Skip to main content
Page is available only in Latvian
Preses relīzes

Atzīmējot Latvijas medicīnas izglītības 102. gadadienu, trešdien, 2. februārī, plkst. 15.00 – 16.00 Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Anatomijas muzejā noritēs RSU Medicīnas vēstures institūta un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) akadēmiskā kopsēde. Kopsēdes ietvaros LMA Zīmēšanas katedras docētājs Uldis Zariņš noturēs akadēmisko lekciju Anatomija bez anatomijas: anatomiskie modeļi mākslas izglītībā, ko tiešsaistē laipni aicināts apmeklēt ikviens, kuru interesē medicīnas, mākslas un Latvijas vēsture.

Medicīnas izglītības aizsākumi Latvijā tiek datēti ar 1920. gada 2. februāri, kad zviedru anatoms un antropologs profesors Gastons Bakmanis noturēja pirmo vēsturē fiksēto anatomijas lekciju Latvijā. RSU jau iepriekš ir dažādi atzīmējusi medicīnas izglītības gadadienu, simtajā jubilejā, piemēram, izgaismojot RSU anatomikumu diennakts garumā, šādi simboliski demonstrējot studiju un pētniecības aktīvo dzīvi gadsimta garumā.

Akadēmiskās lekcijas uzmanības centrā docētājs Uldis Zariņš izvirzījis mākslas un medicīnas saskares punktu – ekoršē (écorché, no franču valodas – nodīrāts), ar ko saprot cilvēka vai dzīvnieka atveidojumu bez ādas. Vēsturiski šīs figūras bijušas veidotas no ģipša, vaska vai marmora, un ļāvušas detalizēti studēt muskuļu, vēnu un locītavu formas, vienlaikus nesot memento mori nozīmi. RSU Anatomijas muzeja ekspozīcijā docētājs U. Zariņš identificējis franču skulptora Žaka-Eižena Kodrona (1818 – 1865) skulptūras L'écorché combattant ģipša kopiju, kas kalpoja par iedvesmu 3D modeļa radīšanai projektam Anatomy for Sculptors.
 
LMA un RSU mācībspēku sadarbībai ir jau ilgstoša vēsture. Lai veicinātu starpdisciplināru medicīnas un mākslas jomu ekspertu sadarbību, RSU un LMA 2018. gadā parakstīja sadarbības līgumu. Aizvadītajos gados izvērtusies arvien ciešāka sastrādāšanās starp augstskolām izglītojošos, zinātniskos, akadēmiskos, mākslas un izstāžu projektos. 

Pasākuma tiešraidei varēs sekot līdzi gan RSU Anatomijas muzeja Facebook lapā, gan RSU mājaslapā. Plašāk par muzeju lasāms am.rsu.lv, kā arī sociālajos tīklos:   
www.facebook.com/RigaAnatomyMuseum/
www.instagram.com/riga_anatomy/
twitter.com/RigaAnatomy