādos resursos (LDUSA, PENnutrition, ESPEN, MEDscape, EFAD, Pubmed) | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
9 | Uz pierādījumiem balstītas informācijas meklēšana | Nodarbības | 1.00 | datorklase | |||||
10 | Uzstāšanās ar ziņojumu par pētnieciskā darba procesu un rezultātiem | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
11 | Ķermeņa kompozīcijas noteikšana ar bioimpedances metodi (metodes būtība, indikācijas, kontrindikācijas, precizitāti ietekmējošie faktori, priekšrocības, trūkumi, mērījumu rezultātu interpretācija) | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
12 | Zemādas taukaudu stāvokļa novērtējums ar ādas kroku kaliperu (metodes būtība, indikācijas, kontrindikācijas, precizitāti ietekmējošie faktori, priekšrocības, trūkumi, mērījumu rezultātu interpretācija) | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
13 | Ķermeņa kompozīcijas noteikšana ar bioimpedances metodi | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
14 | Zemādas taukaudu stāvokļa novērtējums ar ādas kroku kaliperu | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
15 | Pamatvielmaiņas noteikšana pieaugušajiem un bērniem | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
16 | Malnutrīcijas novērtējums (malnutrīcijas definīcija, malnutrīcijas veidi (nepietiekams uzturs, ar mikroelementiem saistīta malnutrīcija, liekais svars, aptaukošanās un ar uzturu saistītas neinfekcijas slimības), malnutrīcijas skrīninga rīki un to pielietojums, malnutrīcijas diagnozes fenotipiskie un etioloģiskie kritēriji) | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
17 | Malnutrīcijas novērtēšana | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | 1. Zinātnisku publikāciju analīze. 2. Metaanalīzes rezultātu interpretācija. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Lekciju un nodarbību apmeklējums ir obligāts. Pie eksāmena tiek pielaisti tikai tie studenti, kuri saņēmuši sekmīgu vērtējumu katrā no nodarbībām. Gala atzīmi par studiju kursu veido visu nodarbību vidējais aritmētiskais vērtējums (50%) un eksāmens (50%). | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | 1. Izprot uztura speciālista profesijas standartu un uztura speciālista konsultācijas būtību. 2. Izprot profesionālās kvalifikācijas uzlabošanas un pilnveidošanas iespējas. 3. Izprot Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu asociācijas darbības principus. 4. Izprot zinātnisko pierādījumu hierarhiju. 5. Izprot malnutrīcijas diagnozi un tās novērtēšanas metodes. 6. Izprot pamatvielmaiņas noteikšanas metodes. | ||||||||
Prasmes: | 1. Spēj meklēt uz pierādījumiem balstītas informāciju dažādos resursos. 2. Spēj uzstāties ar ziņojumu par pētnieciskā darba procesu un rezultātiem. 3. Spēj interpretēt metaanalīzes rezultātus. | ||||||||
Kompetences: | 1. Spēj pielietot bioimpedances metodi ķermeņa kompozīcijas noteikšanai un interpretēt rezultātus. 2. Spēj pielietot ādas kroku kaliperu, zemādas taukaudu stāvokļa noteikšanai un interpretēt rezultātus. 3. Spēj pielietot malnutrīcijas skrīninga rīkus. 4. Spēj aprēķināt pamatvielmaiņu pieaugušajiem un bērniem. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Uztura speciālista profesijas standarts | ||||||||
2 | Uztura speciālista konsultācija. Izvērsts medicīniskās tehnoloģijas (MT) metodes apraksts | ||||||||
3 | Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu asociācijas mājaslapa | ||||||||
4 | Latvijas vadošā tiešsaistes izglītības platforma veselības aprūpes speciālistiem | ||||||||
5 | Practice-based Evidence in Nutrition® (PEN) | ||||||||
6 | European Society for Clinical Nutrition and Metabolism | ||||||||
7 | Medscape- leading online global destination for physicians and healthcare professionals worldwide, offering the latest medical news and expert perspectives | ||||||||
8 | The European Federation of the Associations of Dietitians | ||||||||
9 | PubMed database | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Universāla malnutrīcijas skrīninga apraksts |