Skip to main content
Page is available only in Latvian
Preses relīzes

29. un 30. jūnijā Cēsu pilsdrupās notiks ikgadējais sarunu festivāls Lampa, kurā būs plaši pārstāvēta arī Rīgas Stradiņa universitāte (RSU).

RSU pētniece Inese Čakstiņa piektdien, 29. jūnijā, plkst. 14.00 – 15.30 moderēs sarunu "Kad latvieši dzīvos līdz 120 gadiem?” (LIAA telts). Tajā piedalīsies arī RSU docents sociālantropologs Klāvs Sedlenieks. Viņš būs arī dalībnieks sarunā "Ticība citai valūtai – Swedbank finanšu pratības pārdomas" (Swedbank telts), kas norisināsies plkst. 16.00 – 17.30. Sestdien, 30. jūnijā, plkst. 14.00 – 15.30 K. Sedlenieks piedalīsies sarunā "Dalīšanās ekonomika – uzticības balsojums tradicionālajiem pakalpojumiem?" ("Uzzibsnī" skatuve).

29. jūnijā plkst. 18.00 – 19.30 RSU Psihosomatikas klīnika piedalīsies sarunā "Atklāti par veģetatīvo distoniju. Elpojiet dziļi!", kas norisināsies Veselības teltī. Sarunā tiks diskutēts par to, kurā brīdī satraukums pārvēršas par slimību, kas to izraisa, kā palīdzēt un.

Piektdien plkst. 22.00 RSU Humanitāro zinātņu katedras docents Vents Sīlis Staro skatuve 25 piedalīsies sarunā "Kā uzlādēt libido?", meklējot atbildes uz jautājumu, ko darīt, kad dzīves virzītājspēks – libido – draivs, sākot ar elementārām sadzīves lietām, beidzot ar attieksmi pret darbu, līdzcilvēkiem vai mīļoto, ir pazudis. Ko darīt, lai mūsdienu dinamiskajā vidē atrastu līdzsvaru? 

Sestdien, 30. jūnijā, plkst. 14.00 – 15.30 teltī Apgaismo notiks RSU organizētā diskusija "Nāve – tās nav beigas: cilvēka ķermeņa pēcnāves sociālā dzīve". Diskusijā tiks skarta virkne jautājumu: kā medicīniski un filozofiski skaidrot nāvi; kādas kultūru atšķirības un kādi ētiskie aspekti parādās saistībā ar nāvi; ar kādiem sociāliem un juridiskiem izaicinājumiem sastopas ķirurgs, veicot orgānu transplantāciju; kā cilvēka ķermenis var kalpot citu cilvēku izglītībai medicīnas izglītībā un zinātnē, pētot, piemēram, vēža šūnas, un kā uz šiem aspektiem raudzīties no medicīnas vēstures viedokļa. Diskusijā piedalīsies RSU Anatomijas muzeja attīstības vadītāja Ieva Lībiete, RSU Humanitāro zinātņu katedras docents, filozofs, bioētikas un medicīnas ētikas speciālists Ivars Neiders, sociālantropoloģe Anna Žabicka, RSU Transplantoloģijas laboratorijas pētnieks, RSU Ķirurģijas katedras lektors, ķirurgs transplantologs Aleksandrs Maļcevs, RSU Bioloģijas un mikrobioloģijas katedras docente un RSU Onkoloģijas institūta pētniece Inese Čakstiņa. Diskusija, kuru vadīs žurnāliste Sandra Kropa, būs skatāma arī LMT Straume: http://straume.lmt.lv/

30. jūnijā plkst. 12.00 – 13.00 Prožektora skatuvē RSU sadarbībā ar Latvijas Televīziju rīko diskusiju "Personības loma kultūras žurnālistikā", kurā piedalīsies Komunikācijas fakultātes asociētā profesore Ilva Skulte, kinokritiķe Dita Rietuma, kā arī mūzikas žurnālists Uldis Rudaks. Sarunu vadīs Eva Johansone, un tās dalībnieki meklēs atbildes uz jautājumiem, vai kultūras žurnālistika ir personību žurnālistika, kuru nevar apgūt, neattīstot pašam savu erudīciju un rakstības stilu, kā tikt pie izcilu personību intervijām utt.

Plkst. 16.00 – 17.30 Komunikācijas fakultātes Komunikācijas katedras docente Agita Lūse piedalīsies sarunā "Diagnozes stigma jeb paslēpes ar slimību" (Staro skatuve), diskutējot, kādēļ dažas diagnozes ir ar stigmu, kā veidojas sabiedrības attieksme un kā to varam mainīt, kāda ietekme uz slimības ārstēšanu ir pacientu pašstigmatizācijai. 

Kā ik gadu, arī šogad RSU Eiropas studiju fakultātes docētāji un studenti piedalīsies "Ārpolitikas čempionātā", kas norisināsies 30. jūnijā plkst. 18.00 – 19.30, Politiskajā arēnā. Diskusiju, kurā būs pārstāvētas visas lielākās politiskās partijas, vadīs RSU asociētais profesors Edijs Bošs. Pasākums tiks organizēts viktorīnas formātā. 

Plašāka informācija par festivālu: https://festivalslampa.lv/lv