Skip to main content
Page is available only in Latvian
Preses relīzes

"Svētdien, 20. martā, vairāk nekā 130 pasaules valstīs tiek atzīmēta Pasaules mutes veselības diena (World Oral Health Day). Tās galvenais mērķis ir iepazīstināt sabiedrību ar plašākām zināšanām, kā uzlabot mutes veselību visās vecuma grupās. Arī Latvijā minētās dienas ietvaros tiks piedāvātas plašas informatīvās aktivitātes, kā arī viena mēneša ietvaros tiks organizēts zīmēšanas konkurss bērniem,” informē RSU Zobārstniecības fakultātes studiju programmas Zobu higiēnists vadītāja asoc. prof. Egita Senakola.

Pasaules mutes veselība dienā iedzīvotājus aicina ievērot elementārus, bet svarīgus mutes veselības paradumus.

  • Diēta: samazināt cukura lietošanas daudzumu un biežumu pārtikas produktos un dzērienos.
  • Zobu tīrīšana: divreiz dienā iztīrīt zobus ar fluorīdus saturošu zobu pastu.
  • Zobārstniecības komandas apmeklējums: regulāri veikt mutes dobuma izmeklēšanu laika intervālā, ko noteicis zobārsts/zobu higiēnists, ievērojot pacienta risku saslimt ar dažādām mutes slimībām.
  • Valkāt aizsargkapes sportojot.
  • Tabakai – nē! Tabaku un elektroniskās smēķēšanas ierīces nelietot nevienā tās formā.
  • Alkoholu lietot tikai mērenās devās.

Iedzīvotāji, zobārsti un zobu higiēnisti šajā dienā visā pasaulē ir aicināti pievērst uzmanību un informēt valdības, profesionālās mediķu asociācijas un iedzīvotājus, cik svarīgi ir uzturēt labu mutes veselību,” norāda E. Senakola, piebilstot, ka visā pasaulē šajās aktivitātēs piedalās arī zobārstu un zobārstu studentu asociācijas. Iepriekšējos divos gados RSU Zobārstniecības studentu un Latvijas Zobu higiēnistu asociācijas, kā arī RSU Zobārstniecības fakultāte ir realizējušas dažādas aktivitātes, kas veltītas šai dienai. Parasti tās aptver ilgāku laika periodu. Mutes veselības diena pasaulē vēsturiski tika atzīmēta kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem.

Pirmo reizi visas profesionālās zobārstniecības asociācijas Latvijā vienoti atbalsta kampaņu un ievietos šos informatīvos materiālus savos Facebook profilos un mājaslapās. To vidū ir Latvijas Periodontologu asociācija, Latvijas Zobārstu un Zobu higiēnistu asociācijas, RSU Zobārstniecības studentu asociācija. Aktivitāšu īstenošanā piedalās arī RSU Zobārstniecības fakultāte un RSU Stomatoloģijas institūts.

Šogad RSU Zobārstniecības fakultātes studenti nolēma aktīvi iesaistīties viena mēneša kampaņā, tulkojot un izplatot Pasaules Zobārstu federācijas (FDI) izveidotos informatīvos materiālus mutes veselības veicināšanai. Informāciju par Latvijas aktivitātēm var iegūt Pasaules Zobārstu federācijas (FDI) Pasaules mutes veselības dienas kampaņas mājaslapā www.worldoralhealthday.org. Izglītojošie materiāli tiks izplatīti arī dažādos sociālajos tīklos, piemēram, Twitter, Instagram, Facebook, kā arī radio, televīzijā un drukātajā presē.

Pasaules mutes veselības diena tiek atzīmēta vairāk nekā 130 pasaules valstu, un tās organizēšanā plaši iesaistās gan pieredzējuši, gan vēl topošie zobārsti un zobu higiēnisti. Latvijā Pasaules mutes veselības dienā aktīvi piedalās RSU Zobārstniecības fakultāte, RSU Stomatoloģijas institūts un visas vadošās profesionālās zobārstniecības asociācijas.

Pasaules mutes veselības diena tiek atzīmēta visā pasaulē ik gadu. To organizē Pasaules Zobārstu federācija (FDI), un tā ir lielākā pasaules kampaņa, kas veltīta mutes veselības veicināšanai un tā var norisināties arī ilgākā laika periodā.

Papildu informācijai