Skip to main content
Page is available only in Latvian
Preses relīzes

Lai informētu par sauļošanās ietekmi uz ādas veselību, piektdien, 8. jūnijā, plkst. 10.00 maršrutā Rīga–Sloka–Rīga dosies Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un AS Pasažieru vilciens organizētais RSU Veselības ekspresis.

RSU un RSU Sarkanā Krusta koledžas medicīnas studenti pasažieriem piedāvās veikt kardiogrammu, izmērīt asinsspiedienu, noteikt ķermeņa masas indeksu, skābekļa daudzumu asinīs, stresa un miegainības riskus, kā arī iepazīstinās ar melanomas rašanās riskiem un sauļošanās ietekmi uz veselību. Šajā RSU Veselības ekspresī pirmo reizi piedalīsies arī RSU ārvalstu studenti, daloties ar gūtajām zināšanām un prasmēm. Tāpat arī pasažieriem būs iespēja saņemt Derma Clinic Riga dermatologu bezmaksas konsultācijas un veikt dermatoskopiju.

"Mums kā ziemeļniekiem vēl joprojām dominē uzskats, ka sauļošanās un brūns iedegums ir veselīgs, tomēr jāatceras, ka viens no galvenajiem ādas audzēju iemesliem ir cilvēka dzīves laikā uzkrātais ultravioletais starojums, kas iegūts, pavadot laiku gan dabīgajos saules staros, gan solārijos. Saules starojumam esam pakļauti, ne tikai sauļojoties pludmalē, bet arī vienkārši uzturoties ārā – sportojot, strādājot vai nodarbojoties ar kādu hobiju," stāsta RSU Medicīnas fakultātes Infektoloģijas un dermatoloģijas katedras asistents un dermatologs Raimonds Karls. "Lai mazinātu ādas vēža un tā agresīvākās formas – melanomas – rašanās riskus, ir jālieto ādas aizsarglīdzekļi, pēc iespējas mazāk jāuzturas tiešos saules staros, kā arī regulāri jāpārbauda ādas veselība." Statistika liecina, ka ādas vēzis joprojām Latvijā ir pirmajā vietā onkoloģisko saslimšanu skaita ziņā. Pērn reģistrēti 1693 jauni ādas vēža gadījumi, 230 no tiem bija tieši melanomas, kas 78 pacientiem beigusies letāli.

"Diemžēl Latvijā melanomas metastazēšanās gadījumā ārstēšanas iespējas ir ierobežotas, toties, ja to atklāj agrīni, izārstē apmēram 90 % gadījumu. Kopš 1985. gada pasaulē labi zināms melanomas noteikšanas ABCDE algoritms (A – asimetrija, B – robežas, C – krāsa, D – diametrs, E – veidojuma attīstība), bet ādas dermatoskopiska izmeklēšana ļauj atklāt audzējus vēl pirms šo pazīmju parādīšanās," uzsver R. Karls, aicinot cilvēkus negaidīt ārējas pazīmes un vērsties pie ārsta laikus.

"Mūsu pasažieri siltā un saulainā laikā labprāt ar vilcienu dodas uz Jūrmalu, tāpēc šoreiz RSU Veselības ekspresis ir norīkots tieši šajā virzienā, lai atgādinātu par drošu sauļošanos. Šī ir lieliska iespēja pasažieriem veikt vispārēju veselības pārbaudi un saņemt dermatologa konsultāciju," uzsver AS Pasažieru vilciens valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis.

8. jūnijā RSU Veselības ekspresis dosies no Rīgas Centrālās stacijas uz Sloku plkst. 10.00 (vilciena Nr. 6411), bet atpakaļceļā uz Rīgu no Slokas – plkst. 11.03 (vilciena Nr. 6414). Šo RSU Veselības ekspreša reisu informatīvi atbalsta Slimību profilakses un kontroles centrs.

Plašāk par akciju RSU Veselības ekspresis

AS Pasažieru vilciens un Rīgas Stradiņa universitātes sadarbības projekts – akcija RSU Veselības ekspresis – notiek jau kopš 2013. gada ar mērķi studentu uzkrātās zināšanas nodot tālāk sabiedrībā, popularizējot veselīgu dzīvesveidu un rūpes par savu un līdzcilvēku veselību. Šogad RSU Veselības ekspreša brauciens notiks arī novembrī, kurā papildus iespējai veikt dažādas veselības pārbaudes pasažieri varēs saņemt praktizējošu ārstu vai ārstu rezidentu konsultācijas. Katrs reiss ir veltīts savai tēmai: sirds veselībai, veselīgam uzturam, ādas veselībai un sauļošanās riskiem, plaušu veselībai un smēķēšanas kaitīgumam. Pērn akcijas ietvaros RSU studenti bezmaksas konsultācijas snieguši aptuveni 800 interesentiem.