Skip to main content

Ievads uzturmācībā

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:2.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:28.03.2024 12:02:57
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_300LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:2.67ECTS:4.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:Rehabilitācija; Ārstniecība
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Ilze Priedīte
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Sporta un uztura katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, suukatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)10Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas20
Nodarbības (skaits)7Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas28
Kopā kontaktstundas48
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)10Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas20
Nodarbības (skaits)7Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas28
Kopā kontaktstundas48
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Nav nepieciešamas.
Mērķis:
Kursa mērķis ir veidot izpratni par uztura speciālista profesiju (profesijas standartu, uztura speciālista konsultācijas būtību, profesionālās kvalifikācijas pilnveidošanu), attīstīt prasmi meklēt uz pierādījumiem balstītu informāciju, kā arī apgūt atsevišķas uztura speciālista profesijā nepieciešamās zināšanas (izprast malnutrīcijas diagnozi) un praktiskās iemaņas (lietot bioimpedances metodi, ādas kroku kaliperu, lietot malnutrīcijas skrīningu).
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Uztura speciālista profesija (uztura speciālista loma starpdisciplinārā komandā, profesijas standartā noteiktie pienākumi un uzdevumi, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija, uztura speciālista ētikas kodekss, uztura speciālista sertifikācija).Lekcijas1.00E-studiju vide
2Uztura speciālista konsultācija (mērķis, paredzamie rezultāti, indikācijas, kontrindikācijas, iespējamās komplikācijas, procedūras norise, uztura speciālista konsultāciju protokoli)Lekcijas1.00E-studiju vide
3Profesionālās kvalifikācijas uzlabošanas un pilnveidošanas iespējas (E-visit)Lekcijas1.00E-studiju vide
4Zinātnisko pierādījumu hierarhija (metaanalīzes, sistemātiskie pārskati, randomizēti kontrolētie pētījumi, kohortu pētījumi, u.c.)Lekcijas1.00E-studiju vide
5Zinātnisku publikāciju analīzeNodarbības1.00auditorija
6Metaanalīze (būtība, metodes, rezultātu atspoguļošana)Lekcijas1.00E-studiju vide
7Metaanalīzes rezultātu interpretācijaNodarbības1.00auditorija
8Uz pierādījumiem balstītas informācijas meklēšanas iespējas dažādos resursos (LDUSA, PENnutrition, ESPEN, MEDscape, EFAD, Pubmed)Lekcijas1.00E-studiju vide
9Uz pierādījumiem balstītas informācijas meklēšanaNodarbības1.00datorklase
10Uzstāšanās ar ziņojumu par pētnieciskā darba procesu un rezultātiemNodarbības1.00auditorija
11Ķermeņa kompozīcijas noteikšana ar bioimpedances metodi (metodes būtība, indikācijas, kontrindikācijas, precizitāti ietekmējošie faktori, priekšrocības, trūkumi, mērījumu rezultātu interpretācija)Lekcijas1.00auditorija
12Zemādas taukaudu stāvokļa novērtējums ar ādas kroku kaliperu (metodes būtība, indikācijas, kontrindikācijas, precizitāti ietekmējošie faktori, priekšrocības, trūkumi, mērījumu rezultātu interpretācija)Lekcijas1.00E-studiju vide
13Ķermeņa kompozīcijas noteikšana ar bioimpedances metodiNodarbības1.00MITC
14Zemādas taukaudu stāvokļa novērtējums ar ādas kroku kaliperuNodarbības1.00MITC
15Pamatvielmaiņas noteikšana pieaugušajiem un bērniemLekcijas1.00E-studiju vide
16Malnutrīcijas novērtējums (malnutrīcijas definīcija, malnutrīcijas veidi (nepietiekams uzturs, ar mikroelementiem saistīta malnutrīcija, liekais svars, aptaukošanās un ar uzturu saistītas neinfekcijas slimības), malnutrīcijas skrīninga rīki un to pielietojums, malnutrīcijas diagnozes fenotipiskie un etioloģiskie kritēriji)Lekcijas1.00auditorija
17Malnutrīcijas novērtēšanaNodarbības1.00auditorija
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Uztura speciālista profesija (uztura speciālista loma starpdisciplinārā komandā, profesijas standartā noteiktie pienākumi un uzdevumi, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija, uztura speciālista ētikas kodekss, uztura speciālista sertifikācija).Lekcijas1.00E-studiju vide
