Skip to main content
Page is available only in Latvian
Preses relīzes

Vai ikdienas sieviete atbilst galvenajām varonēm kino ekrānos? Raidierakstā jeb podkāstā Iedzersim tēju RSU bakalaura studiju programmas Multimediju komunikācija studentes Anna Katrīna Elme un Anete Valaine runās par sieviešu lomām filmās un to, kā tās ietekmē mūsu dzīvi un standartus, iespējams, radot arī iekšējus konfliktus. Katra epizode būs veltīta kādai labi zināmai filmai, no kurām pirmā – 2001. gadā klajā laistā romantiskā komēdija Bridžitas Džounsas dienasgrāmata

Raidieraksta veidotājas īpašu uzmanību pievērš tam, kā filmās tiek veidoti sieviešu tēli, kādas ir šo tēlu attiecības ar citiem varoņiem un kā šie kino radītie modeļi ietekmē mūsu attiecības ikdienā. Anna Katrīna un Anete katrai no epizodēm sagatavo neparastus faktus, sagādājot ne vienu vien pārsteigumu arī par vairākkārt redzētiem kinodarbiem.

Studentes ir novērojušas, ka par sieviešu reprezentāciju runā arvien biežāk, taču vērts uzmanību pievērst ne tikai ikdienas dzīvei, bet arī dažādu mediju saturam, ko patērējam, šajā gadījumā tieši filmām. “Manuprāt, filmās ir svarīgi redzēt galvenās varones, ar kurām varam asociēties,” stāsta Anna Katrīna. “Es esmu jutusies slikti, apzinoties, ka nespēju izskatīties kā sievietes uz lielā ekrāna.”

Ne vienmēr pamanām, cik ļoti ietekmējamies no filmām, uzskata podkāsta veidotājas. Bieži pēc filmu noskatīšanās rodas vēlme salīdzināt sevi ar to, kas notiek uz ekrāna, bet tā vietā, lai sniegtos pēc pārmērīgi augstiem standartiem, studentes klausītājus aicinās analizēt sieviešu tēlus un saprast to nozīmi.

Iedzersim tēju vadītājas Anna Katrīna un Anete ļaus klausītājiem pasmaidīt un atcerēties dažādas iemīļotu filmu epizodes, bet galvenais – palīdzēs ikvienam klausītājam justies labi un pieņemt sevi. “Aicināsim klausītājus domāt par nozīmīgām tēmām. Es ļoti ceru, ka mūsu podkāsta klausīšanās liks cilvēkiem justies labāk šajā laikā, kad ir tik viegli kļūt nedrošam un nepārliecinātam par sevi un savu izskatu,” stāsta Anete. Viņa turpina: “Mēs to veidojam, lai caur filmām paskatītos arī uz savu ikdienu un sajūtām un atgādinātu, ka katrs no mums ir vērtīgs."

Pirmā epizode klausāma RSU studentu medija Skaļāk lapā un Spotify platformā.

Par RSU studentu mediju

RSU studentu medija Skaļāk mērķis ir piedāvāt publiskajā telpā unikālu studenta balsi. Savukārt studentiem tā ir iespēja īstenot savas trakākās idejas un nopulēt stāstnieka prasmes. Skaļāk rada jaunu, aizraujošu un vērtīgu saturu dažādos formātos. Studenti filmē, veido podkāstus, fotostāstus, intervē neparastus cilvēkus, raksta un ir atvērti dažādiem radošiem eksperimentiem. RSU studentu medijs Skaļāk tēmē kļūt par pamanāmu spēlētāju Latvijas publiskajā komunikācijā, pierādot, ka topošo profesionāļu balsis ir vērts sadzirdēt.