Skip to main content
Page is available only in Latvian
Preses relīzes

Kā pienākas universitātei, kas ir līderi daudzās pozīcijās, tostarp Kantar TNS reputācijas pētījumā*, Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) ir pirmā no Latvijas augstskolām, kas dod starta šāviņu jauno studentu uzņemšanas maratonam. Reflektanti elektroniskās pieteikšanās sistēmā uznemsana.rsu.lv reģistrēties varēs jau sākot ar piektdienu, 1. jūniju. Jaunajā studiju gadā RSU plāno uzņemt studentus teju 900 budžeta vietās, kā arī aptuveni tikpat daudz maksas studētgribētāju.

Pamatstudiju programmām elektroniskie pieteikumi tiek gaidīti no 1. jūnija līdz 10. jūlijam, maģistrantūras studijām – no 1. jūnija līdz 14. augustam, bet doktorantūras studijām – no 2. jūlija līdz 17. augustam. Dokumentu pieņemšana klātienē – pamatstudiju programmām no 2. līdz 10. jūlijam, maģistra studiju programmām no 2. jūlija līdz 14. augustam un doktorantūras studiju programmām no 23. jūlija līdz 17. augustam. Studētgribētāju ērtībai šogad uzņemšana norisināsies arī 9. jūlijā – oficiālajā brīvdienā. Jāuzsver, ka elektroniskā pieteikšanās neatbrīvo studentu no dokumentu iesniegšanas klātienē, tomēr tā ievērojami ietaupa topošā studenta laiku, jo uz vietas augstskolā nepieciešams veikt vien datu pārbaudi. Reģistrējoties elektroniski, reflektantiem ir arī zemāka reģistrācijas maksa, nekā piesakoties klātienē.

Kopumā, neskatoties uz tā dēvēto demogrāfisko bedri, RSU aizvadītajos gados izdevies studentu skaitu kāpināt, un patlaban augstskolā studē teju 9000 studentu. RSU deviņās fakultātēs – gan veselības aprūpes, gan šogad divdesmitgades jubileju svinošajā sociālo zinātņu jomā – iespējams studēt 68 studiju programmās, apgūstot kāroto profesiju modernā un motivējošā studiju vidē. Izmantojot potenciālu, ko sniedz RSU vēsturiski spēcīgi attīstītās veselības aprūpes studijas, RSU Komunikācijas fakultātē un Eiropas studiju fakultātē šogad radītas divas jaunas programmas: pagaidām licencēšanas procesā esošā starpdisciplinārā maģistra studiju programma “Veselības komunikācija”, kā arī jaunā doktorantūras studiju programma “Vadībzinātne”, kur iespējams specializēties veselības vadības jomā.

Visi trīs sociālo zinātņu flagmaņi – Eiropas studiju fakultāte, Juridiskā fakultāte un Komunikācijas fakultāte – studijas organizē pēc moduļu principa, kas ļauj padziļināti vienlaikus apgūt vienu vai pavisam nedaudzus priekšmetus un ļauj jauniešiem organizēt savu laiku tā, lai pamazām iejustos darba tirgū. RSU diploms tiek augstu vērtēts ne vien starp Latvijas darba devējiem, bet arī ārpus tās, par ko liecina fakts, ka katrs ceturtais RSU students ir no ārvalstīm, galvenokārt, no Vācijas, Zviedrijas, Norvēģijas un Somijas. Uzņemšana RSU patlaban norisinās arī ārvalstu studētgribētājiem.

Aizvadītajos gados augstskola intensīvi investējusi uz simulācijām balstītās studijās. Pirms doties pie pacienta, veselības aprūpes studenti apgūst nepieciešamās prasmes, izmantojot mulāžas, manekenus un 3D iekārtas. RSU studiju aprīkojums nodrošina kvalitatīvu un efektīvu iemaņu apguvi topošajiem ārstiem, zobārstiem, rehabilitologiem, māsām un citiem speciālistiem. Savukārt topošie komunikācijas eksperti, juristi, ekonomisti, kā arī diplomātijas un starptautisko attiecību studenti mērķtiecīgi attīsta praktiskās iemaņas RSU studentu medijā, multimediju studijā un pētnieciskās žurnālistikas izdevumā Inquisitio, speciāli aprīkotajā tiesu zālē, izspēlējot spēles un simulācijas politiska un ekonomiska rakstura jautājumos, kā arī praktiski trenējot publiskās uzstāšanās un prezentācijas prasmes.

* Kantar TNS Latvijas augstskolu reputācijas pētījumā, kas aptver deviņas lielākās Latvijas augstskolas, RSU pirmo vietu ieguvusi jau otro gadu pēc kārtas, turklāt šogad saņemot vairāk indeksa punktu nekā pērn. Pētījumā telefoninterviju (CATI) veidā visā Latvijā tika aptaujāti 1010 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 60 gadiem (izlase ir reprezentatīva Latvijas iedzīvotāju ģenerālajam kopumam šajā vecuma grupā). Jauniešu vidū (15–26 gadi) RSU reputācija ir vērtēta ar 78 indeksa punktiem, kamēr nozares vidējais rādītājs šajā mērķauditorijā ir 60 punkti. Savukārt sabiedrībā kopumā (15–60 gadi) RSU reputācija ir vērtēta ar 73 punktiem, kas arī ir augstākais vērtējums Latvijā. RSU reputācijas indekss pārsniedz visu nozaru Eiropas vidējo rādītāju, kas ir 46 punkti un līdzinās Igaunijas augstskolu kopējam reputācijas līmenim.

Papildu informācijai