2Uztura speciālista konsultācija (mērķis, paredzamie rezultāti, indikācijas, kontrindikācijas, iespējamās komplikācijas, procedūras norise, uztura speciālista konsultāciju protokoli)Lekcijas1.00E-studiju vide
3Profesionālās kvalifikācijas uzlabošanas un pilnveidošanas iespējas (E-visit)Lekcijas1.00E-studiju vide
4Zinātnisko pierādījumu hierarhija (metaanalīzes, sistemātiskie pārskati, randomizēti kontrolētie pētījumi, kohortu pētījumi, u.c.)Lekcijas1.00E-studiju vide
5Zinātnisku publikāciju analīzeNodarbības1.00auditorija
6Metaanalīze (būtība, metodes, rezultātu atspoguļošana)Lekcijas1.00E-studiju vide
7Metaanalīzes rezultātu interpretācijaNodarbības1.00auditorija
8Uz pierādījumiem balstītas informācijas meklēšanas iespējas dažādos resursos (LDUSA, PENnutrition, ESPEN, MEDscape, EFAD, Pubmed)Lekcijas1.00E-studiju vide
9Uz pierādījumiem balstītas informācijas meklēšanaNodarbības1.00datorklase
10Uzstāšanās ar ziņojumu par pētnieciskā darba procesu un rezultātiemNodarbības1.00auditorija
11Ķermeņa kompozīcijas noteikšana ar bioimpedances metodi (metodes būtība, indikācijas, kontrindikācijas, precizitāti ietekmējošie faktori, priekšrocības, trūkumi, mērījumu rezultātu interpretācija)Lekcijas1.00auditorija
12Zemādas taukaudu stāvokļa novērtējums ar ādas kroku kaliperu (metodes būtība, indikācijas, kontrindikācijas, precizitāti ietekmējošie faktori, priekšrocības, trūkumi, mērījumu rezultātu interpretācija)Lekcijas1.00E-studiju vide
13Ķermeņa kompozīcijas noteikšana ar bioimpedances metodiNodarbības1.00MITC
14Zemādas taukaudu stāvokļa novērtējums ar ādas kroku kaliperuNodarbības1.00MITC
15Pamatvielmaiņas noteikšana pieaugušajiem un bērniemLekcijas1.00E-studiju vide
16Malnutrīcijas novērtējums (malnutrīcijas definīcija, malnutrīcijas veidi (nepietiekams uzturs, ar mikroelementiem saistīta malnutrīcija, liekais svars, aptaukošanās un ar uzturu saistītas neinfekcijas slimības), malnutrīcijas skrīninga rīki un to pielietojums, malnutrīcijas diagnozes fenotipiskie un etioloģiskie kritēriji)Lekcijas1.00auditorija
17Malnutrīcijas novērtēšanaNodarbības1.00auditorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
1. Zinātnisku publikāciju analīze. 2. Metaanalīzes rezultātu interpretācija. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā.
Vērtēšanas kritēriji:
Lekciju un nodarbību apmeklējums ir obligāts. Pie eksāmena tiek pielaisti tikai tie studenti, kuri saņēmuši sekmīgu vērtējumu katrā no nodarbībām. Gala atzīmi par studiju kursu veido visu nodarbību vidējais aritmētiskais vērtējums (50%) un eksāmens (50%).
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Eksāmens
Studiju rezultāti
Zināšanas:1. Izprot uztura speciālista profesijas standartu un uztura speciālista konsultācijas būtību. 2. Izprot profesionālās kvalifikācijas uzlabošanas un pilnveidošanas iespējas. 3. Izprot Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu asociācijas darbības principus. 4. Izprot zinātnisko pierādījumu hierarhiju. 5. Izprot malnutrīcijas diagnozi un tās novērtēšanas metodes. 6. Izprot pamatvielmaiņas noteikšanas metodes.
Prasmes:1. Spēj meklēt uz pierādījumiem balstītas informāciju dažādos resursos. 2. Spēj uzstāties ar ziņojumu par pētnieciskā darba procesu un rezultātiem. 3. Spēj interpretēt metaanalīzes rezultātus.
Kompetences:1. Spēj pielietot bioimpedances metodi ķermeņa kompozīcijas noteikšanai un interpretēt rezultātus. 2. Spēj pielietot ādas kroku kaliperu, zemādas taukaudu stāvokļa noteikšanai un interpretēt rezultātus. 3. Spēj pielietot malnutrīcijas skrīninga rīkus. 4. Spēj aprēķināt pamatvielmaiņu pieaugušajiem un bērniem.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Uztura speciālista profesijas standarts
2Uztura speciālista konsultācija. Izvērsts medicīniskās tehnoloģijas (MT) metodes apraksts
3Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu asociācijas mājaslapa
4Latvijas vadošā tiešsaistes izglītības platforma veselības aprūpes speciālistiem
5Practice-based Evidence in Nutrition® (PEN)
6European Society for Clinical Nutrition and Metabolism
7Medscape- leading online global destination for physicians and healthcare professionals worldwide, offering the latest medical news and expert perspectives
8The European Federation of the Associations of Dietitians
9PubMed database
Papildu literatūra
1Universāla malnutrīcijas skrīninga apraksts